Helstekt lammstek
Här kommer receptet på den smarriga lammsteken som vi åt i fredags. Lammstek fylld med vitlök och rosmarin, kryddad med timjan, peppar och citronsaft.
Helstekt lammstek
1 1/2 kg lammstek
5 st vitlöksklyftor
Färsk rosmarin
Färsk timjan
svartpeppar
flingsalt
olivolja
1/2 citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Putsa lammsteken.
Skiva vitlöksklyftorna, gör snitt (runtom) i lammsteken och stoppa in vitlöksskivorna och timjan.
Knid i lammsteken med olivolja.
Krydda med rosmarin, svartpeppar och flingsalt. Runtom hela steken.
Hetta upp en stekpanna med smör, bryn steken runt om. Så att den får en fin färg.
Pressa citronsaft från en halv citron över lammsteken.
Lägg lammsteken i en ugnssäker form.
Stick in en stektermometer i steken, i den tjockaste delen.
Stek i mitten av ugnen tills innertemp. är 60 grader.
Ta ut steken och lägg över folie, låt steken vila i ca 15 minuter.
Skiva upp steken innan servering.
Sås:
Skyn från steken.
4 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
0,5 dl rödvin
Kommentarer
Trackback