Kaffekalas

 
I fredags hade jag min lilla släkt här hemma för ett litet kaffekalas. Hade stått och bakat en massa olika kakor hela torsdagen och det var värt varje minut. Älskar att baka och bjuda nära och kära på mina bakverk. Oftast nya saker och "expriment". Denna gången var det bl.a. italiensk maräng som var extra nytt för mig. Maräng har jag testat innan men inte på muffins och med brännare. Ska säga att det var mycket svårare än vad jag trodde. Sen verkade inte som att brännaren fungerade riktigt, som man sett på tv osv. ska man inte behöva hålla brännaren allt för länge ovanför marängen men min maräng ville inte riktigt. Marängen blev god och chokladmuffinsen blev super goda och kladdiga. Blev rätt lyckat trots att marängen inte blev som jag tänkt mig. 
 
 

Vart tar tiden vägen?

 
Dukade upp och hade en mysig och lång frukost idag. Snart ska jag iväg till Trelleborg för att fixa inför nyår. Kanske dags att börja packa ihop kläderna och hoppa in i duschen =) 
 
 

Mitt 2012

 
Januari: 
 
Det nya året firas in med vänner hemma i Tygelsjö. Januari blir det mycket träning och en massa mys med pojkvännen som senare blir min sambo ♥
 
Februari: 


 
 
Fredrik var så underbart snäll och hjälpet mig med att få igång min kära lilla Audi. Bilen hade bara stått still i mer än ett år. Februari bjöd på mysiga hemmakvällar i mitt rum i Tygelsjö, mamma och pappa gjorde det bästa för mig. Jag har de bästa föräldrarna! Det blev skridskoåkning och fiskning vid Häckeberga slott. Vi firade min 25årsdag med släkten. 
 
Mars: 
 
Njuter av att gå promenader runt Pildammsparken. Jag är lyckligare än någonsin. Jag börjar mer och mer flytta in till Fredrik och vi påbörjar vårt projekt med matbord. Börjar bilda ett hem tillsammans. 
En underbart söt prinsessa kommer till världen. 
 
April:

 
Den stora flytten går, mamma och jag flyttar alla mina lådor och saker. Fredriks vardagsrum blir fullt med flyttlådor. Vi åker till Köpenhamn över en helg, äter gott, strosar runt och bara myser. Planerar framtiden tillsammans. ♥ 
Matbordet är på plats hemma i vårt hem, den sista omgången vax åker på. 
 
Maj: 


 
 
 
Pintos fyller 1år, min underbara katt. Vi åker runt på utflykter, lite fisketurer och bara njuter av livet. 
Är så glad att ha någon som också älskar att hitta på saker, åka runt till olika platser och bara ha det bra. 
Valborg firas på en solig takterrass med Fredriks goa vänner. 
 
Juni: 

 
 
Vi bokar vår Sydafrika resa! Bara njuter av kärlek! Underbara vänner och en helt underbar familj. Åker till Österlen över en helg, hälsar på vänner i Vitemölla och njuter av det fina vädert i Kivik. 
Fortsätter med våra olika projekt, denna gången soffbord. 
 
Juli: 



 
 
Mysiga promenader i Slottsparken. En dags tur till Ven med min föräldrar, många skratt, tandemcykling och god mat. En tur över till Helsingör med vänner = sol, bad, rejäl räksallad och ösregn. Vår semester spenderas mycket i Tygelsjö, kvällsdop, mammas goda mat, badminton och nya roliga projekt. En runda upp till Ullared för lite shopping och äventyr. 
 
Augusti: 


 
 
Fler utflytker med Älsklingen, mot bl.a. Höganäs och Kullen. Även en heldag med mamma och mormor, körde runt längs kusten mot Ystad. Fikade och hade en skönt i solen. Utgång i Trelleborg med bästa Bekki. Började kolla mer och mer på hus, husvisningar och nybygge. Men vi tog ett gemensamt beslut om att vänta, vilket vi gjorde helt rätt i. Njuter av livet i stan ett tag till. =) 
 
September: 



 
 
Förkylning och träning. Förkyld ena veckan och träning nästa. Hemma från jobb och är sjuk. Något som tyvärr sitter i kroppen resten av året, det vill inte försvinna. Sjuk och förkyld stort sätta hela tiden. 
Bjuder mina tjejvänner på Afternoon Tea Party. Vår köksbänk är klar och står fint i vårt kök. Vi börjar planera vår resa i Sydafrika. 
 
Oktober:

 
 
Mycket utgång och fest, njuter av livet med Min stora Kärlek. Vi firar vår 1årsdag på La Roche.
Har middagsbjudningar hemma och pysslar med bloggen.
 
November: 



 
 
 
Vi åker iväg till Sydafrika/Kapstaden. Har det helt underbart, får upleva en massa nya saker och bara njuta av varandra. Helt underbart. Blev tokförälskad i Kapstaden. Kanske kommer tillbaka, vem vet =) 
 
December: 
 

 
 
En månad fylld med många middag med våra vänner. Födelsedag, julafton och sen igår, 30 dec, kom en liten bebis till världen. ♥ Hoppas på lite bebismys i början av 2013 =) 
2013 kommer att firas in med nästan samma gäng som förra året. I Trelleborg denna gången med många gosiga bebismagar. 
 
