Kalvgryta med svamp


Igår gjorde jag en kalvgryta till oss som blev väldigt uppskattad av min älskling. Knappt en droppe av grytan kvar. Det bästa betyget!
Kalvgryta med svamp
500 gram grytbitar av kalv
3 dl vispgrädde
2 dl vatten
1 msk konc. kalvfond
2 dl rödvin alt. matlagningsvin
2 st morötter
1 st gullök
100 gram champinjoner
2 st vitlöksklyftor
timjan, flingsalt, svartpeppar
Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med lite smör och olivolja.
Bryn grytbitarna och krydda med svartpeppar.
Lägg ner grytbittarna i en stor kastrull, häll i grädde och vatten. Krydda med timjan.
Låt det koka upp. Tillsätt vin och fond. Låt det puttra i 60 minuter.
Skala och skiva morötterna. Tvätta och dela svampen i bitar. Skala och skiva vitlöken.
Lägg i morötterna, vitlöken och svampen i grytan. Låt grytan puttra i 20 minuter.
Smaka av med salt och peppar. Red grytan med Maizena.
Servera med potatismos och haricot verts.
Potatismos
10 st potatisar
2 msk smält smör
vitpeppar, salt ev. riven muskotnöt
Gör så här:
Koka potatisen. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Häll av vattnet ur kastrullen med potatis. Pressa potatisen genom en potatispress.
Häll i det smälta smöret, vispa med en elvisp till önskad konsistens.
Smaka av med salt, vitpeppar och ev. lite riven muskotnöt.
Kommentarer
Trackback