1:a advent





Lite adventsmys här hemma.
Härligt när man ser alla adventsljusstakar i fönsterna, så nu är det bara snö som saknas. Lite lite snö vill jag gärna ha.

Vapiano



Vapiano har äntligen slagit upp portarna på Caroli City. I lördags när jag kommit in i stan och lämnat av väskan gick vi upp mot Caroli för att luncha på Vapiano. Jag tog en pastarätt med tomat och Mozzarella och F tog en pastarätt med svamp och grädde. Jag tyckte min rätt var väldigt god. En lunchdejt med Bekki snart kanske :)


Mot Malmö



Nu är väskan packad och det är dags att åka in till stan.
Har haft en efterlängtad sovmorgon och bara tagit det lugnt nu på morgonen. Ska fixa för Pintos innan jag åker.

My first tassel







Igår blev jag ägare till min första tassel. Fick den av Carro igår, blev väldigt glad. Har länge varit sugen på en tassel men det passade inte riktigt in i mitt förra hem. Denna fina tassel med doft av kanel kommer att hänga på Moster W fina bruna skåp. Får se så att Pintos inte går loss på den. Tack tack vännen.


Ljusdekoration



Igår innan Carro kom så gjorde jag klar mitt lilla cementfat med ljus och stenar. Passar bra in till mina andra saker här hemma. =) Fyndade cementfatet för ett par veckor sedan när jag var på inredningskväll med min kusin.


Tjejkväll med Carro.









Ikväll kom min underbara vän Carro hit. Det var ett tag sedan vi sågs och sist vi sågs blev det inte så mycket snack. För ett par veckor sedan när det var bowling med Nilssons. Jag hade fixat lite ostbricka till oss med frukt och annat gott. Eftersom att Carro körde så fixade jag ett alkoholfritt vin. Tack vännen för en härlig fredagskväll. Du är guldvärd ♥


Ullared



Min nya klocka, inköpt på Ullared för 129kr

Imorse blev vi hämtade klockan 07.00 för en shoppingrunda i Ullared. Ingen kö när vi kom fram så det vara bara att börja shoppa direkt. Mitt första besök på Ullared och ja det är nog inte sista gången jag är där. Trodde att jag varit där som barn men det hade jag visst inte. Jag fick köpt en del saker bl.a. lite till hemmet och en massa julklappar. Vi var hemma igen vid fyra tiden med ett par välfyllda påsar och ett par hundralappar fattigare. Kommer säkerligen bli ett nytt besök till Ullared framåt våren.


Äntligen



Idag damp nya numret av Plaza Interiör ner i brevlådan. Som jag längtat! Massa bra inspiration.

Lussebullar & Saffranbiscotti


Igår när jag kom hem så började jag och mamma med att baka. Fick snabbt köra ner på ICA för att handla saffran, jäst m.m. Sen blev det bakning till tusan. Sockerkaka, Saffranbiscotti och Lussebullar. Mumma! När allt var klart, njöt vi i soffan med tända ljus och förra årets glögg. Saffransglöggen var så god, hade gärna haft en flaska till.






Ingredienser:

2 st 
1,5 paket 
100 gram 
100 gram 
1 dl 
4 dl 
1 tsk 


Gör så här:


1. Hacka mandeln grovt.

2. Vispa ihop saffran och ägg, tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet.

3. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och ganska kletig deg.

4. Fördela smeten i tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter.

5. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar. Sätt in dem i ugnen igen för att torka mitt i ugnen i ca 1 timme i 75 grader varm ugn

Recept från Tasteline.com

Kycklingbröst med parmesan



Ingredienser

4 st kycklingbröst med skinn
4 skivor prosciutto
100 g lagrad parmesanost, hyvlad
1 kruka basilika
4 st tandpetare
Smör och olivolja till stekning
Salt
Peppar

Sås
2 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta
8 st små tomater
0.5 st röd paprika
0.5 st gul paprika
100 g champinjoner
1 tsk tomatpuré
10 st basilikablad, finskurna 
0.5 st citron, skal och saft
2 msk vitt vin
Eventuellt lite vatten
2 msk olivolja, till stekning
Salt
Peppar

Garnityr
Basilikablad

Till servering
Ris eller tagliatelle
Lantbröd, rostat


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Sås
Skala och finhacka schalottenlöken.

