Helgen

 
 
Börjde helgen med egen tid. Vin, ost, salami och svenska jordgubbar. Otroligt gott. Hyrde film via nätet, denna gångenb blev det Identity theif, en himla rolig kväll. Har tagit en ett litet större soffbord i mitt lilla vardagsrum så nu finns det gott om plats för dator, ljus och lite mat. 
 
Igår var jag först en runda på Mobilia, sjukt mycket folk. Så det blev ett väldigt väldigt snabbt besök där, en tröja till Fredrik fick följa med hem. En snabb fika hemma hos mormor och ett besök på Chilli sen körde vi hem. 
Jag fick jobbat lite med F's företag och sorterade lite papper. 
 
På kvällen åkte jag hem till en gymnasiekompis tillsammans med två andra gymn.vänner. Himla rolig kväll med mycket god mat. Det bjöds på fisktacos, himla gott. Och en super god mangosalsa med mango, chili, koriander och limesaft. Är inte glad för koriander men i denna salsan funkade det utmärkt. 
 
Och nu ska jag fixa till mig för att åka till Katrinetorp och möta upp min goa arbetskamrat. 
 
Ett typsikt "tråkigt" dagboksliknande inlägg. 
 
 
 
 
 

Ego x 3

 
 
 
 
 
GODMORGON !! 
 
Frukost i magen som bestod av mumsiga äggbakelser och kaffe är jag nu redo för att inta Mobilia. 
Blir fika och förmiddagsmys med mamma och mormor. Min goa mormor är hemma igen efter två veckors jobb. 
I veckan blir det att planera Kapstaden och Sydafrika tillsammans med mormor, bil ska bokas m.m. Vi ska även kolla igenom olika safari för att se vilken vi vill besöka. Blev sugen på paragliding från Taffelberget men nja hade hellre velat göra paragliding med min morbror, känns tryggare. Fast vi får se, jag är inte glad för höjder så paragliding är egentligen inget för mig =) 
 
Hoppas ni får en mysig lördag. 
 
 
 

Apelsinmarmelad med smak av whiskey

 
Tummen upp för denna söta och goda marmelad, även för dig som inte är förtjust i whiskey. 
Känns som detta är det enda jag sysslat med på sista tiden, göra marmelad, chutney och sylta. 
Köket här hemma är inte riktigt klart än men snart kommer allt igång igen. 
 
Apelsinmarmelad med whiskey 
 
1 kg apelsin 
4 dl vatten
1 kg syltsocker 
saft från 1 citron 
3/4 dl whiskey 
 
Gör så här: 
Tvätta apelsinerna noga. 
Riv skalet från tre st apelsiner ner i en kastrull. 
Skala alla apelsiner. 
Dela i bitar och ta bort det vita. 
Lägg apelsinbitarna i en kastrull. 
Tillsätt vatten och pressa i saften från 1 st citron. 
Låt det koka i ca 20 - 25  minuter. 
Tills frukten blir mjuk, jag mixa frukten med en stavmixer för att inte få så mycket bitar. 
Tillsätt syltsocker och låt det koka i ca 15 minuter. 
Ta bort skummet. 
Dra av kastrullen från värmen och rör ner whiskey. 
Håll upp marmeladen i rengjorda brukar. 
Ställ i kylen. 
 
 
 

Syltad squash

 
Mamma och pappa har enormt mycket squash i trädgårdslandet så jag passade på att ta lite squash och göra syltad squash. Receptet hittade jag på Dan Sukker. Ska testa att göra min egna variant någon gång. 
 
Syltad squash
 
1 kilo squash
3/4 dl ättika 24%
3 dl vatten
6 dl strösocker
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
2 tsk salt

Gör så här: 
 
Skala, halvera och kärna ur squashen. Skär den i 2-3 cm breda bitar.
Koka upp ättika, vatten, socker och salt.
Lägg i squashbitarna och koka i 2 minuter.
Ta upp squashen och lägg i varma, rengjorda burkar.
Lägg kanelstång, kryddnejlikor, svartpepparkorn och citronskal i lagen.
Koka utan lock i 15 minuter. Låt svalna.
Häll lagen över squashen och förslut.
Förvara svalt. 
 
 
 
 

Rödlöksmarmelad

 
 
Himla gott till en köttbit och himla enkelt att göra. 
 
