Wallenbergare med potatis- och jordärtskocksmos
I fredags efter jobb körde jag bort till Abdos för att fylla på grönsaker och frukt och även köpa kalvfärs inför kvällens middag. Som blev Wallenbergare med, potatis- och jordärtskocksmos, ärtor och rårörda lingon.
Recept för 2 pers.
Wallenbergare
600 gram kalvfärs
4 st äggulor
1/2 dl vispgrädde
vitpeppar, salt
ca 2 dl ströbröd
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna förutom ströbröd i en bunke. Vispa ihop allt med en elvisp. Forma färsen till biffar ca 3 cm höga.
Vänd dem i en skål med ströbröd. Stek i stekpanna med en klick smör på låg värme, ca 4 minuter på varje sida.
Potatis- och jordärtskocksmos
500 gram potatis
200 gram jordärtskocka
40 gram smör
vispgrädde
Gör så här:
Skala potatisen och jordärtskockorna.
Dela i lika stora bitar.
Börja först med att koka potatisen, efter 10 minuter så lägger du i jordärtkockorna.
Koka tills de är mjuka.
Smält smöret.
Pressa potatisen och jordärtkockorna igenom en potatispress.
Blanda ner det smälta smöret.
Vispa.
Tillsätt grädde till du får en jämn och fin mos.
Korvgryta
Ännu en simpel maträtt.
Korvgryta, enkel vardagsmat
6 st korvar, gärna lite olika sorter.
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
8 st champinjoner
1 st röd paprika
4 dl grädde
0,5 dl chilisås
svartpeppar, chilipulver
125 gram tärnad bacon
Gör så här:
Stek baconen och häll upp i en skål.
Dela korvarna i bitar.
Skala och grovhacka löken.
Dela paprika och skiva svampen.
Stek korv och lök i en klick smör.
Ner med paprikan och svampen när kroven fått färg.
Stek tillsammans i ett par minuter.
Tillsätt grädde och chilisås.
Krydda med svartpeppar och chilipulver.
Låt det puttra i ca 5 minuter.
Toppa med bacon.
Greengate Summer 2014
Man blir ju helt till sig när man bläddrar igenom den nya katalogen från Greengate. För våren och sommaren 2014, och alla fina pastellfärger. Nya fina mönster som man gärna vill ha. Tyckte bl.a. att Maria warm Grey är väldigt fin, ingen pastellfärg men den var mjuk och fin i motivet. Blir en runda till Homeville på Regementsgatan inom kort.
Vill du bläddra i katalogen?? Klicka här
Lax med pesto
Ibland är det bara så otroligt skönt att fixa en snabb middag efter jobb. Som denna, som jag gjorde förra veckan. Laxfilé ca 125 gram / filé. En burk pesto eller gärna om man har en hemmagjord pesto. Sätt ugnen på 200 grader, bred pesto ovanpå laxfilen. In i ugnen i ca 15 minuter. Till laxen är klar.
Servera med en kallsås och sallad. Fredrik fick laxfile med tomatröra. Chilisås, tacosås och svartpeppar.
Pesto
1/2 msk pinjenötter
1 msk riven parmesan
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
Gör så här:
Kör vitlök, pinjenötter och basilika i en mixer.
Tillsätt olivoljan droppvis, var väldigt försiktigt.
Blanda ner parmesanosten.
Klar att servera.
Kebabkött med spenat, tomat och lök
I söndags så orkade jag inte laga mat, så påvägen hem från Tygelsjö körde vi inom Willys för att köpa fryst kebabkött. Köpte även en påse bladspenat. Sen körde vi lite kylskåpsrensning till det.
Det blev tärnad potatis, röd paprika, skrivad vitlök och morötter i en stekpanna. I den andra stekpannan blev det kebabkött, rödlök, skivade tomater och tilllsist när det nästan var klart så la jag i lite bladspenat.
Middag klar =) Kunde inte bli mycket enklare än så. Rätt skönt ibland.
Fisksoppa
Igår körde jag till Mobilia och storhandlade inför veckan. Passade även på att köpa lite skönhetsprodukter på Åhlens, bl.a. hårolja och bodyskrubb. Hämtade Fredrik på vägen hem. Sen satte jag igång med maten. Fisksoppa stod på menyn. Glömde helt bort att ta bild tyvärr =( Var extremt hungrig, klockan var nästan halv åtta innan vi satte och ner och njöt av soppan.