3. Skala och krossa vitlöksklyftan.

4. Skålla och skala tomaterna, dela dem sedan på mitten.

5. Kärna ur och skär paprikorna i bitar.

6. Skiva champinjonerna.

7. Ställ allt åt sidan så länge.

8. Kyckling
Snitta en bred ficka i kycklingbrösten.

9. Fyll dem med skinka, hyvlad parmesan och basilikablad.

10. Salta, peppra och stäng till med tandpetare.

11. Bryn dem runt om i smör och olja i en traktörpanna tills de har fått fin färg.

12. Lägg över kycklingen och stekskyn på ett ugnssäkert fat.

13. Stek dem klara i mitten av ugnen 15–20 minuter så att de säkert blir genomstekta.

14. Ös flera gånger.

15. Börja koka riset – eller sätt på pastavatten.

16. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

17. Fortsätt med såsen.

18. Hetta upp lite mer olivolja i traktörpannan som kycklingen brynts i.

19. Fräs lök och vitlök någon minut, tillsätt tomater, paprikabitar, champinjoner och fräs några minuter till.

20. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen sjuda under omrörning cirka 15 minuter.

21. Smaka av med salt och peppar.

22. Späd med lite vatten om såsen blir för tjock.

23. Ta ut kycklingbrösten och lägg dem i såsen.

24. Låt allt sjuda cirka 5 minuter.

25. Ös flera gånger.

26. Ta strax före servering upp köttet och skär det i sneda, centimetertjocka skivor och lägg tillbaka i såsen.

27. Garnera med basilikablad.

28. Servera med ris eller pasta och gärna med rostade skivor lantbröd att doppa i den goda såsen.

Igår var det middag och mys i stan med X och jag hade hittat ett gott recept av Leif Mannerström på recept.nu. Fick inhandlat alla ingredienserna och iväg till stan. Vi fick rört ihop allt och jag tyckte det blev gott. Kanske lite ändringar om man skulle gjort om det. Till frukost blev det våfflor, mumsigt!! = )    =)


M Y S

We need 4 hugs a day

Bild: Vi.sulize.us

Har varit iväg en sväng på Panduro Hobby och MIO. Lite pyssel inför årets julkort och sen en massa inspiration inför mitt nästa hem. Nu vet jag nästan exakt hur jag ska ha det, nu är  det bara den perfekta lägenheten som saknas. Fast den kommer, det vet jag! En snabb fika med mormor har jag också hunnit med. Fick visa hen hur hennes nya kamera fungerar och vad alla sladdar är till för.

Ikväll blir det god mat och mys i stan. Ska packa klart min lilla väska men först ska jag köra till Vellinge för att köpa alla ingredienser.

Hoppas ni får en mysig lördagskväll!


Grymt bra - IDOL Molly


Bokdrömmar

Eldvittnet   Elsas hemlighet


Hello cupcake!   Änglamakerskan

Paolo Robertos stora italienska kokbok   Allt om Mat : stora kokboken
Bild: Adlibris.se

Ett par böcker som jag gärna velat ha i min bokhylla/kokboksamling. Kanske lite tillägg på min önskelista :)

L O V E

12669794429090_large



Nu kopplar jag av, imorgon ska jag sova länge. Det har varit full fart hela veckan, träning, träffar vänner, roliga och intressanta möten, jobb, jobb, jobb och lite vardagsmys :) En underbart härlig vecka och jag ser framemot nästa vecka. Helgen blir lugn och skön. Ikväll blir det mor & dottor kväll med fruktsallad och en bra film. Imorgon är det shopping som står på listan sen får vi se hur kvällen slutar.         

" Du hittar sanningen när du söker svar. Genom att gå din egna väg lever du i kärleken." 
                                                Carolina Gynning.

 


Bra start ...

Ibland är det rätt härligt med måndagar, jag har en härlig och mysig vecka att se framemot. Idag rattade jag bilen ner mot stan och Forum för ett styrketräningspass. Det blev ett rätt snabbt men tungt pass. Sen blev det en fika hemma hos S & C. Håller tummarna!