Rödlöksmarmelad 
 

3 st rödlökar 
1 st äpple 
1 msk ättiksprit 12%
1 msk rödvinsvinäger 
1 msk flytande honung 
2 dl socker 
1 st stjärnanis 
salt 
 
Gör så här: 
Skala och hacka löken. 
Skala och dela äpplet i små bitar 
Lägg allt i en kastrull. 
Låt det koka i ca 15 minuter. 
Häll i upp varma och rengjorda glasburkar. 
Förvara svalt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ljungen åkte ut ..

 
 
 
Byte ljung och prydnadskål till ros och en rosa blomma ( som jag inte vet vad den heter) Det var visst otur att ha ljung inomhus så den fick åka ut i mammas krukor istället tillsammans med prydnadskålen. Nu står krukan i mitt lilla "vardagsrum" istället. 
 
 

Fläskfilé med chorizo & sås med päronsoda

 
I fredags blev det fläskfilé, potatisgratäng och sås med päronsoda till middag. Om du vill testa fläskfilén och servera hemmagjord potatisgratäng till så tänk på att först sätta in gratängen och efter ca 25 minuter så sätter du in fläskfiléen. 
Kvällen började med drink i växthuset och där familjen "flippa" ut lite i sin "vanliga" ordning. Skrattanfall, tårar och lite dans. 
Vi är ingen familjen som sitter tyst vid ett matbord. =) 
 
Fläskfile med chorizo och mozzarella 
 
800 gram fläskfilé 
1 st chorizokorv ca 120 gram
ca 2 dl riven mozzarella
svartpeppar, salt och torkad timjan 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 grader. 
Stek korven i en klick smör. 
Putsa fläskfilén, krydda med svartpeppar, salt och timjan och bryn den runt om. 
Gör en snitt i flién. 
Snitta korven och lägg den i fläskfilén. 
Strö över mozzarella. 
"Bind" ihop köttet med tandpetare. Eller använd steksnöre. 
Lägg filéen i en ugnsfast form. 
In i ugnen i 15 - 20 minuter. 
 
Potatisgratäng 
4 pers 
 
10 st potatisar 
1 st rödlök 
5 dl vispgrädde 
3 st vitlöksklyftor 
salt, peppar, chiliflingor 
3 dl riven ost 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 grader 
Skala skiva potatisen i tunna skivor. 
Skala och finhacka löken. 
Blanda grädde och kryddor i en skål. Pressa i vitlöksklyftorna, rör om. 
Smörj en ugnssäker form. Lägg i hälften av potatisen och strö över löken. 
Lägg sedan i resten av potatisen. Häll i gräddblandningen. 
Rör lite i formen så att gräddblandningen rinner ner mellan potatisen. 
Strö över osten. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. 
 
Såsen skrev jag inte riktigt upp vad jag hade i men ca 
4 dl vispgrädde 
Skyn från stekpannan efter fläskfile och korv
2 msk päronsoda 
ca 10 droppar vit tryffelolja 
chilipulver
vitlökspulver 
0,5 msk fond 
svartpeppar 
 
Smaka dig fram :) 
 

Ingen stress

Blommor från Blomsterlandet
 
 
Blommor från trädgården står fint på nattduksbordet. 
 
Drömde något väldigt konstigt inatt, nämligen att jag var på bröllop tillsammans med kungafamiljen ??! Innan alla skulle gå in i kyrkan var vi tvugna att ta av oss skorna och doppa fötterna i en skål med mjöl. Kronprinssesan var himla rolig och dansade för fullt medans hon toppade fötterna i mjöl. 
 
Tog lite sovmorgon och gick upp vid nio, åt frukost och drack gott kaffe. Fick städat min lilla våning innan jag körde iväg mot Toftanäs för att handla blommor. En snabb fika med farfar när jag kom hem igen. Sen var det dags att röra ihop Apelsinmarmelad med Whiskey, recept kommer i veckan. 
 
Nu ett glas Chenin Blanc och lite choklad. Imorgon måste jag verkligen ta tag i träningen. 
 

Fredag tjoohooo

 
Hej hej underbara bloggläsare, nya som gamla ♥
 
En arbetsvecka har bara susat förbi. Var tog de arbetsdagarna vägen?!? 
 
Helgen ska gå i lugnhetens tecken. Sova länge, dricka te, kanske göra lite apelsinmarmelad och andra roliga saker. Eller kanske bara slappa i soffan och försöka läsa lite. 
 
Hoppas ni får en underbar fredag och en mysig helg! 

