Semlor på Fettisdagen

 
 
Fettisdagen är den tredje och sista dagen i fastlagen. De tre dagarna före fastan. Fastlagssöndag, blå måndagen och så sist Fettisdagen. Orden fet och tisdag där fet stod för att man åt god mat som åts just denna dag. Ordet är belagt sedan 1594.
Ja, nu kan vi det =)
 
Igår bakade jag semlor för just Fettisdagen, klockan 22 var jag klar och var nöjd med vad jag skapat. 
 
Semlor 
Ca 12st bullar 
 
50 gram jäst 
3 dl mjölk 
1 1/2 dl strösocker 
1 1/2 tsk vaniljsocker 
1 st ägg 
150 gram varmt smör 
12 - 13 dl vetemjöl special 
 
Fyllning: 
Lockarps semlefyllning / Odense semlefyllning 
5 dl vispgrädde 
ägg för pensling 
florsocker 
 
Gör så här: 
Värm mjölken till 37 grader. 
Smula jästen i en bunke och häll över den varma mjölken. 
Blanda till jästen löst sig. 
Häll i strösocker, smör, vaniljsocker och ägg. Blanda ordentligt till det att allt blandats. 
Tillsätt mjölet, lite i taget. Blanda till du får en smidig smet. 
Låt jäsa i 60 minuter under en kökshandduk. 
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Rulla bullar och lägg på en bakpappersklädd plåt. 
Lägg över en kökshandduk och låt jäsa i 60 minuter. 
Pensla med ett uppvispat ägg. 
Grädda i ca 6-7 minuter. 
Låt bullarna svalna innan du delar dem. 
Gör en liten grop i bullen och fyll med mandelmassa. 
Spritsa över grädden. Lägg på locket och pudra över florsocker. 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera gärna inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0