Kalkonmiddag



Kvällen bjöd på kalkonmiddag hos mormor med min lilla familj/släkt. Soppa till förrätt, kalkon med bl.a. rödkål, brysselkål och äpplemos och så äppelkaka till efterätt. Mumma! Det var ett tag sen alla var samlade och alla "barnen" var med och "invigning" av matrummet som nu stod klart. Blev mycket snack om Berlin eftersom min morbror nyligen varit där och att vi ska snart dit. Fick lånat en bok med mig hem om Berlin.


Love




När vi var färdig med flyttandet och alla sakerna var på plats, tog jag en runda till Mobilia. Var på jakt efter en klänning till torsdag då jag ska på ett möte med min chef. Jag hittade en stickad klänning på Vero Moda som nog blir perfekt. Nu är det bara polotröja med lång ärm kvar på listan. Fick köpt en present till pappa också sen lite saker till Pintos. Han är lite kass i magen så fick köpt något pulver. Nu får vi vänta ett par dagar och så vad hans mage vill.

 


Mor & dotter kväll






Igår var det bara jag och mamma hemma så vi åt en god middag ihop, min favorit bakad potatis =)
Mysigt med bara en mor och dotter kväll, lugnt hemma och en massa snack om allt möjligt.
Såg programmet Så mycket bättre för första gången, hela programmet. Och tyckte det var bra. Får se om man kommer ihåg det till nästa helg.








Farsdag!



Idag är det pappornasdag. Älskar min pappa och han är den bästa. Hjälper mig och stöttar mig i allt, finns där när jag behöver honom.

Kvällen bjuder på kalkonmiddag hos mormor med familjen.

Men först ska jag flytta mina sista saker och då hjälper min snälla pappa mig. ♥


London november 2006


Lägenhetsvisning



Igår 14.15 var det lägenhetsvisning på Lorensborg. En etta på 43kvm med två balkongen en öppen och en inglasad. Jag fastande för lägenheten just för att den låg högst upp i huset, hade en härlig takhöjd och att badrummet var stort.
Det jag inte tyckte om med lägenheten var att det inte fanns solalkov (fast det visste jag), köket var onödigt stort och sen att den endast fast en liten liten frys. Hmm ska man tacka ja eller tacka nej?


Mer Mateus



Innan jag köpte hem från stan idag gick jag bort till Charlotte Trend för att se om jag kunde hitta något roligt. De har flyttrea nu och har haft ett tag. Där var inte så mycket kvar i butiken men jag hittade en liten skål från Bruka design, assietter och tallrikar från Mateus. Har börjat samla på tallrikar i färg Beige från Mateus men de har tyvärr utgått så nu börjar vi om med en vit färg. 2st assietter i en avvikande blå färg, en bra brytning.


Snart slut ...

hugs and kisses  . . . mini garland

Bild: vi.zulise.us

Då var denna arbetsveckan snart slut och jag hoppas på en mysig helg. =)

I tisdags var tjejerna här i mitt tillfälliga hem, för lite tjejsnack och desperate housewives. Vi alla är på lite olika plan i livet och det är så roligt att höra allt som händer i våra små underbara liv. Känner mig inte riktigt hemma i detta köket, man vet ju inte var allt finns någonstans. När man ska ha en skål öppnar man alla skåpen och självklart är det de sista skåpet. Sen har man ju glömt det till nästa gång man vill ha något. Fast jag lär mig väl till slut och då är det kanske dags att flytta.

Ser fram emot denna helgen som kommer bestå av middagar och så den sista flytten.


Inredningskväll



Klockan 19.00 var jag bjuden på en inredningskväll i Klågerup hos Lindeders.com. Först blev det lite ostbricka med goda tillbehör och dryck till det, sen blev det en liten genomgång av kläder som de sålde i butiken. Sen fick man shoppa loss i hennes butik. Super fina saker och till kanon priser. Köpte två armband, ett halsband, tre ljusfat av zink och ett ljusfat av cement.


Mitt hjärtegull



Lilla Pintos ♥

Idag var det tänkt att jag skulle på frukostdejt men det blev ändrade planer. Jag var seg i kroppen och fruktansvärt ont i min lilla mage så jag blev liggande i soffan till två. Fick ätit lite frukost/lunch sen fick jag lite krafter och körde då till min farmors syster och bjöd henne på fika.

Igår blev det en liten tjejkväll hemma hos Bekki med Sussi. Jätte trevlig kväll med ett par glas vin och mycket snack. Tack tjejer för igår ♥


Önskelistan




Har ändrat lite i min önskelista eftersom min situation är annorlunda nu. Lite nytt till mitt framtida boende och sen lite smått och gott.

