Pastagratäng med köttfärs
Denna veckan har det varit snabb och enkel matlagning, rätt skönt ibland. Och igår var det pastagratäng med köttfärssås som stod på matsedeln. Jag tog den fina pasta jag fått av mormor när hon varit i Italien, små fina hjärtan i lite olika färger.
Pastagratäng med köttfärssås
5oo gram pasta
1,5 - 2 dl riven ost
400 gram nötfärs
1 st burk krossade tomater
2 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
1 msk matlagningsvin
0,5 msk kalvfond konc.
1 msk tomatpure
svartpeppar, salt
1,5 msk smör
1,5 msk mjöl
3 dl mjölk
ca 1,5 dl riven ost
vitpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Låt pasta rinna av.
Hetta upp en stekpanna med lite smör och stek färsen.
Skala och hacka löken, stek tillsammans med färsen.
Pressa i vitlöksklyftorna.
Häll i vin, fond och pure.
Smaka av med salt och peppar.
Låt det puttra en stund.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa tills mjölet blandat sig med smöret.
Häll i mjölken, låt såsen koka upp. Häll sedan ner den rivna osten.
Smaka av med vitpeppar och ev. lite malen muskotnöt.
Smörj en ugnssäker form.
Häll i hälften av pastan, lägg sen en lager köttfärssås.
Ringla över halva ostsåsen.
Häll på den sista pastan och köttfärsen. Avsluta med såsen och riven ost.
Grädda i ugnen i ca 15 minuter tills osten fått en fin färg.
Kommentarer
Trackback