Malawian chicken curry
Vi båda är helt slut i kroppen, Fredrik var iväg och tränade efter jobb och jag körde för att storhandla på Willys / Emporia. Måste säga att jag gillar Emporia starkt! Hädanefter som kommer storhandlingen att göras på Emporia, Willys eller ICA Kvantum. Gillar att butikerna ligger bredvid varandra, storhandligen på Willys och det som inte Willys har tar man på ICA. ICA för de små godbitarna.
Precis som när jag bodde i Limhamn, Willys och Malmborgs nära varandra. Kanon bra enligt mig!
När Fredrik kom hem från träningen stod maten och puttra på spisen, det blev Malawian kyckling med curry.
Malawian Chicken Curry
800 gram kycklingfilé
2 st gula lökar
2st burkar krossade tomater
2 msk curry
1 st hackad chili (alternativ chilipulver)
1 tsk torkad timjan
2 msk konc. kycklingfond
6 st potatisar
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar. Krydda med salt, peppar och curry.
Hetta upp en stekpanna med rapsolja, bryn kycklingen. Lägg i en skål.
Hacka löken grovt. Stek löken i en klick smör.
Lägg löken och kycklingen i en kastrull / gryta.
Häll på fond, krossade tomater, timjan och chili.
Låt det koka i 45 minuter.
Under tiden skalar och delar du potatisen.
Låt potatisen koka med grytan i ca 20 minuter, tills potatisen är mjuk.
Klart att servera med ris.
Julklappstips
Detta bokstöd hade jag själv kunnat tänka mig. Hade jag bara haft en nämlig plats hade den gärna fått flytta hem till mig. Snygg bara som den är.
Ett julklappstips till brosan eller systern?
Knowledge - finns bl.a. hos Svenssons i Lammhult
Bild: Svenssons i Lammhult
Mörkt och mysigt
Snart är det jul =)
Ohh jag vad jag tycker om julen, en mysig högtid! En massa ljus, kallt ute (gärna snö), glögg, julbakning och allt julgodis. Allt roligt man får baka och testa, detta året blir det en hel del nya spännande saker som ska bakas och tillagas.
Njuter av lite glögg och pepparkakor. En väldigt onyttig period har börjat, men vad gör det?? Det är ju jul =)
One black angel
Denna söta lilla ängel fick följa med mig hem från julmarknaden där vi bodde. En söt liten svart ängel hänger nu bland mina nycklar.
Mitt hjärta
Nu är han hemma igen ♥
Lika jobbigt som vanligt att få in honom i transportsburen men sen låg han fint och tyst hela vägen till Malmö.
Vi har busat runt här hela kvällen, busat med tops, vinkork och presentstjärna. Favoriterna! Det går inte med vanliga kattleksaker.
( Han lekar inte med trosor, det är ett presentband )
Home sweet home
Då var man hemma i ett kallt Sverige. Hade inte tackat nej till att åka tillbaka, tillbaka till ett varmt Sydafrika och härliga Kapstaden. Jag förstår varför alla som varit i Sydafrika blir så förtjusta i landet. Alla är mycket trevliga och det finns så mycket att se och göra.
Har tvättat fyra maskiner med tvätt och det återstår lite tvätt även imorgon. Tacksam för att ta tvättmaskin i lägenheten. Tycker dock inte om att ha tvätten synlig (som många kanske vet). Får leva med det =)
Njuter av glögg, lussekatt och nya numret av Sköna hem.
Lite böcker från Sydafrika
Vi fick shoppat lite böcker i Kapstaden bl.a. 2st kokböcker och en anteckningsbok till mig. En bok där jag kommer att skriva ner alla mina idéer när det gäller inredning och matlagning. För hur många gånger har man inte kommit på något super bra man vill göra sen helt plötsligt har kan glömt bort det ??!!
Här ska det lagas mat med smaker från Sydafrika!
Bye bye South Africa
Idag är det vår sista dag här i Sydafrika. Planet går klockan 19.55 lokal tid och vi landar på Kastrup ca klockan tio i morgonbitti.
Saknar min underbara katt!!
Idag blir det en runda till Waterfront för lite shopping ,får se om vi hittar något.
Det är inte alls någon super super bra shopping, inte enligt mig. Fast sen är detta ingen shoppingresa.
Igår slappa vi på hotellets spa innan vi avslutade vår resa med en timmes segling och middag på en mysig men annorlunda restaurang.
Jag kommer absolut åka tillbaka till Kapstaden!
Detta har varit en resa fylld med äventyr! Safari, vingårdar och andra roliga och spännande saker.