Idag köpte jag även min första julklapp, först ut blev mamma. Gäller att börja i tid. När jag är uppe i Ullared som kommer det troligtvis bli julklappar till mina nästkusiner.


KUSMI TEA



Ett nytt grönt te med rosenblad från Kusmi Tea fick följa med mig hem igår. Köpte det i tobaksbutiken på Gustav som hade en vägg fylld med Kusmi Tea. Mitt favorit te från Kusmi Tea är ett grönt te med jordbubbssmak. 140 kr för den lilla burken men enligt mig värt varenda krona. Väldigt drygt och super god smak.

Urban i håret



Fick med mig lite nya hårprodukter från Urban by Björn Axen. Får se vad jag tycker om dessa produkterna, en kärm för att kunna få rätt på mitt omöjliga hår och ett spray när man tuperar.

5 november



Snart klar för att bege mig in till stan, först blir en någon timmes strosande själv innan jag får sällskap. Är ute efter ett par snygga pumps till kvällen och kanske något till hemmet.
Igår tog jag det lugnt hemma och tog hand om min lilla kropp och förkylning.
Ikväll blir det lite vin hemma hos Bekki med Sussi sen får vi se om det blir utgång.


Feelings

Music and feelings

Bild: vi.sulize.us

Halva dagen

Idag gick jag till jobb eftersom min feber hade försvunnit =) Riktigt skönt att vara tillbaka på jobb igen.
Det var en kort arbetsdag och klockan 14.00 stängde jag ner datorn och gick hem. En fika med Johanna väntade på Melvins kaffebar på Skvadronsgatan. Tack för en mysig fika, håller tummarna ♥


Sjukstuga



Idag har jag varit hemma från jobb och imorgon vill jag tillbaka igen men får se hur kroppen mår när jag vaknar.
Hade feber igår när jag kom hem från jobb och imorse men nu är den borta.

Har inte tid att vara sjuk eller någon lust.


Inspiration


Leilas laxpaket

ai

Ingredienser

400 400 g laxfilé
2 2 pkt [250 g] mozzarellaost, gärna färsk buffel
2 2 st askar körsbärstomater
1 1 kruka basilika
100 100 g skivad salami
flingsalt
svartpeppar från kvarn




Gör så här

1. Lägg ut fyra stora folieark på bänken, cirka 50x40 cm.

2. Dela laxen i stora bitar, riv mozzarellan i bitar och fördela över arken.

3. Lägg på delade körsbärstomater, basilika och salami, krydda.

4. Vik ihop arken till paket och se noga till att det blir tätt.

5. Grilla paketet på kolgrill eller i ugn 250 grader, cirka 15 min.

6. Servera med nykokt pasta, couscous eller ris.


Kycklinggryta

 

4 st  kycklingfiléer
olja att steka i
10 st  champinjoner
1 st  röd paprika
2 msk  grönsaksfond
2 msk  tomatpuré
2 st  vitlöksklyftaor
1 st  röd lök
1 st  purjolök
1 ask  cocktailtomater
2 dl  mellangrädde
2 msk  apelsinsaft
salt och peppar

Chiliflakes
Curry

Skär kycklingfileerna i lagom stora bitar. Skölj och dela alla grönsaker i bitar. Fräs kycklingbitarna och lägga sen över bitarna i en gryta. Stek alla grönsakerna förutom tomaterna och lägg över i grytan. Krydda med salt, peppar och valfria kryddor, vi valde curry och chiliflingor. Häll i tomatpure, grädde, saft, fond och låt koka i 15 min. Lägg i tomaterna och låt de bli varma. Servera med ris!! Mums!!!


Kålpudding

1 litet vitkålshuvud (ca 1 kilo)
sirap (hur mycket eller lite du vill)
salt
smör (att steka i)
 

600 g blandfärs
1 ägg
1,5 dl vatten
salt & peppar

Skär vitkålen i små bitar och stek dem i smöret. Salta och peppra. Låt det puttra en stund.

Blanda färsen, ägg och vatten. Salta och peppra. Bred hälften av kålen i botten av en ugnsfast form. Täck med färsen och lägg sen på det resterande kål. In i ugnen 175C ca 45 min.