Squashsoppa med sting

 
Igår blev det en mumsig squashsoppa med sting till middag. Lite olivbröd och olivolja till det. Ett glas kallt vitt vin blev det också, inte alls fel sådär en onsdag. Som tillbehör stekte vi bröd i olivolja och hade lite knaperstekt bacon. 
 
Squashsoppa med sting 
 
750 gram squash 
2 st röda paprikor 
1 st purjolök 
3 st vitlöksklyftor
1 dl hackad färsk basilika 
2 st grönsaksbuljongtärningar 
4 dl vatten 
6,5 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde 
70 gram riven parmesan
Kryddor: Smoked paprika, svartpeppar, chilipulver
Olivolja att steka i
 
Gör så här: 
Skala, kärna ur och skär squashen i små bitar. 
Tvätta och skiva purjolöken. 
Skala och finhacka vitlöken. 
Tvätta och skär paprikan i smår bitar. 
Stek grönsakerna i en kastrull med olivolja.
Rör ner basilika. Har du inte färsk basilika hemma så fungerar det säkert bra
med lite torkad basilika. Knappt en 1/2 dl. 
Tillsätt vatten, grädde och smula ner buljongtärningarna. 
Låt det koka 10 minuter. 
Mixa soppan slät med en stavmixer. 
Krydda soppan efter smak. 
Rör ner parmesanost. 
 
Tillbehör: 
Lantbröd, dela i bitar och stek i olivolja. 
Dela baconen och stek i en torr stekpanna. 
 
Lägg i lite bitar av brödet i soppan och toppa med bacon. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hajsafari bokat

       
 
Då var det bokat, övernattning och hajsafari. Min sista helg i Kapstaden åker jag och Fredrik iväg för att äntligen få hoppa ner i en bur och se hajar. Lite skrämmande måste jag säga men detta har man nog bara möjlighet en gång i livet och då ska man passa på. Inte säkert att vi åker ner till Kapstaden igen, fast det har vi iofs redan pratat om. Nu får vi bara hoppas på att hajarna visar sig i havet så att man får se några. Förra gången blev det inställt just för att det inte synts till några hajar på en dryg vecka.    Vi ska bo på ett mysigt litet hotell . Hotell och hajsafari har vi bokat genom sharkbookings.com.  Där är inte så många rum vilket kan vara mysigt. Jacuzzi på taket,   nära till restauranger och nära till hamnen.       

Laxpanna


Igår lagade jag middag till min kära pappa när jag kom hem från jobb. Själv tog jag en smörgås och en skål med yoggi. 
Laxpanna: 
2 st laxfiléer1 burk smaksatt creme bonjour schalottenlök och gräslök 2 dl vispgrädde 1 st gul lök 1 st röd paprika 6 st cocktailtomater 0,5 st fiskbuljongtärning en skvätt vitt vin fiskkryddasmoked paprikakryddaflingsalt svartpeppar 
Gör så här: Skala och strimla löken. Stek i en klick smör. Dela laxen och stek bitarna runt om. Krydda med svartpeppar och fiskkrydda.Tillsätt creme bonjour och grädde. Häll i vinet och smula ner buljongtärningen. Skölj och dela paprika. Lägg ner i stekpannan. Låt det småkoka i ca 15 minuter. Smaka av med paprikakrydda och ev. lite mer svartpeppar och fiskkrydda. 

Plommonchutney

 
Grymt god plommonchutney om jag får säga det själv. Recpetet hittade jag på ica.se 
Men jag tog en kanelstång mindre och även lite mindre vatten. 
 
Plommonchutney 
 
1 kg plommon 
3 st vitlöksklyftor 
2 st gula lökar 
1 st röd chili 
1,5 dl vatten 
2 1/2 dl råsocker 
1 dl vitvinsvinäger 
3 st kanelstänger 
1/2 tsk flingsalt 
 
Gör så här: 
 
Skölja, dela och kärna ur plommonen. Dela plommonen i fyra bitar 
Skala och hacka vitlök och löken. Kärna ur och finstrimla chilin. 
Lägg lök, vitlök, plommon och chili i en kastrull. 
Tillsätt vatten, råsocker, vitvinsvinäger och kanelstänger.
Låt allt koka upp och låt det sedan sjuda i ca 50 minuter. 
Smaka av med salt. 
Häll upp chutney i burkar. 
Förvara i kylen. Hållbar i max 6 månader. 
 