With me and my love
Idag var vi på stranden vid åtta för en liten photoshoot. Jag och min underbara sambo ❤
Det blev många fina foto på oss vid stranden med Taffelberget i bakgrunden.
Snart checkar vi ut från huset men först lite mys med ägarnas hundar.

Wineyard with a magnific view
På bilden ser ni utsikten från vingården där vi även åt en fantastisk lunch.
Vingården hette Asara.
Wine:
In water you see
your own reflection,
In wine you see the
heart of another.

Lördagsmys
Yeah!! Min förkylning börjar äntligen lida mot sitt slut.
Idag fick vi besökt en del mysiga vingårdar och allmänt haft en mysig dag, mer om det en annan dag.
Imorgon väntar ännu en liten photoshoot sen christmas service ( jul gospel)
Sen checkar vi ut från huset och in på hotell. Snart bär det av till kalla Sverige!
Hade gärna stannat här ett par dagar... veckor till men saknar Pintos (vår katt), jobb, familj och vänner.
Nu blir det vin, lite choklad och vindruvor.




Stellenbosch
Idag kör vi mot Stellenbosch och planerar besöka olika vingårdar.
Vi har varit på par andra vingårdar som bl.a. Boschendal och Groot Constantia. Mycket goda viner! Tyvärr verkar det inte som att Systembolget har just de vinerna som vi tyckte var extra goda.Kanske går de att beställa. Men vi får se när vi kommer hem.
Maten som vi testat här i Sydafrika har varit väldigt god och mycket smakrik. En del starka men med de smaker som vi är vana vid hemma.
Biltong verkar vara något av deras delikatess. Lufttorkat kött med en rejäl kryddning.
Under township turen såg vi att de flesta som bodde där åt fårhuvud. Inte direkt något som jag velat testa. Men det är säkert gott. Som guiden sa så ser de ut som att fåret ler när huvudet är färdiggrillat och faktiskt ser det ut att le.
Just här var vi bor äts det mycket fisk.Sydafrikas fiskeområden räknas som ett av världens rikaste fiskevatten. Fredrik åt igår Kingklip ( ungefär som vår torsk) stekt i vitlökssmör.Jag åt grillade jätte räkor med vitlökssmör.
Maten här nere är billig jämfört med Sverige. Mat och vin för 2 personer ligger mellan 150-250kr. En flaska vin i matbutiken ligger mellan 25-70kr per flaska. Beroende på vilket vin man är ute efter. De viner vi köpt hemma kostar här nere runt 30kr per flaska.
Nu hoppas vi på att regnmolnen håller sig borta och att solen tittar fram lite mer.
Dags att besöka vingårdar med lite olika Brandy och chokladprovningar.
Hoppas ni får en kanon lördag !!

Pizza med Carpaccio
Stort sätt alla dagarna här nere i Sydafrika har vi ätit ute eller tagit med oss mat hem. Häromdagen blev det pizza från en italiensk restaurang, super god mat och underbart god pizza. Jag tog en pizza med Carpaccio och tryffelmajonäs, OM den var god ...Sa jag... Super god??!!
I helgen blev vi bjudna på middag hos ägarna, sydafrikans mat som bl.a. Bobotie,härligt kryddig köttfärspaj , mycket god rätt med inspiration från den holländska köket. Det serverades även Carpaccio på springbock och som avslutning Milk tart, en populär sydafrikansk efterrätt.

At the beach
Imorse gick vi ner till stranden för en liten Photoshoot :) helt tomt på stranden, bara jag och Fredrik! Det blev ett par bilder.
Nu är minneskortet slut till kameran och dags att sätta i det lilla reservkortet med ca 300 bilder.
Idag tänkte vi bara slappa vid poolen och njuta av solen. Första gången på semestern som vi ligger i solstolen och njuter av värmen. Får hoppas på att man får lite färg.
Hur är vädret hemma?

Hermanus
Idag tog vi lite sovmorgon sen körde vi bilen mot Hermanus för att kika på valar.
Jag körde så att Fredrik kunde ta ett glas vin till lunchen denna gången. Börjar vänja mig lite vid vänstertrafik nu, fast blinkers sitter på fel sida så man slår på vindrutetorkarna lite då och då, haha! Jobbigt men roligt!
Vi fick sett två valar idag på långt avstånd och ätit en super god Paella med musslor, bläckfisk, räkor, kyckling och annat gott. Tyvärr blåste det väldigt mycket där men valarna fick vi sett och det var viktigast.