Köttfärspaj



2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella

Fyllning:
600 g köttfärs
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
smör
3/4 dl chilisås
en skvätt soja
chilipulver
2 tsk samal oelek
1 dl hackad persilja
150 g riven ost
1 paket bacon
ca 100 gram skogschampinjoner
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt vila i kyl ca 30 min. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn färs och lök tillsammans i smör i en stekpanna några min. Ta pannan från värmen. Rör ner tomatpuré, persilja, 2 dl ost, salt och peppar.Stek svampen i smör och blanda ner i färsen. Häll färsen i pajskalet. Stek bacon, låt vila en stund på papper. Hacka bacon i lagon stora bitar. Strö bacon och resten av osten över färsen. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med crème fraiche och sallad.





Ostfyllda kycklingfiléer



Ostfyllda kycklingfiléer i sås med råris och sallad som tillbehör.

Ingredienser:
4st kycklingfiléer
1 st röd paprika
purjolök
grönmögelost eller västerbottenost
en skvät grönsaksbuljong (flytande)
ca 2tsk sambal oelek
1 paket bacon
chilipulver
5 dl mellangrädde
salt
peppar

Gör så här:
Fina till filéerna. Snitta dem, lägg i valfriost och linda sen med bacon. Bryn av filéerna på hög värme i lite olja.  
Blanda ihop såsen (grädde, sambal oelek, chilipulver, buljong, salt och peppar). Skär purjolöken och paprikan i strimlor och lägg i en ugnsfast form. Häll över såsen och lägg sedan på kycklingen.Ca 20 min i 225 grader och kycklingen är klar. Servera med råris och en god sallad.

Bruschetta



Bruschetta:

4 st skivor lantbröd
3 st tomater
1 st röd lök
2 st vitlöksklyfta
olivolja
salt

Lägg fram tomaterna i god tid så att det blir rumsvarma. Finhacka tomaterna och löken, blanda samman. I med lite olivolja, (1 st) pressad vitlök och salt. Grilla brödskivorna eller stek i grillpanna. Dela 1 st vitlök och gnid snabbt in på brödskivan och på med röran. KLART och super gott.


Involtini di petto di pollo con tagliolini



Involtini di petto di pollo:

600g tunt skivade kycklingfiléer
salt & peppar
ca 100g skinka (jag använda mig av pastrami)
1pkt smältost (t.ex. cheddarost)
3 msk olivolja
1st gul lök
1 dl vitt vin
3 dl creme frachie
lite vatten
tandpetare

Gör så här:
1. Lägg kycklingfiléerna på en arbetsyta, salta och peppra på båda sidorna. Lägg skinka och en liten skiva ost, rulla ihop till en rulad och fäst samman med en tandpetare.
2. Värm olivoljan i en stekpanna, lägg i löken och låt fräsa i 4-5 minuter.
3. Lägg ner kycklingruladerna och bryn dem runt om.
4. Slå det vita vinet och ev. liten vatten. Låt puttra i 10 min.
5. Ta upp löken och kasta, häll i cremefrachien och låt puttra i ytterliggare ca 5 min. Salta och peppra ev. för mer smak.
6. Koka upp saltat pasta vatten och koka pastan.

Klart och så himla gott!

Receptet hittade jag på recept.nu, här finner ni receptet.

Caesarsallad



3 kycklingfileér
formbröd
hyvlad parmesan
2 paket tärnad bacon
sallad

Stek fileérna i olja tills de fått färg. In i ugn på 200 grader i ca 20 min, tills kyckligen är klar. Dela brödet i små bitar och stek i olja och salt. Stek baconet, lägg på hushållspapper och låt svalna. Baconet ska inte knaperstekt.

Dressing: 
1 msk pressad citron
1 äggula
1 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
2st pressade vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
1 dl riven parmesanost
salt

Bladna ihop alla ingredienser till dressing förutom olja och parmesan. Vispa sakta ner oljan, vispa till såsen tjocknat. Rör ner osten.


Jordgubbstårta



Jordgubbstårta 

Ingredienser

1 tårtbotten

Jordgubbsmousse
1 gelatinblad
2 dl färska jordgubbar
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde

Vit chokladkräm
100 g vit choklad
100 g philadelphiaost eller annan cream cheese
1/2 dl vispgrädde
1 sats vaniljkräm
ca 8 dl rensade jordgubbar
citronmeliss till garnering

Gör så här

1. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Purea jordgubbarna och blanda med fl orsocker. Värm några matskedar jordgubbspuré i en tjockbottnad kastrull.

