♥ Cape Town

Taffelberget från Bloubergstrand 
 
The cape of good hope 
 
Sunset crusie 
 
 
Vid waterfront. Härliga killar med musik som gör att höfterna rör på sig 
 
 
Just me :) 
 
 
 
 
Uppe på Taalmonument 
 
 
 
 

Kaffe och funderingar

 
Hejsan svejsan! 
 
Har hunnit med ett par ärende idag, det blev Triangeln, Mobilia, Jägerso och Ekohallen. Fixat så smått inför måndag då Fredrik kommer hem. Det ska bäddas för två personer igen, dock bara för en veckan men det är härlig känsla. Kanske lite konstigt tycker många, hur roligt kan det vara att bädda för två personer? Fast har du inte gjort det på ett halv år och när en person du älskar äntligen ska sova bredvid dig igen. Så är det himla känsosamt att bädda för två. Sån är jag =) 
 
Imorgon är det dags för dop. En av mina bästa vänners son ska döpas. Sitter och funderar på om jag ska ta kameran med mig, säkert hur många som helst som tar kamera med sig. Fast sen är det roligt att ha lite egna bilder. Googlade lite tips för inställningar på kamernan, får se hur det går. 
 
Det är visning på ett hus som jag gärna vill se imorgon, tyvärr samtidigt som dopet. Men sånt händer ibland. Ska skicka mina föräldrar istället eller kanske bara mamma. Och får sen hoppas på att det blir en omvisning nästa vecka. Helst samtidigt som Fredrik är hemma men enligt mäklaren så såg det inte speciellt ljust ut. Imorgon hade jag gärna velat dela på mig. 
 
Köket hemma hos mina föräldrar är inte klart, därav lite lugnt med matlagning. Igår blev det pizza från byn, grymt god pizza med pesto, oliver och kronärtskocka. 
 
 
 
 

Nu är det nära

 
Bild: Google.com
 
 
.... Riktigt nära !! Jisses min Fredrik kommer på måndag. Iofs bara i 6 dagar men helt underbara 6 dagar. 
Dagarna är fullbokade, inte riktigt alla men många. Och de dagarna där vi inte har något inbokat hoppas jag på att bara få kunna njuta av att ha Fredrik här. 
 
Sen är det bara 85 dagar kvar, ska tänka positivt. 85 dagar går snabbt. Den 22 november är det äntligen dags för mig att ha semester, med min kära mormor hos min kära Fredrik. Vi ska köra runt till vingårdar, besöka parker, njuta och äta gott. 
 
 
♥ Hoppas ni får en mysig fredag!! ♥
 
 
Kramar // Vera 
 
 
 
 
 
 
 
 

Förvaring som dekoration

 
 
 
Ikväll var mamma och jag på Triangeln för att kika in de nya butikerna. Jag kände inte alls igen mig, så nytt och fint det blivit. Nya restaurangen och caféer, väldigt förvånad. Och så stort det blivit. Många roliga butiker som Kids & Friends och Systrarna Grene där jag och mamma köpte lådorna som ni ser på bilderna. (Ursäkta för dåliga kamerabilder) Saknar en butik med bra utbud av Rif design. Någon som vet en butik i Malmö som har ett bra utbud? Har iofs inte varit inne i själva City och letat. Det blev även jacka och skor till mig och lite smink. Nu är jag redo för hösten, tror jag iallafall. Hade behövt lite nya kläder eller ja jag behöver kanske inte det men jag hade velat uppdatera garderoben lite. Det blir bli en annan månad eller kanske inte alls. SPARA SPARA SPARA !!! 
 
Igår googla jag lite nyårsmiddag och övernattning men nä jag hoppar det. Fredrik tyckte det var lite "onödigt" att lägga ner 3000kr på en nyår och ja jag håller med. Iallafall övernattningen men ska googla vidare på middagar i Köpenhamn. Hade varit mysigt bara vara med Fredrik. Kunna dricka bubbel och ha det skoj, komma hem sent på kvällen och leva lite. 
 

Te mys

 
Igår var det powerwalk vid Limhamn & Bunkeflostrand, mys med en prinsessa, god mat, te och Hollywood fruar. 
 
Nu ligger jag i soffan under en filt med tända ljus, te med honung och Roomservice på play. Känner mig krasslig, ont i huvudet, tryck över bröstet och ont i halsen. Trycket över bröstet har suttit i ett par dagar och försvinner det inte när Fredrik kommit hem så får jag väl gå till en läkare.
 