Tog kustvägen hem och vilka berg, vägar och vilket hav. Helt underbart fast vägarna hoppar jag gärna över om det hade gått.


Having a cold
Nä inte nu....
Har åkt på en rejäl förkylning :(
Glömde att köpa en massa c-vitaminer men fick köpt lite förkylningspreparat.
Hoppas nu på att den har försvunnit något till imorgon.
Vi ska upp tidigt för att se pingvinernas morgonpromenad till havet.
Nu kryper jag ner i sängen med en kopp te, vindruvor och en bok.
Ha det super bra där hemma!


Safari
Natten till idag bodde vi i ett tält på Buffeldrift safari. En helt fantastisk utsikt från sängen och tältet !! En damm med många roliga och intressanta djur på andra sidan. På väg till restaurangen där vi åt en super god 3-rätters middag blev jag skrämd av en flodhäst som låg och lurade i vattnen. :)
Duscha utomhus i totalt mörker var något nytt och otroligt roligt. Vi har nog aldrig skrattat så mycket när vi duschat innan. En roligt "upplevelse " som vi aldrig kommer att glömma.
Nu har vi varit hos ägarna och ätit en mycket god trerättersmiddag. Sydafrikans mat :) mycket gott och detta är absolut något vi kommer att testa hemma.
Godnatt imorgon väntar nya saker cv upplevelser, vilken resa! ❤. 😍


Hello from South Africa
Ett litet hej från underbara Sydafrika / Kapstaden. Vilket land och vilken stad!! Förstår varför alla blir så förtjusta i staden. Alla är otroligt snälla och gästvänliga. Imorgon väntar safari med övernattning. Vänstertrafik!! Får se om jag vågar sätta mig bakom ratten. :)
Hoppas Ni har det bra där hemma!


Sandwich med rostbiff
Sandwich / snittar med rostbiff
5st skivor formfranska, ger 10st trekantssmörgåsar
Ca 200gram rostbiff (påläggsskivor)
majonäs
rostad lök
dijonsenap
smör
formfranska
Gör så här:
Skär bort alla kanterna på formfranskan.
Bre smör på alla skivorna.
Lägg en skiva rostbiff på alla skivorna.
Blanda majonäs och senap efter smak.
Bre på rikligt med majonäsen per sandwich. Strö över rostadlök
Lägg på den andra brödskivan och tryck till lite lätt.
Låt det stå kallt en stund, gärna över natten om du har tid och möjlighet.
Skär sedan smörgåsarna till två trekantiga snittar.
Hello South Africa
Godmorgon vänner och bloggläsare.
Om jag räknat rätt så är klockan nu halv elva i Sverige och halv tolv i Kapstaden. Så vid denna tiden har jag äntligen landat i Kapstaden på väg att hämta vårt bagage. För att sedan hämta bilen och köra mot husen.
Om jag är nervös nu när jag sitter och skriver detta inlägg (måndag 14.55) så är mitt svar JA !! Mega nervös, haha!
Något nervös för, språket (avskyr att prata engelska, tror att jag är mega kass men är nog bättre än vad jag själv tror) och sen av att köra i vänstertrafik. Ser framemot allt och på lördag är det Safari bokad.
Hoppas ni har kanon väder hemma i Malmö / Sverige.
Tarteletter med vaniljkräm och färska bär
Tarteletter med vanlijkräm och bär
Mördeg:
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 st ägg
Vaniljkräm:
5dl mjölk
1 st vanlijstång
1,5 dl strösocker
6 st äggulor
0.75 dl majsstärkelse
50 gram smör
Dekoration:
Hallon, blåbär, florsocker
Gör så här:
Tärna smöret och blanda med vetemjöl och florsocker
Knäck i ägget och arbeta degen. Om degen ej går ihop så tillsätt ett par droppar vatten. Knåda inte degen!
Plasta degen och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter, minst.
Sätt ugnen på 175 grader
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och dina tartelettformar. Nagga botten med en gaffel. Klä sedan in formen/degen med alu. folie. Grädda i 10 minuter.
Ta bort foliet och grädda skalen i ca 7 minuter.
Låt skalen svalna.
Vaniljkräm:
Går även super bra med marsan.
Dela och skrapa ur vaniljstången och koka upp tillsammans med mjöken.
Vispa strösocker, ägggulorna och majsstärkelsen poröst.
Häll i mjölken samtidigt som du vispar.
Häll sen tillbaka blandningen i en kastrull och låt det koka upp under kraftig vispning. Häll över blandningen i en skål när krämen tjocknat.
Plocka ur vaniljstången.
Lägg i smöret och låt det smälta i den varma krämen, under vispningen.