Fisksoppa
2 pers
400 gram torskfilé, tinad
ca 3 dl skalade räkor
400 gram krossade tomater
3 dl vatten
2 dl grädde
1,5 - 2 msk konc. fiskfond
ca 10 cm purjolök
3 st morötter
3 st potatisar
färsk timjan
citronpeppar
Gör så här:
Skala morötterna och skiva morötterna.
Skala och dela potatisen i bitar.
Tvätta och strimla purjolöken.
Stek potatis, morötter och purjolök i en stekpanna med smör.
Salta och peppra.
Lägg över i en stor kastrull.
Häll i krossade tomater, vatten, grädde och fond.
Hacka timjan och lägg i kastrullen.
Låt det koka i ca 10 minuter.
Dela torsken i bitar och lägg ner i kastrullen.
Låt det koka i ca 10 minuter, tills fisken är klar.
Smaka av med citronpeppar.
DIY bricka i marmor
Är super nöjd med mitt senaste projekt. Jag köpte hyllpappen för flera månader sedan men inte riktigt hittat den perfekta plattan. Förrän nu. Ett gammalt hyllplan som min pappa sågade till i rätt mått. Sen jag loss här hemma. Fram med ett kort och en sax.
Enkelt, snabbt och till ett kanon bra pris.
Hyllpapp finner du på Panduro.
Lycka till !!!
Detta är vad du behöver
Penne med kyckling, citron, grädde och ägggulor
Hittade detta goda receptet i veckan och var bara tvugen att testa. Receptet kommer från Smaskens.nu
Snabbt, enkelt och mycket gott. Hade inte exakt samma ingredienser i då Fredrik inte är speciellt förtjust i parmesan och vi hade inte schalottenlök hemma. Denna rätten kommer vi absolut göra igen men då även ha i svamp och tomat.
Penne med kyckling, citron, grädde och ägggulor
2 pers
3 st kycklingfiléer
Penne pasta ca 400 gram
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
5 st äggulor
1,5 dl grädde
saft från en citron
1,5 dl riven ost (vi hade vanlig riven goudaost)
salt, svartpeppar
bladpersilja
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Skär kycklingen i små biter och stek i en stekpanna med smör.
Skala och hacka lök och vitlök.
Stek tillsammans med kycklingen.
Salta och peppra.
Pressa i saften från en citron.
Blanda ägggulor, grädde och riven ost i en skål.
Salta och peppra.
Häll av vattnet från pastan och lägg sen tillbaka pasta i kastrullen.
Vänd ner kycklingen och löken. Blanda.
Blanda sen ner blandningen av äggulor och grädde.
Rör om ordentligt så att allt blandas.
Riv citronskalet och rör ner.
Lägg upp i en skål.
Hacka bladpersilja och strö över.
Smaklig spis !!!
Frukostbjudning
Assietter från Mateus, Äggkoppar och muggar från Greengate, glas från Iittala och underlägg från Hemtex. Halv tio så kom dem, sen satt vi och njöt av en lördagsfrukost tilsammans. Bullar från Mormors bageri, Godmorgon jucie, gott kaffe och ja de som hör till en frukost. =)
Nu har jag gjort klart nästa veckas matsedel. Älskar att förbereda en matsedel under helgen för att veta vad man ska plocka fram ur frysen eller handla hem i veckan som kommer. Det blir bl.a. Korvstroganoff (som jag älskar) och Fisksoppa.
Planera och fundera
Planerar och planerar, anteckningar och funderar.
Måste komma igång med målning i köket, så att vi får upp Stringhyllan, Pilasterhyllan och vår nya tavla som vi fick i julklapp. Alla kokböckerna som sen ska placers i pilasterhyllan tar plats på golvet i köket.
Vill helst bli klar med köket innan februari. Ska höra med pappa vad jag behöver göra med tapeterna innan jag börjar måla. Får skaffa ett par bra målarbyxor också eller använda ett par gamla jeans, för som alltid annars brukar jag få väldigt mycket färg i ansiktet, på armar och i håret. =)
Det där med planeringen.
Middag för några av våra vänner planeras, har satt ihop en meny inför den 22:e.