2. Ta upp gelatinbladet ur vattnet, krama ur och lös upp det i kastrullen med jordgubbspuré. Ta kastrullen från värmen, låt svalna något och rör sedan ner i resten av jordgubbspurén.

3. Vispa grädden och rör försiktigt ihop den med jordgubbspurén. Ställ kallt tills moussen tjocknar något.

4. Finhacka den vita chokladen till choklad krämen och smält den försiktigt över vattenbad. Rör ihop chokladen med cream cheese. Tillsätt grädden och blanda till en slät kräm. Ställ kallt tills krämen stelnar något men fortfarande är bredbar.

5. Rensa och skiva ca 4 dl jordgubbar.

6. Dela tårtbotten i tre delar med en vass kniv. Lägg den undre delen på ett tårtfat och bred ut vaniljkrämen.

7. Lägg hälften av jordgubbsskivorna ovanpå.

8. Lägg på den mellersta tårtbotten och bred ut jordgubbsmoussen.

9. Lägg ut resten av de skivade jordgubbarna.

10. Lägg på den översta tårtbotten och bred ut den vita chokladkrämen. Garnera tårtan med hela jordgubbar och citronmeliss.

Recept från recept.nu


Knäckig rabarberpaj



Knäckig rabarberpaj:

500g rabarber
1 msk potatismjöl

Smuldeg:
1 dl strösocker
3dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl smör & rapsolja ( jag smälte 100gram smör )
ca 1 dl ljus sirap

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär rabarbern i bitar och lägg i en ugnsfast form. Strö över potatismjöl och skaka runt lite lätt så det blandas med rabarbern. Blanda socker, mjöl, bakpulver och smält smör i en bunke, blanda till en smulig deg. Fördela den över rabarbern. Ringla över sirapen i ett ojämt mönster Grädda i ca 20 min eller tills pajen fått en fin färg.

Musli


Veras musli:

Ingredienser:
2½ vatten
½honung
kanel
5dl havregryn
5 dl rågflingor 
1 dl psylliumfrön
ca 1½ dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl kokos
paranötter
valnötter
hasselnötter
torkad frukt
gojibär

Gör så här:

Sätt ugen på 200grader. Blanda vatten och honungen och strö i lite kanel. Blanda alla ingredienser utom frukten och bären och rör sen ner honungsvattnet. Häll ut blandningen på en långpanna och ringla över lite honung. Rosta i mitten av ugnen i ca 20min, blanda ofta ca var 5:e minut. Låt svalna och blanda sen när frukten och gojibären. Redo att servera.


Vitlökssoppa

Vitlökssoppan: Recept från Halv åtta hos mig 

3 st schalottenlökar
6 st vitlöksklyftor
2 msk smör
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljong
2.5 msk vetemjöl
5 dl matlagningsgrädde
1 knippe gräslök
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
140 g bacon


Äpplebräserad fläskfile



600gram fläskfile
½ gul lök
1 + 3 äpple
3 dl torr äpplecider (vi använde oss av äpplemust)
3 dl vatten
1  + 1 msk smör
1 msk honung
1 paket bacon

Putsa fläskfilen och skär den i två bitar. Skala och skiva löken. Kärna ur och klyfta ett äpple. Lägg löken och äpple i en kastrull och häll på cider och vatten. Koka upp och lägg i köttet. Sjudfa under lock i ca 10-15 min, innertemp. 68grader.
Lyft ur köttet och bryn den runt om i smör. Ringla öcer honung och krydda med salt. Låt köttet vila i ca 5min innan det skärs i portionbitar.
Strimla baconet. Kärna ur och klyfta tre äpple (vi använde två äpple) Kaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Stek äpplet i smör ca 2 min, krydda med salt och blanda ner baconet.
Klart för att servera!

Berlin





Julmarknad, lite shopping och historia.


Det kommer att ta tid

Det kommer att ta tid för mig att lägga över en del av mina matinlägg här men får det ta efter hand.