Är lite seg på bloggen just nu. Mycket som är på gång och ingen matlagning då köket är nermonterat. Fast snart har min duktig pappa monterat in ett nytt och snyggt kök =) 
 
Imorgon blir det shopping med mamma, jag har inga höstskor eller någon höstjacka. Jag kastade allt efter förra säsongen. Opps =) 
 
 
 

Ut med det gamla och in med det nya

 
Föräldrarna håller på att byta kök, himla roligt. Nu när man ser förändringarna så längtar jag bara till jag själv kan få sätta in ett helt nytt kök, måla, lägga golv och fixa. Det gäller att inte vara rädd att ta i alla fall. Hjälpte min pappa att lyfta in bänkskivorna till köket igår, tjohoo.. Kan säga att det inte var en lätt match men allt går, värk i händerna och skrapmärke på armen men in kom skivorna. Och snyggt blev det. Ingen spis och ingen direkt matlagning på en vecka. Micron fungerar iallafall och sen blir det sallad och hämtmat. 
 
Har fixat lite med mina blommor och mina "penga"blommor börjar ta kraft. Jag är väldigt försiktig med mina pengablommor, jag har tagit död på en planta och en vecka senare blev jag av med mitt jobb
(pga av lågkonjunktur). Ja, om det nu har något samband, vilket jag inte tror men på ett sätt är det lite läskigt. 
 
Idag ska jag äntligen iväg till frissan och fixa håret, skulle varit där i lördags men det visar sig att hon hade tagit semester utan att tänka på att jag var inbokad. Haha =) Passade på att gå inom Entré när jag ändå var där. Fast det var som att gå runt på ett köpcentra helt själv. Knappt något folk och många tomma lokaler. 
 
Hoppas ni får en kanon bra måndag ! 
 
 
 

Ost, salami och gott vin

 
 
 
 
Igår hade jag en riktig myskväll. Hade köpt lite salami, brieost, oliver och melon. Plockade fram vinet från kylen. Det blev ett vin från Sydafrika och med min favoritdruva just nu, Chenin Blanc. Tände en massa ljus och hyrde film via Headweb. Filmen jag hyrde var en typisk tjejfilm (What to expect). Jag passar på att hyra tjejfilmer och äta brieost med tilltugg när Fredrik är i Kapstaden. 
 
Sen fick jag uppleva ett typiskt exempel på DONT DRINK AND DRIVE. Men detta är inget jag kommer skriva mer om. Men dricker ni så låt bilen stå hemma eller på det stället du är. Ring Taxi !!!! 

Beyonce

Hon är grym! 
Man vill bara röra på höfterna när man hör många av hennes låtar. Jag vill det iallafall. 
Klockan är snart 22.00 och jag dansar runt för fullt i sovrummet. Hög musik och lite dans så här en torsdagskväll är ju aldrig fel. 
 
 

Baconlindade järpar

 
Vi strimlade vitkål och stekte tillsammans med lite lök och kryddor. Ett lite nyttigare alternativ och himla gott också. 
 
Baconlindade järpar 
4 pers 
 
800 gram nötfärs 
1 tsk sambal oelek 
1 st gul lök 
svartpeppar 
salt 
1 st vitlökklyfta 
2 paket skivad bacon á 125 gram
 
 
Gör så här: 
Skala och finhacka löken. 
Blanda löken och färsen i en skål. 
Rör ner sambal oelek och pressa i vitlöksklyftan. 
Krydda med salt och peppar. 
Forma färsen till järpar.
Linda en skiva bacon runt varje järp. 
Sätt ugen på 200 grader. 
Hetta upp en stekpanna med smör. 
Bryn järparna runt om. 
Lägg alla järparna en smord ugnsfast form. 
In i ugnen i ca 10 minuter. 
 
Klart. 
 
Till järparna och vitkålen gjordes en snabb sås. 
 
 Ajvarsås
 
5 msk turkisk yoghurt 
2 msk ajvar 
1 stor vitlöksklyfta 
svartpeppar
 
Gör så här: 
Blanda ajvar och yoghurt i en skål. 
Pressa i vitlök. 
Smaka av med svartpeppar. 
 
 
 
 
 

På landet

 
 
 
Att bo på "landet" är rätt skönt. Det är ett speciellt lugn här, utanför stadspulsen. Fast här hos mamma och pappa är det rätt många IDIOTER som kör i en ganska hög hastighet. Önskar att polisen ibland stått här i byn och tagit alla som verkar sakna något innan för pannbenet. Men nu ska jag inte vara bitter och tråkig. 
 
Jag sitter och funderar, funderar massor på hur man vill bo. Ska man fortsätta att bo i lägenhet inne i Malmö för att ha allt i närheten eller ska man välja ett hus i villaområde eller är så är det kanske landet som jag är ute efter. Åkrarana, luften, det tysta och lugna. Inga grannar som står och hänger över staketet eller häcken. Radhus, villa, gammalt eller nytt. Ja självklart har ju allt med vad plånboken har att erbjuda. Men jag vill absolut inte flytta bara för att. Utan man ska kunna unna sig saker, resa och shoppa. 
 
Två möte är iallafall inbokade när Fredrik kommer hem om två veckor. 
 