Vispa tills du fått en fin och slät kräm.
Låt kärmen svalna innan du fyller skalen.
Dekorera med färska bär. Innan servering pudra över lite florsocker.
Recept på tartelleterna som jag gjorde när jag hade Afternoon Tea Party för ett tag sedan.
I väntans tider
Klockan 17.05 går tåget och klockan 19.55 går planet. Blir lite shopping på Victoria Secret och i Tax-free shopen innan vi kliver på planet.
Jag och Fredrik tog en lunch på Di Penco innan idag, otroligt god pasta! Sen fick jag shoppat julklappar, nu sitter jag mest och väntar på att klockan ska bli sådär tjugo i fem. =)
Önskelista 2012
Ler snällt och blinkar fint =)
Min "lilla" önskelista detta året. Nr 1 är för släkt och familj och nr 2 är lite saker som Fredrik kan välja mellan. Julklapp och födelsedag. Älskar at få presenter men det bästa är att ge bort presenter eller små överraskningar. Men vem gillar inte det. Tänkte hinna med att köpa lite julklappar innan vi sticker iväg till Kastrup.
Resfeber
Huset som vi hyrt och ägarnas söta hund. Vi ses imorgon =)
Nu har jag resfeber!! Har packat och packat om igen, haha! Igår var jag nere på Triangeln och köpt lite mer kläder. Tror att jag fått med mig allt och kanske lite till. Som vanligt då! Martin var här igår för en liten rundvandring så han hittar allt =)
Tjohoo klockan fem åker vi mot Kastrup - Zurich - Kapstaden
Fars dag !
Firade min underbara pappa idag på Fars dag! Den bästa av de bästa !! Älskar dig pappa ♥
Saknar dig redan
Skulle lämnat Pintos redan igår men det blev idag istället, vilket jag är glad för. Saknar honom redan, det är så tomt här hemma utan honom. Imorse var han extra gosig, undrar om han kände på sig att vi skulle iväg??!!
Nu är han hemma i Tygelsjö och leker med de andra katterna. =)
Middag med vänner
Igår var vi hemma hos R & A och åt middag. Testade blåmusslor för första gången, och måste säga att det var riktigt riktigt gott. Receptet tack =) Gratinerade musslor med smör, vitlök, schalottenlök och persilja, mumma!
Ord man bör lägga på minnet
Ska jag verkligen åka denna linbanan?? Börjar redan bli nervös och blir helt varm. Galet !!!!!
Sitter och skriver ner lite ord som är bra att kunna inför semestern i Sydafrika.
Hi = hej
Verskoon = ursäkta
Totsiens = hejdå
Wat kos = vad kostar
Ontvangs = kvitto
Waar is = vad kostar
Pardon = ursäkta
Det klarar jag nog men linbanan däremot, usch!!
Vitlöksbröd
Gårdagens middag bestod av grillad kyckling, potatisgratäng, god sallad och vitlöksbröd.
Vitlöksbröd:
2 st skivor lantbröd
4 st vitlöksklyftor
hackad persilja
Gör så här:
Grilla brödet i en grillpanna. Alternativ i ugnen på 180 grader i ca 10min.
Gnid en vitlökshalva på brödskivorna så det tar smak.
Pressa vitlök över brödet och gnid in.
Strö över med lite hackad persilja.
Thaisoppa
Igår körde vi med en mycket enkel förrätt. Det blev Keldas färdiga soppa, Thaisoppa. Toppa soppan med lite hackad spetspaprika och chili. Fredrik tyckte inte alls om soppan, för mycket smak av ingefära men jag tyckte den var god.
Skålade in semestern med lite vitt vin.
Two new things
I veckan fick jag lite nya saker som jag beställt från Nelly. I paketet låg bl.a. två nya kepasar. Var tvugen att köpa fler kepsar inför resan så att jag inte skadar mitt öga. Önskar så att jag kunde använda solglasögon men vill inte använda lins när jag är utomlands. Keps får det bli =)
Goeie môre
G.o.d.m.o.r.g.o.n !
Snart blir det en runda ut till Svågertorp för att fixa det sista inför resan på måndag. Ikväll lämnar vi vår lilla "bebis" och även bilen. Ska visa Martin var allt finns här hemma eftersom han ska "passa" lägenheten medans vi är iväg.
Goeie môre = godmorgon på afrikanska. Ett språk som talas främst av de vita afrikaanerna och de färgade i Sydafrika och Namibia.
Hoppas på att höstsolen tittar fram idag.
Klänning till nyår ??