Grön ärtsoppa

Grön ärtsoppa

Ingredienser:
Smör att steka i
600 gram ärtor
4 dl vatten
1,5dl mjölk
1 lök
Creme fraiche
1 st grönsaksbuljongträning

Gör så här:
Hacka löken och stek tills den blir mjuk utan att få färg. Tillsätt vatten, ärtor och en buljongtärning. Låt koka i 8 min. Mixa sen soppa slät och tillsätt mjölken. Klart! Servera med en klick creme fraiche och ett gott bröd.


Enkel fisksoppa

Enkel fisksoppa:

2-3 laxfiléer
½ torskblock
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
4 dl matlagningsgrädde 4%
räkor
1½dl vatten
1 burk outspädd tomatsoppa ca 500 gram
finklippt dill
salt & peppar
sambal oelek

Skär torsken och laxen i bitar. Hacka löken och fräs det i lite smör. Häll på grädde och vatten låt koka upp. Lägg i fisken (inte räkorna) och låt sjuda i ca 10 min, tills fisken är klar.Krydda med salt & peppar och samal oelek. Häll på tomatsoppa, dill och räkor. När soppan kokat upp lite lätt är den klar för servering. Enkel och god soppa.


Risotto



Risotto:

4dl avorioris
2 scalottenlök
2 msk smör
1,5 del vitt vin 8-9dl hönsbuljong
2dl färskriven parmesanost
salt och peppar

Hacka löken fint. Smält smöret i en kastrull och fräs löken mjuk. Häll i riset efter någon minut och fräs alltsammans glansigt under 2-3 minuter. Tillsätt vinet. Späd sedan i omgånger och under omrörning med buljong. Låt riset suga upp all buljong innan man fyller på med ny. Lite i taget. Låt sen riset koka på svag värmre i 20min tills riset känns mjukt. Rör ner den färskrivna osten och en liten klick smör. Smaka av med salt och peppar.

Köttgryta



1 kg högrev
smör för stekning
salt
peppar
150-200 gram bacon
2 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 dl rött vin / matlagningsvin
5 dl vatten
1,5 köttbuljongstärning
1 msk kinesisk soja
5 enbär, krossade
torkad rosmarin
torkad timjan
3 morötter tunt skivade
maizenaredning, mörk
250 gram skogschampinjoner

Tillbehör
potatis
persilja
haricots verts

Gör så här:

Skär köttet i tärningar. Salta och peppra. Fräs i smör och lägg över i en stor gryta.
Fräs baconet så det blir knaprigt och lägg över i grytan.
Hacka löken och vitlöken grovt och lägg i grytan. Häll på vatten, vin, buljong, soja, enbär och kryddorna.
Låt koka under lock i ca 1 timme.
Lägg sedan i morötterna och koka ytterliggare i ca 20 min.
Koka potatisen.
Red ev. grytan med maizena.
Stek svampen i smör och lägg i precis i slutet.
Blanda de nykokta potatisen med hackad persilja.
Servera grytan med potatis och lättkokta haricots verts.


Pappardelle med svamp och bacon



350 gram färsk pappardelle
2 paket bacon
2 msk olivolja
1 tsk salt
300 gram skogschampinjoner
svartpeppar
2 tsk kalvfond
en klick smör
Garnering:
persilja
parmesan

Fräs bacon knapriga i en stekpanna. Låt baconet rinna av på en bit hushållspapper.
Koka pastan enligt recpet.
Dela svampen i bitar. Stek svampen i olivolja i ca 5-10 min. Krydda med salt, peppar och fond.
Vänd ner pastan och baconet i svampen. I med en klick smör och blanda runt.
Ta av pannan från plattan och strö över lite persilja.
Klar att servera.

Original receptet från Allt om mat, här.


Kycklingpaj



Även idag blev det ett recept från matplatsen.org och ett av hennes favorit recept. Jag kan förstå varför för pajen blev riktigt god. Denna kommer göras många gånger. Enkel, snabb och jätte god.


Ingredienser:
3 st kycklingfiléer ( ursprungsreceptet halv grillad kyckling)
1 st gul lök
10 st champinjoner
½ burk chunky salsa
200 gram Philadelphiaost (ursprungsrecept 150 gram)
riven ost
smör att steka i
12-15 feferoni, hackade ( ursprungsrecept 5-8st )

Pajdeg:
100 gram smör
3 dl mjöl
2 msk vatten
 ( Jag gjorde dubbel sats)

Gör så här:
Smält smöret till pajdegen, blanda ner mjölet och tillsätt sen vatten. Blanda ihop alla ingredinser och tryck ut i en form. Grädda pajskalet på 225grader i ca 10min.