Ska kontakta miljöförvaltningen i veckan också för att få ner information gällande eget avlopp. I förra vecka mejla jag stadsbyggnadskontoret för information om bygglov och rivningslov. Det där med eget avlopp snurrar i mitt huvud, på ett sätt är det ganska enkelt men ändå lite komplicerat . Filter, saltningsmedel, borrning m.m. Aldrig fel att lära sig nya saker. 
 

Biff med bambuskott

 
 
 
Biff med bambuskott
 
600 gram biffkött, ( tex. ryggbiff) 
2 st gula lökar 
1st grön paprika 
1 burk bambuskott 
7 dl vatten 
0,5 dl soja 
1 msk kalvfond 
1 st vitlöksklyfta
svartpeppar och flingsalt 
redning
 
Gör så här: 
Skär kötter i bitar. 
Bryn köttet i en stekpanna med lite smör. 
Skala och skiva löken och stek i en kastrull med en klick smör. 
Lägg i köttbitarna i kastrullen. 
Häll i vatten och soja. Låt det koka upp. 
Tillsätt fond och kryddor. 
Pressa i vitlöksklyftan. 
Skiva paprikan och lägg ner i kasrullen. 
Låt det puttra i ca 5 min. 
Red med lite maizena. 
 
Servera med ris och grönsaker. 
 
 
 

Ett ljus till dig

 
Igår tände vi ett ljus för min farmor. Det var 25 år sedan hon gick bort, i den dumma sjukdomen cancer. Jag har inget minne av henne men hon skulle vara himla glad och tyckte gärna om att passa sitt barnbarn =) Här är hon och jag på min dopdag. 
 
 
 
 
 

Eiffeltornet i mitt rum

 
Fick en liten present av mormor när hon kom tillbaka från en resa i Paris. En liten miniatyr av Eiffeltornet i guldfärg. En dag vill jag tillbaka till mysiga Paris och strosa runt på gatorna, sätta sig på ett mysigt café för att dricka kaffe och mumsa på en crossant. Var i Paris för 3 år sedan och jag älskade staden. Hoppas på att jag och Fredrik åker dit någon gång, kanske redan nästa år. Om vi inte har ett husprojekt eller något annat på gång. 
Är iallafall väldigt glad för min lilla prydnad =) 
 

Fyndat på loppis (igen)

 
 
 
Idag var jag och min kära mormor iväg på Loppis i Räng. Jag fyndade söta salt & pepparkar i porslin, 6 st fina likörglas, en liten skål och ett fint fat. Hittade även en super söt barntavla med alfabetet men nä man kan inte köpa saker om man inte har barn. Så den får sitta i ett annat hem. =) Sen körde jag och mormor vidare mot Agdas för lite shopping och inspiration. Vi avslutade sen vår lilla utflyktsdag med en fika i Trellborg på Systrar och Bönor. Regnet höll sig bort så vi passade på att slå och ner på uteserveringen och beställde en grillad smörgås med salami (super goda) som vi delade och varsin kaffe. Där satt vi och hade det jätte mysigt.
 
 
Nu är det dags att ta tag i min lilla våning, städning står på schemat. 
 
 
 
 

Pesto med persilja

 
 
Denna dressingen mixade jag ihop förra fredagen. Salladen serverades till lövbiffar som jag fyllde med ost och spenat. 
 
Pesto med persilja 
 
4 msk olivolja 
0,5 dl pinjenötter 
2 -3 msk riven ost 
1 st vitlöksklyfta 
 
Gör så här: 
Mixa nötter och ost. 
Pressa i vitlöksklyftan. 
Häll i olivoljan, droppvis. 
Blanda försiktigt. 
 
Klart att servera. 
 
 

Lavendelkakor

 
 
Mamma och pappa har jätte mycket lavendel i trädgården så varför inte göra kakor av lavendel? 
De luktar lite parfym men som tur är så smakar det inte parfym =) Utan de blev goda. 
 
Lavendelkakor 
 
2 1/2 dl mjöl 
1 dl strösocker 
100 gram smör 
1 tsk bakpulver 
2 tsk vaniljsocker 
1 tsk smulad lavendel. 
 
Gör så här: 
Skär smöret i bitar och lägg i en skål. 
Häll i de andra ingredienserna och jobba ihop degen med händerna. 
Knåda inte degen för länge. 
Forma degen till en rulle ca 3 cm tjock. 
Låt rullen vila i kylen i 1 timme. 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Skär degen i tunna skivor och tryck till skivorna lite lätt med en gaffel. 
Lägg skivorna på en bakplåtsklädd plåt. 
Grädda kakorna i ca 10 minuter. 
 
 

Jordgubbsnittar med mandel och pärlsocker

 
Dessa småkakor tog snabbt slut här hemma, vilket måste vara ett tecken på att kakorna var goda ??!! 
Tog lite inspiration från ett recept som jag hittade på Allt om mat och gjorde en egen variant. 
 
