Kalvtournedos med svampsås och potatisgratäng

 
Denna maträtt lagade jag för ett tag sedan till mina föräldrar och min mormor. Nog två månader sedan. 
 
 
Kalvtournedos 
 
4 st x 150 gram kalvfilé (bitar) 
8 st skivor bacon 
svartpeppar, salt 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 125 grader. 
Linda bacon runt köttbitarna. 
Fäst ihop med tanpetare. 
Krydda med peppar och salt. 
Bryn köttbitarna runt om i en klick smör. 
Lägg bitarna i en ugnssäker form. 
In i ugnen i ca 10 minuter tills innertemp. är 56 grader. 
Låt köttet vila runder alu.folie i 10 minuter. 
 
Svampsås: 
 
250 gram svamp (jag valde champinjoner) 
1 st scharlottenlök 
4 dl grädde 
2 - 3 dl kalvfond 
2 msk  rött vin 
svartpeppar
salt 
skyn från köttet 
 
Gör så här: 
Använd samma stekpanna som när du brynde köttet. 
Dela svampen och skiva löken. 
Stek med lite smör. 
Häll i grädde. Låt det koka upp. 
Rör ner fond och vin. 
Låt det puttra i ca 5 minuter. 
Smaka av med peppar och salt. 
Färga ev. såsen med lite soja. 
 
Potatisgratäng 
4 pers 
 
10 st potatisar 
2 st rödlök 
5 dl vispgrädde 
4 st vitlöksklyftor 
salt, peppar, chiliflingor 
3 dl riven ost 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 grader 
Skala skiva potatisen i tunna skivor. 
Skala och finhacka löken. 
Blanda grädde och kryddor i en skål. Pressa i vitlöksklyftorna, rör om. 
Smörj en ugnssäker form. Lägg i hälften av potatisen och strö över löken. 
Lägg sedan i resten av potatisen. Häll i gräddblandningen. 
Rör lite i formen så att gräddblandningen rinner ner mellan potatisen. 
Strö över osten. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. 
 
När jag gjorde potatisgratängen till denna rätten så lät jag först gratängen nästan bli klar innan jag påbörjade köttet. När kötter ligger och vilar så värmer jag upp potatisgratängen och låter den ta färg. 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera gärna inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0