Morotsbröd
Morotsbröd
5dl mjölk
50g jäst
13dl rågsikt
mjöl
2 msk sirap
3 dl finrivna morötter
25g smör
2 tsk salt
solrosfrön
1ägg
Värm mjölken till 37grader. Smula jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken. Blanda väl så jästen löst sig. Smält smöret och häll i jästblandningen. Häll i rågsiktmjölet, sirap, salt, morötter och blanda. Arbeta degen tills den känns smidig. Jäs under bakduk/kökshandduk i 30 min.Sätt ugnen på 225 grader. Häll lite mjöl "bakbordet" och arbeta degen smidig. Dela upp brödet i två delar och låt jäsa i 20 min. Pensla bröden med ett uppvispat ägg och strö sedan över lite solroskärnor. Grädda bröden i ca 15 min. Låt svala och njut.
Trackback