Jordgubbssnittar 
 
250 gram smör, rumsvarmt 
1,5 dl strösocker 
2 st ägg
1 tsk vaniljsocker 
7 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver 
 
1 dl jordgubbssylt 
ca 1 dl mandelspån
0,5 dl pärlsocker 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 grader 
Vispa smör och socker poröst med hjälp av en elvisp. 
Blanda ner äggen, ett i taget. 
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat skål innan du blandar ner det i den andra skålen. 
Knåda inte degen för länge, utan arbeta snabbt ihop alla ingredienserna. 
Dela degen i 4 delar och rulla till längder på ca 30 cm. 
Lägg längderna på en bakplåtsklädd plåt. 
Gör en fördjupning i varje längd med hjälp av ett finger. 
Fyll med sylt. 
Grädda i ca 10 minuter. 
Strö över mandelspån och pärlsocker. 
Låt dem svalna något innan du skär längden i bitar. 
 

Bio och den "sjukaste" appen

 
Igår träffade jag Bekki uppe i stan. Fika inne på Waynes Coffee med en enormt stor Latté och grillad surdegssmörgås med kyckling.Bekki testade en enormt konstig app på mig, tjoohooo botox deluxe. Eller porslinsdocka?? Kanske lite väl tillgjord, men det verkar som en tjej i instagram världen gillar den väldigt mycket, kanske förmycket. Nä,naturlig lock tack!
Vi satt och snacka så vi var nära på att missa bion. Fast vi hann med ett snabbt besök på damernas innan filmen The Heat satte igång. Det var länge sen jag såg en film där jag skrattade så mycket. Är Ni sugna på att se en film och skratta lite, då ska ni se The Heat. Precis min sorts humör, som ibland kanske kan vara lite torr men vad gör det =) 
 

Laxpaj med filodeg

 
Snabb och enkel paj med filodeg. 
 
Laxpaj med spenat och räkor 
4 pers 
 
1 paket filodeg (270 gram) 
4 st laxfiléer ( 4 x 125 gram ) 
200 gram spenat 
2- 3 dl riven ost 
2-3 dl skalade räkor 
 
5 st ägg 
2 dl matlagningsgrädde 
1,5 tsk torkad dill 
citronpeppar 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader. 
Pensla en pajform med olivolja. 
Lägg över filodegen och tryck försiktigt ner degen i formen. 
Dela laxfiléerna i bitar och fördela över degen. 
Hacka spenat och strö över laxen. 
Strö över den rivna osten. 
Vispa ägg och grädde, krydda med citronpeppar och dill. 
Häll smeten i formen. 
Grädda pajen i ugnen i ca 20 minuter. 
Lägg räkorna på pajen strax innan servering. 
 
 
 

Husvisning

Igår var jag iväg och tittade på ett hus. Ett hus som krävde mycket renovering och då menar jag MYCKET renovering. Fast jag och Fredrik är inte helt rädda för att renover och fixa, så egentligen är detta perfekt för oss. Att bli smutsig under naglarna är jag inte rädd för. Hade varit himla skoj att få göra en total renovering av ett hus. Ska ringa mäklaren i veckan och prata lite mer. Det var lite mer att göra än vad vi hade tänkt, inte bara insidan som behövde en makeover utan även utsidan. Utsikten och läget är perfekt, precis så som vi vill ha det. Eller hade kunnat tänka oss. 
 
Med andra ord så snurrade det mycket i mitt huvud igår. Med kärleken på andra sidan jordklotet gjorde det inte enklare. 
 
 
Nu får vi se hur det går. Inga hopp eller förväntningar utan allt händer för en anledning. 

Inredning på nätet

 
 
 
 
 
 
Hittade en inredningsbutik på nätet, Louise Interiör som hade en massa godbitar till hemmet. Många fina saker och till en bra peng också. Precis sådana butiker som jag tycker om. Och med en inredningsstil som passar mig. Tyvärr bor jag inte så stort nu men är ändå lite sugen på att köpa lite olika saker, till mitt framtida drömhus. För man får väl inte förmycket av dekorationssakerna i ett hem? 
 
 
 
 
 

Vaniljbullar

 
 
Farligt gott att ha bullar hemma i frysen men samtidigt bra att ha om någon kommer på besök. 
 
