Amerikansk äppelpaj

 
 
 
 
 
 
 
Igår bjöds det på Amerikansk äppelpaj till efterrätt, roligt att testa något nytt istället för den vanliga smulpajen. Hade passat bra att blanda i lite rostade nötter tillsammans med de steka äpplena. 
Körde på Leilas recept men tog bort ingefära. 
 
Amerikansk äppelpaj
 
150 gram smör
4 dl vetemjöl 
1/2 dl florsocker (fast nästa gång hade jag nog sötat min deg lite mer med t.ex. strösocker) 
1 sk ägg 
1/2 msk vatten 
 
Fyllning: 
8 st äppel, vi körde på Royal Gala 
saft från 1 st citron 
6 msk strösocker 
ca 4 msk kanel 
 
1 st ägg och lite mjölk 
råsocker
 
Gör så här:
Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Skala och kärna ur äpplena och skär äpplena i klyftor.
Lägg äpplena i en skål och tillsätt citronsaft. Blanda.
Stek äpplena lite mjuka i smör med strösocker och kanel i två stekpannor eller i två omgångar.
Häll upp äpplena på en tallrik och låt det svalna.
Dela mördegen i två delar, den ena delen lite större än den andra.
Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, cirka 30 cm i diameter.
Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform som harlöstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck försiktigt ner degen längs kanten och det som blir hängande över kanten låter du bli kvar.
Fyll pajformen med de stekta äpplena.
Kavla ut den mindre degbiten till en cirkel som är ca 25 cm i diameter.
Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla utkanten av degen.
Lägg över det mindre locket.
Nyp ihop skarven med fingrarna och skär sedan av den deg som hänger över kanten.
Ställ pajformerna på ett galler och pensla hela locket med äggblandningen och strö över råsocker.
Stick små hål i locket och grädda äppelpajen i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter tills pajen är gyllene.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera gärna inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0