Jambalaya
Jag har länge varit sugen på att laga Jambalaya. Vi har haft det ett par gånger till lunch på restaurangen på jobb och igår svängde jag ihop min egna Jambalaya. Maten stod klar när sambon kom hem.
Jambalaya
4 pers
3dl avoriosris
2 dl vitt vin
10 dl vatten
3 msk kycklingfond, konc. eller 2st kyckling buljongtärningar
3 st vitlöksklyftor
2 st schalottenlökar
gurkmeja
2st chorizokorvar
2 st kycklingfiléer
1 st röd paprika
2 -3 droppar tabasco
200 gram skalade räkor
ca 1 1/2 dl oliver
svartpeppar, salt, paprikapulver
Gör så här:
Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken, fräs i en stekpanna med en lite klick smör.
Häll i riset och låt det steka en liten stund innan du häller i vinet. Låt det koka in i riset.
Strö över lite gurkmeja tills du fått önskad färg på riset.
Koka upp 1 liter vatten och blanda i buljongen. Rör om då och då under tiden du gör din risotto.
Häll på ca 2 dl buljongen över riset, tills vätskan försvunnit.
Häll sedan i buljongen lite i taget efter hand som riset suger åt sig den varma buljongen.
Sänk värmen och rör runt hela tiden i ca 20 minuter. Riset ska bli krämigt.
Smaka av med svartpeppar och peppar.
Skär kycklingen i små bitar. Stek tilsl kycklingen är genomstek i en klick smör.
Lägg kycklingen i en skål, håll det varmt.
Skär korven och paprikan i bitar och stek i en stekpanna med en klick smör.
Blanda ner korv, kyckling, paprika, räkor och oliver i riset, låt allt bli varmt.
Smaka av med tabasco och ev. paprikapulver.
Klart för servering!
Kommentarer
Trackback