Vaniljbullar 
 
150 gram smör 
5 dl mjölk 
50 gram jäst 
1 tsk vaniljsocker 
1,5 dl strösocker 
1 tsk kardemumma 
14 dl vetemjöl 
 
Fyllning: 
200 gram smör, rumsvarmt 
8 msk strösocker 
5 msk vaniljsocker 
 
1 ägg 
pärlsocker 
 
Gör så här: 
 
Smält smöret i en kastrull. 
Häll i mjölk, värm till 37 grader. 
Ta hjälp av en stektermometer .
Har du ingen stektermometer så känn med ditt finger. Det ska bli fingervarmt. 
Ta fram hushållsmaskinen. 
Smula ner jästen i en bunke, häll ner mjölken.
Vispa till jästen löst sig. 
Blanda ner strösocker, vaniljsocker och kardemumma. 
Häll sen ner mjölet, lite i taget under omrörning. 
Degen ska bli smidig och släppa från kanterna. 
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter. 
Ta ut degen på ett mjölet arbetsyta.
Arbeta degen smidig. 
Dela i två delar. 
Kavla ut varje deg till en rektangel. 
Blanda samman ingredienserna till fyllningen. 
Bre ute fyllningen på de två degplattorna. 
Rulla ihop degen på långsidan. 
Placera ut bullformar på en bakplåt. 
Skär längden i ca 2 cm tjocka skivor och lägg i bullform. 
Låt bullarna jästa under en handduk i 40 minuter. 
Sätt ugnen på 250 grader. 
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. 
Strö över pärlsocker. 
Grädda i ugnen i ca 8 - 10 minuter. 
Låt bullarna svalna något innan servering. 
 
 
 
 
 

Spelkväll hos vänner

 
Igår var jag hemma hos E & R och så lilla söta J på middag och spelkväll. Smördegsinbakad fläskfilé med pommes, gelé och en super god sås. Till efterrätt gjorde E sin goda smulpaj med blåbär och jordgubbar. Ohh lalala !! Mums mums ! Sen togs det fram lite spel och först ut var memori. Sen åkte Diamantspelet fram och i en av rundorna åkte jag snabbt ner till Kapstaden och sa hej till Fredrik =) Tyvärr fanns där ingen diamant. 
Himla rolig kväll, tack E & R. ♥
 
 
 

Jobb, jobb och lite mer jobb

 
Har jobbat en stund idag och ska fortsätta ikväll eller så tar jag resten imorgon. Deklarationer är iväg skickade och det är iallafall det viktigaste. 
Pintos tyckte nog att jag var super trist som jobbade,han låg bakom datorn och försökte fånga mina fingrar. Då hade vi lekt en lång stund innan jag satte mig ner men det var visst inte tillräckligt för min lille katt. Fast oftast ligger han bakom skärmen bara för att få vara med men inte denna gången. Det var bus i hans små ögon. 
 
 
Hade en lugn och skön kväll igår, perfekt avslutning på en arbetsvecka. Vi dukade på innergården och sippa på en drink som pappa svängt ihop. Åt lite tilltugg och njöt av solen. 
Plockade undan och gick in för att sätta igång med maten. Dukade på altanen, åt god middag, drack rödvin och bara slappade, skrattade och tog det lugnt. 
Solen försvann och vi tände lite ljus i vardagsrummet, hyrde film via nätet och fyllde våra glas med bubbel. 
En rätt bra fredagskväll med andra ord. 
 
 
 

Inspiration uteplats

 
 
Jag har de senaste kvällarna letat efter lite inspiration gällande uteplatser och uterum. Fastande för denna paviljonen med tygtak från EM. Skönt att kunna dra över taket när man vill ha skugga och sen kunna dra tillbaka tyget när man vill njuta av solen. Drömmen hade varit en stor trädgård där man kan ha lite olika uteplatser. Som hos mamma och pappa, sittplatser på lite olika delar i trädgården.

Fredagsdrinken: Summer 10

-
 
 
 
Happy Fredag på Er !! Hoppas ni får en super mysig kväll. 
 
Summer 10
 
4 cl ljus rom Bacardi 
4 cl Rose´s mojito mix 
1 cl Rose's lime mix 
Schweppes Russian 
isbitar 
2 st limeklyftor 
Några mynta blad 
 
Gör så här: 
Häll ner rom och drinkmix i en shaker. 
Lägg i isbitar, shake.
Häll upp i ett longdrinkglas och fyll på med Schweppes. 
Lägg i limeklyftor och några myntablad. 
 
Klart !! 
 
 
 
 

Solskensbullar

 
 
Det bakades här hemma i söndags och det blev bl.a. solskensbullar/solbullar. 
Så himla goda.
 
Solskensbullar/Solbullar
 
150 gram smör 
5 dl mjölk 
50 gram jäst 
1 tsk vaniljsocker 
1,5 dl strösocker 
1 tsk kardemumma 
14 dl vetemjöl 
 