2013: 
 
 
Ser enormt framemot nya året, 2013. Många roliga och spännande saker framför oss. Framtiden är vår ♥
 2013 kommer det även att anlända nya Prinsar eller Prinsessor till världen . Vilket ska bli så mysig och roligt. 
Jobb, resor och en massa nya äventyr. 
 
He's the one ! ♥
 
 

H&M news

 
 
H&M's vårkatalog kom i brevlådan nu i veckan och där fanns en hel del godbitar. Ser framemot våren och allt vad den har att erbjuda. Bebisar, jobb, kärlek, resor m.m!! Nu vill jag bara fylla garderoben med en massa nya fina vårkläder, både till jobb och vardag... 

Cakepops

Detta blev kanske inte de bästa cakepopen som jag gjort, utseendet blev inte alls bra. Fast det är inte utseendet som räknas, det är insidan. Och de var så goda =) 
 
 
Cakepops 
 
1 paket Ballerina kladdkaka med vaniljkräm
100 gram Philadelphiaost 
150 gram vitchoklad 
grillpinnar, delade på mitten eller cake pops pinnar 
 
Gör så här: 
Smula sönder kakorna med hjälp av en matberedare. 
Blanda ihop kaksmulorna med philadelphiaosten.Låt stå kallt en stund 
Rulla degen till bollar ca 2 cm
Ställ i frysen så att bollarna blir riktigt kalla. 
Smält chokladen över ett vattenbad. 
Forma bollarna till granar, jag använde mig av en cakepop form. 
Doppa ena änden av pinnen i chokladen., låt stela något innan du sticker den i cakepopen. Då sitter pinnen fast bättre. 
Dekorera med valfritt strössel innan chokladen helt har stelnat. Eller pynta med pyntgele när chokladen har stelnat. 
 
 

Chokladbollar

 
Chokladbollar / negerbollar  är ju så farligt gott och rysligt lätta att svänga ihop. Mums mums mums!! 
 
Chokladbollar
 
100gram smör, rumsvarmt 
1 dl strösocker 
2 tsk vaniljsocker 
3 msk kakao
3 dl havregryn 
2 msk kaffe (starkt) 
 
Pärlsocker, kokosflingor 
 
Gör så här: 
Vispa smör, vaniljsocker och strösocker poröst. 
Blanda ner kakao. Tillsätt havregryn och kaffe, blanda tills allt blandats. 
Forma smeten till små runda bollar. Rulla i strösocker eller kokosflingor. Jag färgade strösocker med lite röd hushållsfärg. 
Ställ kallt före servering, ca 20 minuter. 
 
 

Griljerade revben med tomat- och ananassalsa


 
 
Vi båda har varit sugna på revben ett tag och igår på Coop hittade vi "vanliga" spareribs. Drog igång spisplattan och tog fram den stora kastrullen. Kokade revbenen innan vi tog på glaze och griljerade dem i ugnen. Så gott och köttet bara trillade av. Till det gjorde vi en tomat- och ananassalsa med mynta. Väldigt gott och mycket uppfriskande. Denna salsan kommer göras många gånger till sommaren, till en rejäl grillad köttbit. Vilket får en att längta extra mycket till sommaren...... 
 
Griljerade revben
2 personer
 
600 gram revben 
 
Glaze: 
1 dl råsocker 
0,5 dl honung 
1 dl chilisås 
0,5 dl olivolja 
3 st vitlöksklyftor 
chilipulver, svartpeppar, salt 
 
Tomat- och ananassalsa 
6 st tomater
1st burk ananas i ringar 
1 st rödlök 
2 msk honung 
2 msk olivolja 
ca 0,5 dl hackad mynta 
salt, peppar 
 
Gör så här: 
Dela revbenen på mitten och låt dem koka på medelhög värme i en stor kastrull i 1,5 timme. 
Under tiden gör du glazen och salsan. 
Ta upp köttet och torka av med hushållspapper. Lägg på ett ugnsgaller. Pensla över glazen. 
Griljera revbenen på 200 grader i ca 30 minuter. Efter 10 pensla revbenen med glazen. Efter ytterliggare 10 minuter pensla ett sista lager med glazen över revbenen och ringla över lite honung. 
 
Glaze: 
Blanda råsocker, honung, chilisås och olja. Rör om ordentligt. Skala och pressa i vitlöksklytftorna. Smaka av med salt, peppar och chilipulver. Ställ åt sidan. 
 
Salsa: 
Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna och ananasen. Lägg i en bunke. 
Häll i honung och olivolja. Blanda ner mynta. Smaka av med salt och peppar. 
 

Vaniljmuffins med jordgubbsfrosting

 
Dessa små, rara cupcakes bakade jag till kalaset i fredags. Minicupcake med jordgubbsgrädde som frosting, mycket smarrigt! DE hade strykande åtgång. Kul!
 