Dela kycklingen i små bitar, hacka löken och svampen. Bryn först kycklingen till den har fått färg och häll sen i löken och svampen. Vänta till svampen har fått lite färg och tillsätt sen philadelphiaosten och salsan. Låt puttra en stund. Häll i lite feferoni, ca 7 st. Blanda ihop och låt stå en liten stund. Lägg de sista feferonibitarna i botten av pajskalet och  häll i kycklingblandningen. Strö över osten. In i ugnen i ca 15 min. Servera till en god sallad.

Hemmaapotek



Nu har jag köpt på mig en liten start när det gäller ett hemmaapotek, just nu går det i förkylningenstecken =)
350 kr fattigare men samtidigt har jag allt jag behöver.

Sjukling



Har inte tid för detta just nu. Vill inte vara sjuk, fast vem vill det. Hoppas inte att jag smittat någon bara.

Nu är det min tur ...



Efter en timmes massage åkte jag hem för att tappa upp ett varmt bad till mig. Tyvärr börjar en förkylning närma sig med stora steg, jag vill inte bli sjuk. Har varken ork eller tid med det.


Efter en timmes massage åkte jag hem för att tappa upp ett varmt bad till mig. Tyvärr börjar en förkylning närma sig med stora steg, jag vill inte bli sjuk. Har varken ork eller tid med det.

Nytt



Mellan matmässan och träningen hann jag med lite shopping. Fick köpt ytterliggare lite nya underkläder på Lindex och fick även med mig en ny väska. =)

Mellan matmässan och träningen hann jag med lite shopping. Fick köpt ytterliggare lite nya underkläder på Lindex och fick även med mig en ny väska. =)

Matmässan



Igår blev det snabbt bestämt att jag åkte till Matmässan och det var mycket trevligt. Tog en dryckesprovning där man fick välja att testa mellan viner, champagne och cava. Jag tycker det är väldigt roligt med kokböcker så en kokbok fick såklart följa med mig hem. =)

Efter någon timme inne på Slagthuset blev det en timmes Bodycombat.

En perfekt söndag.

Kvällsmys



I veckan fick jag lite tid över. Då tände jag en massa ljus på mitt rum och mös i soffan med te och Desperate Housewives.

Kvällsmys



I veckan fick jag lite tid över. Då tände jag en massa ljus på mitt rum och mös i soffan med te och Desperate Housewives.

Purple



Igår innan träningen tog jag en runda i stan. Det blev underkläder och tvättpåsar från Lindex.

Morotsbröd



Morotsbröd

5dl mjölk
50g jäst
13dl rågsikt
mjöl
2 msk sirap
3 dl finrivna morötter
25g smör
2 tsk salt
solrosfrön
1ägg

Värm mjölken till 37grader. Smula jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken. Blanda väl så jästen löst sig. Smält smöret och häll i jästblandningen. Häll i rågsiktmjölet, sirap, salt, morötter och blanda. Arbeta degen tills den känns smidig. Jäs under bakduk/kökshandduk i 30 min.Sätt ugnen på 225 grader. Häll lite mjöl "bakbordet" och arbeta degen smidig. Dela upp brödet i två delar och låt jäsa i 20 min. Pensla bröden med ett uppvispat ägg och strö sedan över lite solroskärnor. Grädda bröden i ca 15 min. Låt svala och njut.

Grappa



Igår träffade jag Bekki och hennes arbetskamrater på Grappa. Jag fick invigt min nya blus och jag gillar den skarpt. Får se om jag kommer in till stan imorgon för lite shopping och ska då se om jag kan hitta fler festblusar/toppar. Ett par goda drinkar och härliga skratt. Tack vännen.

Vinterjackan







Igår köpte jag mig en ny jacka inför vintern. Det gick bli en dunjacka från HellyHansen. Är inte riktigt fan av dunjackor för jag tycker att de är för tunga men denna var lätt och kommer ändå hålla mig varm i vinter.


Inspiration



Tror att det kommer bli denna stilen när jag väl hittar en lägenhet.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0