Marsankräm 
 
ca 50 gram smör 
strösocker
 
 
Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull. 
Häll i mjölk, värm till 37 grader. 
Ta hjälp av en stektermometer .
Har du ingen stektermometer så känn med ditt finger. Det ska bli fingervarmt. 
Ta fram hushållsmaskinen. 
Smula ner jästen i en bunke, häll ner mjölken.
Vispa till jästen löst sig. 
Blanda ner strösocker, vaniljsocker och kardemumma. 
Häll sen ner mjölet, lite i taget under omrörning. 
Degen ska bli smidig och släppa från kanterna. 
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter. 
Ta ut degen på ett mjölet arbetsyta.
Arbeta degen smidig. 
Rulla ca 25 runda bullar. 
Blanda marsankrämen enligt anvisningar på paketet.
Gör en grop i varje bulle med hjälp av din tumme. 
Fyll med vaniljkräm. 
Låt bullarna jästa under handduk i 40 minuter. 
Sätt ugnen på 225 grader. 
Vispa upp ett ägg i ett glas. 
Pensla bullarna med ägget. 
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter. 
Smält smöret. 
Pensla bullarna med det smälta smöret. 
Strö över strösocker. 
Låt bullarna svalna på ett galler. 
 
 
 
 

Korvstroganoff

 
                 
 Blev såå sugen på korvstroganoff. Chilisåsen var slut så använde salsasås istället.
 
Korvstroganoff 
 
800 gram falukorv 
1 st gul lök
3 dl matlagningsgrädde 
2 dl salsasås 
1 tsk samal oelek 
10 st körsbärstomater 
2 st vitlöksklytor
svartpeppar, chiliflingor 
 
Gör så här: 
Skär falurkoven i bitar och hacka löken grovt. 
Stek korv och lök i en stekpanna med smör.
Krydda med svartpeppar.  
Häll i grädde och salsasås. 
Rör ner sambal oelek och pressa i vitlöksklyftor. 
Krydda med chiliflingor alt. cayennepeppar
Låt det puttra i ca 10 minuter. 
Dela tomaterna och lägg ner i stekpannan. 
Låt det puttra i ca 5 minuter. 
 
Klart att servera. 
 
 
 

Present till sig själv

 
Igår tog jag en härlig kvällspromenad till Lernacka med E. Saknar våra härliga promenader, långa som korta när jag bodde i Limhamn. Försöker tänka tillbaka när jag bodde i Limhamn men åren bara rinner iväg. Var det 2010 som jag flyttade från Limhamn. Bodde hemma hos mina föräldrar en kort tid (gång nr 1 av 3 haha ) innan jag helt sa upp lägenheten i Limhamn och flyttade till andra sidan av Malmö. 
 
När jag kom hem så låg det ett litet paket och väntade på mig. Hade köpt en liten "present" till mig själv. En ny Greengate mugg som jag letat efter länge. Har letat som en liten galningen efter namnet på muggen och sen vem som hade den kvar. Det visade vara hösten 2012 modell. Och jag kan säga att jag blev överlycklig när jag hittade muggen. Nu står det fint på brickan bredvid min lilla Tassimo. 
 
Mös ner mig i soffan en liten stund med tända ljus och det senaste numret av Drömhem & Trädgård. 
 
 
 
 

Helstekt fläskfilé med tomatsås

 

Helstekt fläskfilé salami 
4 personer 
 
800 gram fläskfile 
100 gram salami 
1 burk smaksatt creme fraiche 
 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär en snitt i fläskfiléen. (Inte rakt igenom)
Hetta upp en stekpanna med smör. 
Bryn snabbt fläskfiléen. 
Lägg salamiskivorna omlott i snittet. 
Bre creme fraichen ovanpå salamin.
Lägg köttet i en ugnssäker form. 
Stek köttet i ugnen i ca 20 minuter. 
 
Tomatsås 
 
500 gram passerade tomater 
1 dl farinsocker 
2 st vitlöksklyftor 
2 msk mango chutney 
 
Gör så här: 
Koka de passerade tomaterna i en kastrull. 
Rör ner farinsocker och mango chutney. 
Pressa i vitlöksklyftorna. 
Låt det puttra i ca 10 minuter. 
 
 

Kräftor, västerbottenpaj, räkor med tillbehör

 
 
 
 
 
 
 
I fredags blev det lite kräftskiva här hemma. Jag, mamma och pappa =) Köpte räkor och kräftor på Lidl och de var grymt goda. De var lite farligt goda, två paket åt jag och pappa upp rätt snabbt. Osten orkade vi inte ens mumsa på.Till det hade vi västerbottenpaj, aioli och baguette. Vi testade Mobergs rosé och jag får säga att det har han gjort riktigt bra. Super gott rosé! 
 
Jag gör alltid en stor sats deg till pajskalet. 
 
Västerbottenpaj 
1 paj 
 
4 msk kallt vatten 
150 gram smör 
6 dl mjöl 
 
5 st äggulor 
300 gram riven västerbottenost 
3 dl grädde 
0,5 dl mjölk 
svartpeppar 
 
 
Gör så här: 
 
Träna smöret och nyp ihop med mjölet i en skål. 
Tillsätt vatten och arbeta tills du får en smidig degklump. 
Tryck upp degen i ett pajskal.
Låt det vila i kylen i 30 minuter. 
Sätt ugnen på 200 grader. 
Förgrädda skalet i 10 minuter. 
Under tiden rör du ihop fyllningen. 
Vispa samma ägggulor, mjölk och grädde. 
Rör ner osten och krydda med lite svartpeppar. 
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 20 minuter. 
 