Först ut är B & J. (Som inte träffas F, trots mer än 2 år tillsammans, opps!!!)
Filar lite på en brunch, vad är det jag/vi vill bjuda på.? Något som är "enkelt" som kan förberedas några dagar innan men som ändå tillhör en brunch. Något som man ska fixa samma dag.
Ohh det är så himla roligt att sitta och planera sådat här.
De varma rätterna, hmm. Våfflor, pannkakor??
Men det blir nog inte förrän feb - mars.
Har min anteckningbok framme, där jag fyller i allt jag vill göra.
Förrätter, varmrätter, efterrätt, tema, middag för vänner/släkt.
Inspirationen gällande matlagning har denna veckan varit noll. Har inte känt orken att ställa mig bakom spisen och trixa ihop en middag till oss. Det har därför blivit lite halvfabrikat som panerad torsk en dag med en massa grönsaker som brynt brysselkål, haricot verts, steka ärtor och sojabönor. Köttbullar med makarorner, där jag snabbt svängde ihop min goda "lökketchup".
Idag blev det en enkel köttfärsröra, typ Chili con carne.
Imorgon är det slut på slöandet gällande matlagning, det är ju helg. =)
Detta blev mer som en liten dagbok eller att bara komma in och säga hej =)
Det där med snö
Vet väl inte riktigt om jag tycker det är speciellt skoj just nu. Det skulle varit innan jul eller iallafall under julen men inte nu. Nu vill man att det ska vara ljusa härliga dagar så man får känslan av att det går mot varmare tider. Fast klart det får gärna vara kallt men inte snö.. Nä nä nä .. Men för de som har barn så är väl detta super skoj, mysigt att ta med en pulka till närmsta backe. Det är nu man önskar att man var i ett varmare land.
Tänder en massa ljus ( fler än alla de andra dagarna), varje litet hörn där det är möjligt med lite ljuslyktor är nu tända. Rosa fina rosor står fint på skåpet i vardagsrummet. Fredrik ligger febrig under en filt och tycker syn om sig själv. Stackaren hinner knappt bli frisk innan han får feber igen. Bara inte jag blir sjuk !! Jag tänkte på att dammsuga här hemma, plocka undan i köket och vika tvätt. Kanske jobba lite med företaget också. Innan jag slår mig ner i soffan med ett kopp Roobios te. Förstår inte att jag kan bli så otroligt rastlös ibland.
Hoppas ni haft en kanon bra måndag.
Några bilder från Kapstaden / Sydafrika
Taalmonument utanför Parl.
En av dagarma avslutades med glass i fina Champs Bay.
På stranden i Bloubergstrand
Bloubergstrand
Går igenom alla våra bilder som är tagna under vistelsen i Sydafrika. Bilder som Fredrik tagit när jag inte varit där och bilder som jag tagit.
Ska fixa till de lite i Photoshop innan de skickas till framkallning. Är inne på att göra de svart/vita som jag redan börjat pyssla med som vi kanske ser. Ska dra fram lite effekter på några av bilderna.
Jag vill gärna göra en fotovägg av lite olika bilder som vi tagit.
Småbåtshamnen i Langebaan
Stranden i Paternoster
Vissa av bilderna behåller jag nog ändå i färg.
Saknar Kapstaden och Sydafrika !!! ♥
Gulacshsoppa
Gulaschsoppa med köttfärs
4 pers
600 gram nötfärs
2 st scharlottenlökar
3 st potatisar
1 st spetspaprika (går bra med en röd paprika)
400 gram krossade tomater
7 dl vatten
1 st köttbuljongtärning
svartpeppar, salt, chilipulver, smoked paprikapulver.
Gör så här:
Tärna potatisen.
Dela paprikan i små bitar.
Skala och hacka löken.
Hetta en stekpanna med en klick smör och stek färsen och löken. Lägg sen ner paprikan och låt den steka med i ett par minuter.
Häll ner allt i en kastrull och lägg i potatisen.
Häll i vatten och krossade tomater.
Låt det koka upp.
Smula i buljongtärningen.
Låt det puttra tills potatisen blivit mjuk.
Smaka av med peppar, salt, smoked paprikapulver och chilipulver.
Favorit i repris - Köttbullar med basilika och mozzarella
Denna rätten önska Fredrik till middag för några dagar sedan, köttbullar med mozzarella och basilika. Serveras med pasta och tomatsås.