 
 
 
 
 

Inspiration och en kopp te

 
 
 
 
 
 
 
 
Igår efter min härliga dag i trädgårdslandet. Kröp jag ner i soffan nyduschad med senaste numret av Allt om Mat och Drömhem och trädgård. Unna mig en kopp te och en lite choklad. Blev himla sugen på att inreda mitt/vårt sovrum i vitt och rött när vi flyttar tillbaka till Malmö. 
 
Nu har jag pratat en stund med Fredrik, kollat hyrbilar i Kapstaden och vad vi är intresserade av på dagens auktion. 
Jag och pappa ska nämligen sticka iväg på auktion senare idag. Får se om jag kan fynda något. Älskar att måla om möbler så något hittar jag säkert =) Ska bara bli för en bra prislapp också, men det är lite av spänningen på en auktion man vet aldrig vad det går för. 

Att arbeta i trädgårdslandet

 
 
 
 
 
 
Har varit ute i trädgårdlandet hela dagen och det blev ett ordentligt träningspass. All lök är uppe, både röd och gul. Potatisen är också uppgrävd och mycket ogräs har kastats. En rad med morötter ligger också på tork inann det är dags att börja knappra på morötter. Det ska göras rödlöksmarmelad och tomatchutney. Och nu kom jag på att plommonchutney som jag gjorde i veckan ska fördelas i burkar. 
 
Gick ut i trädsgårdslandet själv med hög musik från radio. 
Vilken terapi, precis vad min kropp behövde. 
Varför har jag aldrig hjälpt till tidigare?? Himla roligt var det iallafall och bra för kropp och själ. 
 
Jag gick ut i trädgården med jeans, fleecejacka, långärmad tröja och halsduk och avslutade dagen med träningsbyxor och linne. Det har varit en skön och härlig sensommar dag. Och det gäller att passa på att njuta innan hösten kommer. Som jag tror står och väntar runt "hörnet". 
 
 
 
 

Musli med smak av äpple och kanel

 
 
 
 
Musli med äpplejucie och kanel 
5dl havregryn 
1,5dl solrosfrön 
2 dl pumpakärnor 
0,5dl linfrön 
2 dl hasselnötter 
2,5 dl valnötter 
2 dl riven kokos  
1,5 dl tranbär 
torkad frukt efter smak ( jag tog aprikoser) 
 
1,5dl vatten 
2,5 dl äpplesaft konc. 
1 dl flytande honung 
1 msk kanel 
 
Gör så här: 
Rör ihop alla torra ingredienser förutom bären.
Blanda honung, vatten, kanel och äpplejucie i en skål.
Häll ner honungsblandningen i de torra ingredienserna och rör om ordentligt.
Strö ut på en bakplåt och rosta i ugnen på 175 grader i ca 20min. Rör om var 5:e minut.
Låt svalna innan du rör ner bär och frukt. 
 
 

Längtan till värmen

 
Tittar igenom lite av mina bilder och det får mig att längta efter sommaren. Nu börjar det gråa och trista vädret komma. 
 
Promenaden och tisdagsmys med E blev inställt då det var kräksjuka på G. Nej känner mig inte jätte taggad för att bli sjuk. Hoppas att det inte blir allt för långvarit för dem och att de piggnar till snart, kan inte vara allt för skoj med kräksjuka. 
 
 
Kryper ner i soffan med en kopp te, lite smörgåsar, tänder ljus och se om det finns något roligt att titta på. 
 
 
Hoppas ni får en mysig tisdagskväll.. 
 

Godmorgon

 
 
Godmorgon godingar!! 
 
Hoppas ni sovit gott. 
 

Evigt tjatande för mig men nu börjar nedräkningen igen. Går in lite då och då i en app som räknar dagarna till jag får träffa min Fredrik. 
Veckan är ganska oplanerad förutom jobb måndag - fredag, vilket jag älskar. 
Promenad som vanligt på tisdagar med E. 
After work med jobb på fredag och auktion på söndag. 
 
Ska försöka hålla veckan på detta sätt och bara ta det lugnt och slappa de andra kvällarna. 
Hösten börjar närma sig med ganska stora steg och det börjar bli mörkt rätt tidigt. 
Många kvällar framöver med te och tända ljus. Kanske en bok om man orkar. 
 