Låt pajen svalan något alt. servera pajen kall. 
Garnera gärna pajen med små klickar creme fraiche, finhackad rödlök och lite stenbitsrom. 
 
 
 

Laxgryta med saffran och räkor

 
 Tycker om lax och laxgryta med saffran är en av favoriterna. 
 
Laxgryta med saffran och räkor
2 pers 
 
200 gram laxfilé 
3 st salladslökar 
1 röd lök 
1 tsk torkad timjan 
1 st vitlöksklyfta 
1 pkt saffran ( 0,5 gram ) 
1 kryddmått chiliflakes 
3 dl vispgrädde 
2 msk konc. skaldjursfond
2 dl skalade räkor  
 
Gör så här: 
Bryn löken i en kastrull med smör. 
Häll i grädde, fond, saffran och kryddor. 
Pressa i vitlöksklyftan. 
Dela laxen i bitar och lägg ner i kastrullen. 
Låt det koka i ca 15 minuter 
Lägg i räkorna och låt de bli varma. 
 
Klart ! 

Syskonkärlek

 
Lillebror var hemma på middag igår. Vi åt gott, snackade, skrattade och kollade igenom massa gamla bilder. Roligt att gå igenom och minnas tillbaka om vad vi hittat på och även vilken galenskaper vi gjort ♥
Han bor just nu i min och F's lägenheten och trivs super bra och det är super skoj. En perfekt start innan man vet var man vill bo och hur stort man vill ha det. Älskar dig lillebror !! ♥ 
 
Yes en nu vecka har börjat och det väntar nya utmaningar. Lika mycket som jag älskar helger så älskar jag på något sätt måndagar. Man vet aldrig vad som väntar det kan vara allt från nya utmaningar, nya möjligheter, tråkigheter eller glädjebesked. 
 
 
 

Squashlasagne

 
Glömde att fota när rätten var klar och upplagd på tallriken, var super hungrig helt enkelt. =) 
 
Squashlasagne 
4 pers 
 
1 stor squash 
600 gram nötfärs 
1 dl chilisås 
1 burk krossade tomater 
2 msk mango chutney 
3 msk ajvar 
2 kryddmått paprikapulver 
2 st vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano 
2 dl riven ost 
1,5 dl grädde
 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 grader. 
Skala och skiva squashen på längden (ca 0,5cm tjocka skivor) 
Lägg skivorna på hushållspapper och strö över flingsalt. 
Låt salten dra ur vätskan under tiden gör du köttfärssåsen. 
Stek färsen i lite smör. 
Rör ner de krossade tomaterna, chilisås, mango chutney och ajvar. 
Pressa i vitlöksklyftorna. 
Krydda med paprikapulver, oregan och svartpeppar. 
Låt det puttra i ca 10 minuter. 
Dra av saltet från squashen och torka lite lätt med hushållspapper. 
Varva sen köttfärs och squashskivor i en ugnssäker form. 
Häll över grädden. 
Strö över riven ost. 
Grädda i ca 20 mintuer tills gratängen fått fin färg. 
 
 

Hello sunday

 
GODMORGON PÅ ER ! 
 
Idag står det bakning på schemat men vi får se hur mycket vi orka eller om vi orkar. 
Jisses vad varmt det har varit inatt, ja den där tropiska värmen kände jag av iallafall. 
 
 
Nä dags att ta tag i denna dagen, förhoppningsvis får jag jobbat undan lite med företaget också. 
Först en kopp kaffe och lite frukost i magen. 
 
Ha det super bra! 
 
Kramar // Vera 
 

Räkor och vin

 
 
 
Idag blev det rester till middag. Jag dukade upp med Mateus tallrik, korkade/öppnade upp ett kallt vin, plockade fram räkor, aioli, västerbottenpaj och lite ostar. Tog in datorn i mitt lilla vardagsrum, tömde ur en gammal trälåda som jag annars har lite kuddar i och använde det som tv-bänk. Hyrde film via nätet, en sida som heter Headweb. Hyrde filmen Du gör mig galen, en riktigt tjejfilm - bra var det också. En riktig myskväll med andra ord. 
 
 
Vinet var ett sydafrikanskt med druvan Chenin Blanc. Som just nu är min favoritdruva när det gäller vitt vin. 
Passar utmärkt till skaldjur! 
 
 
 

Loppisfynd

 
 
 
 
Idag var jag och mamma iväg på lopps i Räng. Himla mycket saker på Lions loppis, första gången jag var där. Jag fick fyndat lite fler glasskålar, glasfat, en söt duk och så denna söta kaffekanna med tillhörande sockerskål. 
 
