Kalvtournedos med svampsås och potatisgratäng
Denna maträtt lagade jag för ett tag sedan till mina föräldrar och min mormor. Nog två månader sedan.
Kalvtournedos
4 st x 150 gram kalvfilé (bitar)
8 st skivor bacon
svartpeppar, salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader.
Sätt ugnen på 125 grader.
Linda bacon runt köttbitarna.
Fäst ihop med tanpetare.
Krydda med peppar och salt.
Bryn köttbitarna runt om i en klick smör.
Lägg bitarna i en ugnssäker form.
In i ugnen i ca 10 minuter tills innertemp. är 56 grader.
Låt köttet vila runder alu.folie i 10 minuter.
Svampsås:
250 gram svamp (jag valde champinjoner)
1 st scharlottenlök
4 dl grädde
2 - 3 dl kalvfond
2 msk rött vin
svartpeppar
salt
skyn från köttet
Gör så här:
Använd samma stekpanna som när du brynde köttet.
Dela svampen och skiva löken.
Stek med lite smör.
Häll i grädde. Låt det koka upp.
Rör ner fond och vin.
Låt det puttra i ca 5 minuter.
Smaka av med peppar och salt.
Färga ev. såsen med lite soja.
Potatisgratäng
4 pers
10 st potatisar
2 st rödlök
5 dl vispgrädde
4 st vitlöksklyftor
salt, peppar, chiliflingor
3 dl riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Skala skiva potatisen i tunna skivor.
Skala och finhacka löken.
Blanda grädde och kryddor i en skål. Pressa i vitlöksklyftorna, rör om.
Smörj en ugnssäker form. Lägg i hälften av potatisen och strö över löken.
Lägg sedan i resten av potatisen. Häll i gräddblandningen.
Rör lite i formen så att gräddblandningen rinner ner mellan potatisen.
Strö över osten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
När jag gjorde potatisgratängen till denna rätten så lät jag först gratängen nästan bli klar innan jag påbörjade köttet. När kötter ligger och vilar så värmer jag upp potatisgratängen och låter den ta färg.
Kommentarer
Trackback