Köttbullar med mozzarella och basilika
700 gram nötfärs
25st basilikablad (ca 1 st kruka)
4 dl riven mozzarella
salt, peppar, vitpeppar
1dl mjölk
0,5 dl ströbröd
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt mjölk och ströbröd svälla i en skål i ca 10 min.
Lägg färsen, hackad basilika, riven mozzarella i en bunke och blanda.
Blanda ner ströbröd och mjölk.
Forma färsen till bullar.
Stek dem snabbt i en stekpanna med en klick smör. Tills de fått en fin färg.
Lägg köttbullarna i en smord ugnssäker form.
Låt köttbullarna stek i ugnen i ca 10 min.
Serveras med tomatsås och pasta.
Tomatsås gjorde jag snabbt med en burk krossade tomater, svartpeppar, 2 st vitlöksklyftor (skivade) ca 0,5 dl riven ost och chilipulver. Rör ner allt i en kastrull och låt det puttra i ca 10 min.
Tankar om 2014
Vad ska detta året bjuda på? Kort resa eller lång resa? Dubai, USA eller kanske ännu en resa till Sydafrika? Jobb, framtid och planer. Familjens storlek är jag väldigt nöjd med, så det räcker med Pinots, Fredrik och mig. Malmö eller utanför stan? Trädgård eller inte trädgård. Värme eller kyla? En sak som jag är säker på är att detta året ska gå i kunskap och lära. Eller kan man skriva så? Jag ska lära mig mer, vad det nu kan vara.
Sen även fixa lite projekt när det gäller möbler. Har redan idé i huvudet.
---------------------
Tavlorna jag handlade i Kapstaden (Kirstenbosch botaniska trädgård) Den afrikanska liljan och den längst bort som är Protea. (Protea är Sydafrikas nationalblomma, det finns ca 155 olika arter) Fjäril i mitten är en gammal tavla.
Min sötnos
GODMORGON !!!
Idag blir det en inne dag tror jag. Kanske bara gå runt och mysa i mina nya pyjamas. Fick en gosig pyjamas från Victoria Secret i julklapp av mina föräldrar.
Ska jobba lite med företaget och sen städa tänkte jag. Beroende på hur mycket man orkar en sådan grå dag som den här.
Eller så förbereder jag köket inför målning, jag köpte färg igår. Vitt ska det bli =)
Fredrik tycker inte att vi ska måla om de andra rummen. Vi vet ju inte riktigt hur länge vi ska bo här och sen är det en hyreslägenhet.
Kanske en månad, ett halv år, ett år eller ännu längre.
----
Vår gosse verkar trivas super bra här hemma, vilket värmer enormt i mitt "mamma" hjärta.
Hoppas Ni får en mysig måndag. ( En extra ledig dag för många)
Nytt till hemmet
Idag har jag varit runt ett par timmar i lite olika butiker.
Bl.a. en runda inom Blomsterlandet där jag hittade en växt samt kruka som nu står fint på min Day Home bricka.
Ville ha lite växter till balkongen men det fanns inte något som passade mina krav. Eller ja krav ... ville bara ha lite ljung och kanske någon sådan silvrig växt, men där var bara små ljung i krukan. Tyckte de var lite väl små. Så några blommor till balkongen blev det inte. Är nog lite sen gällande uteväxter och får väl snällt vänta till nästa "säsong" =)
Nytt på brickan: Buddha från en inredningsbutik på Triangeln, Ljuslykta på fot från Ikea, kruka och växt från Blomsterlandet. Skålen är en loppisfynd.
Nu dags att sätta igång med middagen. Idag blir det så enkelt som korvgryta.
Orkar inte göra någon söndagsmiddag idag.
2013 - 2014
Bild tagen av E.
Vilken underbar kväll !! Vi firade in det nya året i Malmö tillsammans med Fredriks vänner. Vi stod för förrätten som blev hummersoppa och pilgrimsmusslor. En hummersoppa med lite sting, gjord från grunden.
Huvudrätten bestod av kalvrulle med potatispure och basilikasås och efterrätten var Glace au four. Till det bubbel, goda viner och drinkar. Musiktävling, där mitt lag vann =)
Tack för en mycket trevlig kväll !!