Hitta en massa fina kristallglas men jag vill att Fredrik också ska få vara med och ha sin åsikt. Hade han bara varit hemma i lägenheten så hade man kunnat msm:a bilder men han är iväg över helgen med ett par kompisar där de skulle bada i varma källor (inte alls avundsjuk). Så jag väntar, kommer säkert fler tillfälle där man hittar fina glas. 
 
 
När vi kom hem så åkte jag vidare till farmors syster för lite kaffe och kaka. Vi pratade på som vi brukar göra. Fyra timmar snackande om allt mellan himmel och jord, hon är så himla rolig och go. 
 
Nu ska jag fixa lite middag till mig, rester från igår (räkor, västerbottenpaj och ostar) 

Djungeldrinken

 
 
Fredagsdrink = en djungeldrink 
 
1 drink 
 
2 cl vodka 
2 cl piang ambon
1 cl cointreau
Sprite eller 7 up 
 
Skaka drinken i en shaker och häll upp i ett cocktailglas. 
Fyll upp med sprite eller 7 up. 
 
 

Ratatouille

 
 
Ratatouille
4-5 pers 
 
800 gram krossade tomater 
2 st gula lökar 
1 st squash
1 st aubergine 
1 dl chilisås 
1-2 tsk torkad oregano 
3 st vitlöksklyftor 
 
Gör så här: 
Grovhacka alla grönsakerna. 
Ringla olivolja i en stekpanna. 
Stek squash och lök. 
Häll i de krossade tomaterna aubergine. 
Pressa i vitlöksklyftor. 
Rör ner chilisåsen. 
Krydda med oregano och svartpeppar. 
Låt det puttra på svag värme till grönsakerna är mjuka. 

Fredag, fredag, fredag

 
Godmorgon. 
 
Hoppas ni sovit gott. 
 
Igår satt jag inne i mitt lilla vardagsrum, tände lite ljus och la in recepet i bloggen som publiceras under dagen. 
Pratade en del med Fredrik också och fick skrivit ihop en liten önskelista om vad jag gärna vill att han ska köpa med sig hem. Bl.a. en massa Roobios te och en dammvipa av strutsfjädrar. 
 
Sen hade jag en liten stund över då jag la min i soffan och bläddrarde i Allt i hemmet och Skåne magasinet. Är himla sugen på utflykt, kanske nästa helg. Var och med vem har jag ingen aning =) 
 
Fick pysslat lite med naglarna också så nu är de fina inför helgen. 
 
Hoppas ni får en kanon bra fredag !! 
 
Kramar // Vera 
 
 
 

Pasta med korv

 
 
I tisdags blev det en snabb middag här hemma, alla var trötta och då är det himla skönt att bara slänga ihop en enkel pastarätt. 
 
Pasta med korv och bladspenat 
4 pers 
 
Pasta 
200 gram chorizokorv eller liknande 
200 gram sockerärtor 
1 burk smaksatt creme frachie 
200 gram champinjoner 
1 st röd lök 
1 dl pinjenötter 
ca 100 gram bladspenat 
 
 
Gör så här: 
Koka pastan enligt anvisning på paketet. 
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, lägg över i en skål. 
Dela korven i bitar och hacka löken grovt. 
Stek korv och lök tillsammans i en stekpanna med lite smör. 
Dela svampen och sockerärtorna.
Stek tillsammans med korven. 
Krydda med svartpeppar och salt. 
 
Häll pastan i ett durkslag och rör ner nästan hela burken creme frachie. 
Hacka bladspenaten och vänd ner i pastan. 
Lägg pastan på en skål, toppa med korvblandningen och strö över pinjenötter. 
 
 
 
 
 

Godmorgon

 
 
GODMORGON MINA GOA BLOGGLÄSARE ! 
 
Hoppas ni har sovit gott. 
För det har jag, vaknade pigg och glad imorse. Har börjat att sova med öppet fönster. 
Jag sover mycket bättre. Jag som alltid älskat att ha det varmt i sovrummet.
Så sover ni dåligt, öppna ett fönster!! Tror att min lilla katt också tycker det är skönare med tanke på hans päls. 
 
Idag efter jobb blir det jobba lite med företaget sen blir det lasagne gjord på squash till middag. 
Kanske hinner med en promenad med mamma också. 
 
Fettet på kroppen ska bort, och det är NU !!! 
32 dagar till Fredrik kommer hem och 114 dagar till jag och mormor åker till Kapstaden. 
Tiden går fort och det är skönt. 
 
Slarvig som jag är så har jag nu 20 tabletter kvar på min kur innan jag kan sola. 
Och då har väl sommaren försvunnit. Får väl fuska lite i solarium innan F kommer hem. 
 
Jaha ,då var det torsdag och snart dags för mig att bege mig till jobb. 
 
 
 
Kramar // Vera 
 
 

RSS 2.0