Igår satt jag och kollade runt på lite nyårsklänningar. Hittade denna fina festklänning hos Nelly. Blev väldigt sugen på att klicka hem denna och ett par fina pumps men ska kanske vänta till jag kommer hem från Kapstaden.
Semester
Yes nu är det riktigt nära. Jisses vad dessa månaderna har gått fort. Var tog de vägen? Nu är väntar 8,5 timmars härligt jobb innan jag går på semester. Har lite ärende dirket efter jobb sen ska jag hem och skåla in semesterna med sambon. ♥
Helgen bjuder på träning, packning, pussa hejdå till Pintos m.m.
Ska se om jag hinner att fixa lite julklappar. När vi kommer hem så är det 1 advent, galet!
Inspiration = Vardagsrum
Man hade kunnat förändra i sitt hem hela tiden men det finns det varken tid eller pengar för. Just nu drömmer jag om ett ljust vardagsrum med stora härliga fönsterpartier, vita väggar och en ny soffa. Man får aldrig nog med att piffa till sitt hem. =) Inte jag iallafall.
Bilder: Google.se
Köttfärssoppa med pasta
Igår blev det höstsoppa till middag - köttfärssoppa med pasta. Tog en lång promenad i regnet direkt efter jobb och ville ha något riktigt uppvärmande när jag kom hem. Och vad är inte bättre då än soppa.
Köttfärssoppa med pasta
500 gram nötfärs
1 st schalottenlök
2 st vitlökskyftor
400 gram krossade tomater
400 gram passerade tomater
0,5 msk tomatpure
2 dl creme fraiche
1 st hackad chili
paprikapulver, salt, peppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Hacka löken i små bitar. Bryn färsen i en stekpanna med en klick smör.
Lägg i löken och bryn en stund tillsammans med färsen. Krydda med salt och peppar.
Häll passerade och krossade tomater i en kastrull.
Koka upp. Lägg i färsen och löken.
Tillsätt tomatpure, hackad chili och creme fraiche.
Smaka av med salt, peppar och parikapulver.
Lägg i pasta och rör om.
Servera med en klick creme fraiche
Kladdkaka
Idag är det kladdkaksdag och det ska ju firas. Det blev kladdkaka här hemma till efterrätt. Vi tog bara en liten, liten bit var. Resten åker med till Fredriks jobb.
Kladdkaka
125 gram smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret i en kastrull.
Blanda socker, vanlijsocker och kakao i en skål/bunke. Häll i det smälta smöret.
Knäck i äggen ett i taget. Blanda sen sakta ner mjölet. Rör till en jämn smet.
Smörj en form med löstagbara kanter.
Häll i smeten. Grädda i ugnen i 20minuter.
Puddra med lite florsocker och servera med en klick vispad grädde.
Jul hos Village


Butiker och fler webshoppar börjar få in årets julsaker. Även hos Village , en av mina favoitbutiker. En massa godbitar som alltid, precis i min smak. Ljust, vitt och stilrent!
Får bli en runda till Village inom kort.
Denna julen ska det pyntas och fixas här hemma. Förra julen blev ingen direkt "jul" då jag tillfälligt bodde hemma hos mina föräldrar. Orkade inte slita och dra i alla flyttlådor. Julgran ska pyntas, gardiner ska ev. bytas ut, blomsterarrangemang ska göras, julstjärnorna ska upp och mycket, mycket mer.
Bouef Bourguignon
Förstår inte varför kvaliten på bilderna försvinner när man laddar upp dem. Vissa bilder blir så otroligt dassiga.
Bouef Bourguignon serverades som varmrätt i lördags då min familj och släkt var här på middag. God och mustig köttgryta, perfekt nu på hösten.
Bouef Bourguignon
2 kg högrev
50 gram smör
2 msk olivolja
1 flaska rödvin
3 dl kalvfond
200 gram sidfläsk
3 gula lökar
3 st morötter
6 st vitlöksklyftor krossade
6 st kvistar timjan
5 st lagerblad
rosmarin
15st steklökar
20 st champinjoner
Gör så här:
Skär köttet i bitar, ca 3x3 cm. Skär sidfläsket i lite mindre bitar.
Bryn köttet och sidfläsket i olivolja. Salta och peppra.
Lägg över i en stor kastrull. Dela löken grovt och skär morötterna i bitar. Lägg ner i kastrullen.
Tillsätt den krossade vitlöken. Häll i vinet, fonden och kryddorna.
Låt sjuda under lock i ca 4 timmar.
Smaka av med salt och peppar.