Igår gjorde jag pesto till mamma och mig som vi hade till middag som bestod av pasta med kantareller. 
Pinjenötter, rapsolja, parmesanost, flingsalt och lite vitlök. Riktigt god blev den om jag får säga det själv =) 
 
 
 
 

Uppe bland molnen

 
 
Imorse eller ja inatt kanske man ska säga, så lämnade jag Fredrik på Hyllie. Fick pussat och kramat på honom in i det sista till tåget kom vid 02,41. Jobbigt att se honom på tåget och se honom åka iväg. Egentligen skulle han flytta hem nu men han blev tillfrågad av att stanna längre. Vi valde att förlänga allt med Kapstaden och att bo ifrån varandra ett tag till. Jobbigt men vi vet att vi fixar detta och nu är det bara 75 dagar kvar till jag åker ner till honom. Dagaran som han har varit här har varit underbara. Vi har varit på visning, bankmöte, träffat vänner och bara varit han & jag. Igår satt vi i växthuset och pratade i timmar, planerade, åt pannkakorna som blev över sen frukost och bara njöt. Vi har "bestämt" hur vi ska göra när han kommer hem igen. Tillbaka till Malmö, fixa till vår lägenhet lite och sen börja leta efter vårt drömboende. Och absolut inte köpa något bara för att. Utan vänta till vi hittar något som passar det vi vill ha och som passar de vi räknat med. 
 
Nu sitter Fredrik någonstans över Afrika tror jag och han är framme i Kapstaden vid 22 tiden. 
 
Har fått jobbat ett par timmar nu på eftermiddag och fått gjort en hel del. Ordning och reda ska det vara. 
 
Nu tänkte jag krypa ner i soffan, tända lite ljus och kolla på någon serie. Sen får jag och mamma köra ihop någon middag till oss. 

Fläderdrink

 
 
Fläderdrink 
 
4 cl gin 
3 cl flädersaft, konc. 
Sodavatten 
isbitar 
 
Gör så här: 
Blanda gin och saft. 
Häll i ett cocktailglas. 
Fyll upp med sodavatten. 
Lägg i några isbitar. 
 
 
 
 
 

Loppisfynd (igen)

 
 
 
 
 
En nya liten skål har flyttat in hos mig.
Efter att ha blivit diskade ett par gånger så är skålen nu fylld med lite naturgodis och står och frestar ögat. 
Roligt när man går sådana klipp för en liten och då menar jag liten peng =) 
Men vad är loppis om det inte är saker till en liten peng ??!! 
 

Snyggt från Lindex

 
 
 
I lördags fyndade jag lite kläder på Lindex. En av topparna invigde jag i söndags då det var dop för söta M. Perfekta plagg till hösten och vinter och till min annars ganska svarta garderob. 
 

Från brunett till lite ljusare

 
 
Emelie hade precis ringt därav lite stressad i blicken 
 
 
Yes yes.. var har mitt bruna hår tagit vägen?? Förra måndagen var jag iväg och slinga håret. Det blev lite ljusare än vad jag hade tänkt mig. Men jag börjar vänja mig. Får dock se vad Fredrik säger när jag hämtar honom. Om han ens känner igen sin sambo. Eller så hoppar han på tåget igen och åker tillbaka till Kastrup och Kapstaden. 
 
 
 
 
 

Doften av tändstickor

 
Tycker att det luktar så himla gott när man släckt en tändsticka.
Lite kvällsmys med inspiration från det senaste numret av Allt i Hemmet. 
Ja, jag tjatar men nu är det ca 18 timmar kvar innan jag slutar för dagen och ska köra mot Hyllie för att hämta Fredrik. Sen ska vi snabbt inom Tygelsjö för att sen köra iväg och titta på ett hus/tomt. 
 

Mot Trelleborg .....

 
Snart dags att fixa det sista och sen blir jag upphämtad av bästa E & R. Idag är det som sagt dop som står på schemat. Men först ska jag hoppa in i bilen för att köra mot Hököpinge Kyrkby för att titta på ett hus för att sen kunna beskriva var det ligger för mamma. Mamma ska på visning för mig och Fredrik idag, snäll mamma =) 
 
 
 

Nya ljusstakar

 
 
 
 
 
Kan man få för många ljusstakar och/eller ljuslyktor?
Dessa godbitar är inköpta på Coop, mycket tjusiga.
 
Nu står de på bordet i min "hall" som är allrummet hemma hos min föräldrar. Tycker om min lilla våning men längtar såklart till det att jag och Fredrik flyttar ihop och att vi blir sambo igen =) Drömmen är att hitta ett hus som vi kan flytta direkt in i och inte behöva flytta tillbaka till lägenheten. 
 

RSS 2.0