Kalventrecôte med potatisgratäng och rödvinssås
Finns knappt något bättre att avsluta helgen med, än en god middag och gärna med ett glas vin.
Igår blev det kalventrecote med potatisgratäng och rödvinssås. Mums mums !!
Kikade sedan runt på lite olika hus/planlösningar när det gäller att bygga nytt. Hittade ett par hus som jag fastnade för, nu är det bara att börja räkna lite...
Kalventrecôte
4pers
600 gram Kalventrecôte, skivor
salt, peppar
smör att steka i.
Gör så här:
Krydda köttet med salt och peppar
Stek köttet i en stekpanna med smör, 2-3 minuter på varje sida.
Potatisgratäng med chili
4 pers
10 st potatisar
1 st rödlök
5 dl vispgrädde
2 dl chilisås
3 st vitlöksklyftor
salt, peppar, chiliflingor
3 dl riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Skala skiva potatisen i tunna skivor.
Skala och finhacka löken.
Blanda grädde, chilisås, och kryddor i en skål. Pressa i vitlöksklyftorna, rör om.
Smörj en ugnssäker form. Lägg i hälften av potatisen och strö över löken.
Lägg sedan i resten av potatisen. Häll i gräddblandningen.
Rör lite i formen så att gräddblandningen rinner ner mellan potatisen.
Strö över osten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Rödvinssås:
1msk smör
1st schalottenlök
2msk råsocker
4dl rödvin
4dl vatten
4msk kalvfond
1msk maizena majsstärkelse
2msk smör
Gör så här:
Finhacka löken. Fräs löken i smör ca 1min utan att den tar färg.
Häll ner råsocker och låt det smälta i ca 1min.
Häll ner vin, vatten och fond. Låt koka utan lock tills ca 3dl återstår.
Sila såsen genom en finmaskig sil
Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten.
Koka upp och rör ner smöret.
Kommentarer
Trackback