Koka steklöken i ca 3 minuter i saltat vatten. Ta upp och spola löken under kallt vatten och ta bort skalet. Dela svampen i fyra delar. Bryn löken och svampen i en klick smör.
Blanda ner svampen och löken i grytan.
Plocka upp lagerbladen.
Servera med potaitspure och haricot verts.
Potatispure
Potatispure
800gram potatis
2 dl mjölk
2dl grädde
salt
vitpeppar
2 msk smör
Gör så här:
Skala och dela potatisen i bitar.
Koka potatisen nästan färdig i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet. Pressa genom en potatispress i en bunke.
Värm mjölken och grädden i en kastrull.
Rör ner mjölkblandningen i bunken, lite i taget.
Tillsätt smör, salt och vitpeppar. Vispa till du fått en luftig potatispure.
Varm choklad med julkänsla
I söndags gjorde jag lite varm chokald till oss. Med mörkchoklad, kanel och vanlijstång, riktigt god med en härlig längtan till jul.
Varm choklad med julkänsla
8 dl mjölk
1 st vaniljstång
ca 60 gram mörk choklad
kanel
2 msk råsocker
Gör så här:
Värm mjölken i en kastrull.
Skiva och skrapa i vaniljstången. Lägg fröna och stången i kastrullen.
Hacka chokladen och blanda ner i mjölken.
Strö i lite kanel (efter smak) och häll i råsocker. Rör om.
Ta bort vaniljstången innan servering.
Servera med lite vispad grädde och pudra över lite kanel.
Home alone
Ikväll är jag ensam hemma, älsklingen är ute med ett par kompisar. Orkade inte fixa någon mat idag så det blev kanelknäcke, te, päron och lite Riesen. Älskar kanelknäcke, finns knappt något godare knäckebröd.
Har försökt pilla lite med bloggen, såg att namnen inte kom med om man kommentera inlägg. ( Tack för att ni kommentera ) Detta är nu fixat. Hade tänkt fixa lite annat smått med designen också men det ville inte som jag hade tänkt mig. Tar en paus och fortsätter med det en annan dag. Nu sätter jag på lite musik och hoppar in i duschen.
Hoppas ni får en kanon mysig kväll!!
Musslor i vitt vin / Moules mariniérs
Musslor i vitt vin / Moules mariniérs
1 kg blåmusslor
1 st morötter
2 st schalottenlökar
4 st vitlöksklyftor
4 dl vitt vin
5 dl vispgrädde
timjan och persilja
smör
Gör så här:
Skölj och skrubba musslorna, ta bort skägget. Kasta musslorna som är öppna och trasiga.
Hacka löken och vitlöken. Skala och skiva morötterna i ca 0,5 cm bitar.
Hetta upp en kastrull.
Lägg i en klick smör och fräs schalottenlöken, vitlöken och morötterna.
Lägg i musslor och häll i vinet och grädden. Lägg på ett lock.
Koka på hög värme tills musslorna har öppnat sig. Ca 2 minuter.
Servera med hackad persilja.
Present
Ett fint ljusfat som vi fick av mina föräldrar i lördags. Älskar ljus och det är absolut inte jag kan få för mycket av. Ljusfatet kan man sen använda till mycket som bl.a. för advent- och påskdekoration. Tack tack ♥
Cotês Du Rhône
Ett rött vin som serverades till Boeuf Bourguignon och som även användes i rätten. Ett vin som jag tyckte var ett lätt och bra balanserat röd vin. Njöt av ett glas rött i söndags framför datorn och en bunt inredningstidningar.
Cotês Du Rhône
Odlingområde: Rhône Valley, Frankrike
Smak: Lakrits, mörka bär och örter
Druva: 55% syrah, 40% grenache noir, 5% mourvèdre
Passar till: Köttgrytor och pastarätter
Kanon start
Idag var det ruskigt kallt ute och dunjacka fick åka på idag. Tänker absolut inte bli sjuk nu. Efter jobb blev det en tufft pass på gymmet, kondition, ben och mage. Tjoohoo, det känns i hela kroppen. =) Maten stod serverad på bordet när jag kom hem, han är snäll min sambo. Då blir kan super glad!
Nu kryper jag ner i soffan med en kopp Chai Latte, en bunt med tidningar, massa tända ljus och så med favoritfilten såklart.
( Tack för tidningarna !! ♥)
Safari bokad
Igår bokade vi safari, ett par timmar från Kapstaden. Om jag längtar, YES !!! Om allt nu blivit rätt så kommer vi att bo direkt vid vattnet. =) Happy happy !!! Bara ett par dagar kvar sen sitter jag på ett plan mot detta underbara äventyr.
Gazpacho
Gazpacho
6 st tomater
1 st gul lök
4 dl grönsaksbuljong
1 msk tomatpure
1 dl creme fraiche
1 st hackad chili
0,5 tsk strösocker
3 st vitlöksklyftor
Tillagning
1. Skär tomater och lök i bitar och mixa i en mixer. Häll i grönsaksbuljongen, pressad vitlök och chili. Blanda runt.
Häll ner blandningen i en kastrull.
Vispa i tomatpuré, crème fraiche. Koka upp och låt det sjuda i ca 10 minuter.
Smaka av med salt, socker och peppar.
Låt soppan svalna i kylskåpet.
Häll upp soppan i skålar.
Servera soppan med lite hackad timjan.
Chateau de Clêray
Detta vita viner serverade vi till förrätten i lördags som bestod av Moule mariniere och tre av oss åt gazpacho.
Ett vitt vin från Frankrike, för mig var detta ingen höjdare. De flesta tyckte om det men för min del var det för mycket smak av mineraler.
Chateau du Clêray
Odlingområde: Muscadet i Loire, Frankrike
Smak: Timjan, mineraler och citrus
Druva: Melon de Bourgogne
Passar till: Skaldjur och utmärkt till Moule mariniere
Päronchips med blåmögelost
I lördags gjorde jag päronchips med blåmögelost, valnötter och honung som tilltugg till drinken. Hittade receptet på denna
bloggen.
Päronchips med blåmögelost, valnötter och honung.
2 hårda päron
1,25 dl vatten
2 dl strösocker
1,5 msk honung
0,5 dl pressad citronsaft
Gör så här:
Sätt ugnen på 75 grader.
Skiva päronen i tunna skivor.
Koka vatten och socker i en kastrull. Tillsätt honung och koka upp.
Dra av kastrullen från värmen och häll i citronsaften.
Lägg ner päronskivorna och låt dra i ca 30 minuter.
Ta upp päronen ur lagen och lägg på en bakplåtsklädd plåt.
Torka i ugngen i ca 4-5 timmar. Vänd skivorna efter halva tiden.
Låt sedan päronchipsen svalna.
Rosta valnötterna i en torr stekpanna.
Skiva blåmögelost och lägg på päronchipsen.
Strö över valnötter och ringla tillsist honung över päronchipsen.
Love you
Ännu fler bilder på min lilla Pintos. Snart ska han få åka hem till Tygelsjö och leka med de andra katterna i ca tre veckor. Tror att han kommer tycka att det är mycket roligare än vad de andra katterna kommer att tycka. ♥
Söndag
Idag blev det sovmorgon Deluxe här hemma, slog upp ögonen klockan halv elva. Ojoj vad skönt och det kändes som jag behövde att sova ut lite. Åkte iväg för att hämta resväskan och fixa några små ärende. När jag kom hem byta jag snabbt kläder för att gå en promenad i det fina vädret.
Släktmiddag
Igår var mormor, morbror och min familj här på middag. Härligt att ha min lilla släkt samlad ♥ Vi fick en massa roliga tips inför vår resa, tack mycket! Och vi fick även sett underbara bilder från just Sydafrika, vilket fick oss att längta ännu mer. Vilket drömland !!
Kvällen bjöd på Päronchips med blåmögelost, Moules mariniérs, Gazpacho, Boeuf Bourguignon och hallontårta.
Inspiration = Julbakning
Köpte dessa tidningarna i fredags, älskar julen och speciellt när det kommer till julbakning. Extra sugen på lussebullar just nu men det får vänta till vi kommer hem från semestern. Lite inspiration inför bakandet och massa roliga och nya recept.
Inycon Sicilia
Fredagsvinet blev ett torrt vin från Italien. Ett gott vin på Chardonnay och passade utmärkt som sällskapsvin och till köttfärsgrytan som Fredrik lagade.
Inycon Chardonnay
Odlingområde: Sicilien, Italien
Smak: Ananas och vanilj
Druva: Chardonnay
Passar till: Fisk, ljust kött och grillat.
Vår helg frukost
Gårdagens bilder från vår frukost. Goda
hembakade bullar, kaffe, jordgubbar, grapefrukt, ägg m.m. Mysigt med en lång frukost på helgen. Tog fram Fredriks kamera och lekte lite. Det är så många inställningar på kameran att man inte har någon koll alls, Auto eller utanblixt funkar inte så bra längre. Får nog ta en lektion som Fredrik snart =)
Godnatt
Nu är det dags att säga godnatt, jag är helt slut i kroppen.
Har haft en mysig kväll med familjen. ♥
Testat nya och roliga recept, mer om detta senare.
Frukostbullar med keso och solroskärnor
Frukostbullar med keso och solroskärnor
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
200 gram keso
1 msk ljus sirap
1 tsk salt
1/2 dl solroskärnor
3 dl rågsikt
3dl grahamsmjöl
ca 6 dl vetemjöl
1 ägg
solroskärnor
pumpafrön
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och rör ner mjölken, värm blandning till 37 grader. Häll över jästen och rör till jästen löst sig.
Häll i sirap, keso, salt och solroskärnor.
Blanda i grahamsmjöl, vetemjöl och rågsikt, degen ska vara ganska lös. Arbete sen degen i ca 5 min i hushållsmaskinen eller 10 minuter för hand.
Låt degen jästa under bakduk i ca 40 minuter.
Rulla bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk.
Pensla bullarna med ett uppvispad ägg och strö över solroskärnor och pumpafrön.
Grädda i ugnen i ca 10 minuter i 225 grader.
Tallriksställning
En ny tjusig tallriksställning från Åhlens fick igår flytta in i vårt lilla kök. Har länge velat köpa en tallriksställning men aldrig fått någon direkt woow känsla, inte till rätta prislappen iallafall. Denna tyckte jag var stilren och så till en riktigt bra peng.
Good morning
Hello HAPPY FRIDAY!
Idag slutar jag tidigt som många andra också gör. Tänkte köra ut till Emporia för att kika in deras mataffärer och storhandla lite inför helgens middagbesök. Blir kanske en runda i de andra butikerna också, förhoppingsvis är det inte lika mycket folk längre. Imorgon kommer min familj på middag och söndagen är just nu oplanerad förutom att jag tänkte börja packa lite inför resan.
Hoppas ni får en underbar fredag!
Halloweenkaka
Denna Halloweenkaka kommer jag att bjuda mina arbetskamrater på i eftermiddag. En liten spindel som inte gått helt rakt har lagt sitt nät över kladdkakan. Haha, jag och Fredrik hade roligt när jag skulle försöka få detta bra. Blev väl sådär snyggt men hoppas på att den smakar bra. Glasyren blev lite väl tunn därför väldigt svårt att få ett snyggt mönster. Får testa med lite mindre vätska (apelsinsaft) nästa gång.
Halloweenkaka
6dl socker
8 msk kakao
3dl vetemjöl
250 gram smör
4 st ägg
1 1/2 dl socker
2 1/2 dl grädde
1 1/2 msk kakao
1 1/2 msk ljus sirap
4 msk smör
4 dl florsocker
5 tsk saft från apelsin
Hushållsfärg (gul + röd )
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienserna i en skål.
Smält smöret och låt det svalna.
Rör ner i skålen med torra ingredienser.
Knäck i äggen, ett i taget.
Rör till en slät smet.
Klä en springform med bakplåtspapper.
Fyll formen med smeten och grädda i ca 40 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten.
Ställ kakan i kylen. Under tiden för du glasyren.
Häll ner socker, sirap, grädde och kakao i en kastrull. Koka i ca 20 minuter.
Ta av spisen och rör försiktigt ner smöret.
Häll glasyren över kladdkakan.
Låt svala ett tag.
Blanda florsocker, saften från apelsinen och några droppar hushållsfärg (gul + röd)
Spritsa ut ett mönster över kladdkakan. Låt glasyren stelna innan servering.
I konservburkar
Ibland kan man ta vara på saker som man oftast alltid kastar utan att tänka efter om man kan använda det till något nytt och roligt. Har varit på jakt efter snygga plåtburkar ett tag men inte hittat någon speciell från olika butiker på nätet eller på stan. Men dessa konservburkarna från Mutti passade bra in i vårt kök. Nu har det blivit små krukor för våra kryddor.
Köttfärssås
Gårdagens middag blev köttfärssås med rödvin. Detta är en av mina favoriträtter, spagetti och köttfärssås.
Köttfärssås
500 gram nötfärs
1 st gul lök
1 dl grädde
0,5 dl rödvin
0,5 msk kalvfond (konc.)
1 msk tomatpure
3 st vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 burk krossade tomater
Gör så här:
Hacka löken. Hetta upp en stekpanna med en klick smör.
Lägg i färsen och stek en stund innan du lägger i löken.
Häll i krossade tomater, grädde, rödvin, tomatpure och fond.
Låt puttra en stund. Pressa i vitlöken och rör ner sambal oelek.
Smaka av med salt, peppar och ev. lite chilipulver.