Vaniljmuffins, 24 st
 
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
125 g smör, rumsvarmt
1,5 dl mjöl
 
Jordgubbsfrosting
3 dl vispgrädde 
ca 0,5 dl jordgubbssylt 
röd hushållsfärg
 
Gör så här: 
Blanda alla torra ingredienser i matberedaren. Rör till att blandats ordenligt. 
Dela smöret i bitar. Rör i smör, ägg och mjölk. Rör snabbt till att blandats. 
Placera ut muffinsformarna på en bakplåt, har du en muffinsplåt är detta super bra! Tycker att muffinsarna håller formen bättre. 
Häll i muffinssmet i varje form, ca 2/3 delar. 
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter. 
 
Vispa grädden hård och rör ner jordgubbssylt. Färga grädden med lite röd hushållsfärg. 
Sprista ut grädden på muffinsarna innan servering. 
 
 
 

Mot sängen och Mr Grey

 
Nä nu är det dags för mig att borsta tänderna och krypa ner i sängen med Mr Grey, det var tok för länge sen som jag öppnade en bok. Ja jag har bläddrat i min nya kokböcker men nu är det dags att läsa "riktiga" böcker igen. Har suttit och knappt vid datorn länge nu med Pintos nära och ett glas vitt vin. Fredrik sitter och jobbar vid sin dator och jag vid min =) Det är vår lördagkväll efter en mycket god middag. Han är den bästa, sitter och kämpar och jobbar med min hemsida.. ♥ Han är den bästa. Kanske om jag skulle lära mig programmera? Nja inte som det känns nu, är mer inne på att ta en distanskurs gällande webbdesign. Nä nu får Fredrik sköta programmeringen och jag designen =) 
 
 
 
 

Älsklingen och jag

Nya lacket från OPI, en av de nästa märkena gällande nagellack! Färgen The world is not enough. Perfekt till nyår 
 
 
Idag har vi haft en riktig mysdag bara jag och min stora kärlek. ♥
Först träning, god och lång frukost, lite jobb, en massa bra ärende sen avslutade vi med en super god middag och en flaska vin här hemma. Mysig, lugn och skön lördag!! Nu sitter jag med ansiktsmask och tänkte ha en liten spakväll innan sängdags. Var inne på Åhlens för att få lite råd om ansiktsmasker, får se vad jag tycker. Sen var det ju det där med att dricka vatten, det funkar inte riktigt på mig. Hmm..... hur många glas vatten har jag druckit idag??? INGA !! En stor vanlijlatte, ett litet glas jucie sen vin till maten. Det är den vätskan jag fått i mig idag. Får se om jag kan få i mig ett glas med vatten. 
 

Chokladtryffel med apelsin och flingsalt

 
Choklad i kombination med apelsin och flingsalt = himmelskt gott. 
 
Chokladtryffel med apelsin och flingsalt
 
1 dl vispgrädde 
50 gram smör 
300 gram mörk choklad 
1 dl kesella 
1 tsk flingsalt
skalet från 1 st apelsin
 
Gör så här: 
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner chokladen i grädden. Låt chokladen smälta, ta lite choklad i taget. Rör i kesella och skalet från apelsinen. 
Häll chokladen i en bakpappersklädd form ca 15x20 cm. Strö över flingsalt. 
Låt stelna i kylen över natten. 
Ta ut tryffeln ur formen och skär i bitar. Strö ev. över lite mer flingsalt innan servering. 
 
 
 
 
 

Vilken start på en grå lördag

 
 
Den bästa starten på morgonen är när man varit på gymmet och tränat. Idag tog jag och Fredrik sällskap till gymmet jag körde först CXWORK sen biceps och axlar. Tar det lite lugnt eftersom förkylningen fortfarande sitter kvar. Man får en sådan härlig enerig efter träningen, som inte går att jämföra med något annat. Påväg hem köpte vi bullar på mormors bageri och jag "lyxa" till med en vaniljlatte på sojamjölk. 
 
Nu ska jag snart sticka iväg till systembolaget för att köpa godsaker till nyår sen blir det ev. en runda ut till mina föräldrar. 
 
Ha en kanon bra lördag! 
 
 

New York cheesecake med lime

Recept från Leila. En super god cheesecake och man orkar bara en liten bit. Har gjort denna cheesecaken många gånger, fast förra gången glömde jag kesella men den blev god ändå =) Har gjort både med hallon och blåbär och igår blev det med limesaft...
 
New York cheese
 
300 gram digestivekex 
150 gram smör 
 
600gram philadelphiaost 
2 1/2 dl kesella 10% 
1 dl strösocker 
1 dl majsstärkelse (maizena) 
2 tsk vaniljsocker 
3 st ägg 
1 dl vispgrädde 
200 gram vitchoklad 
2st lime 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Krossa digestivekexen fint i en mixer. (Alt. i en plastpåse och krossa kexen med en kavel) 
Smält smöret och blanda med kexsmulorna. 
Tryck ut kexblandningen i en kakform med löstagbara kanter. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna. 
Vispa philadelphiaost och kesella krämigt. 
Rör ner strösocker, vanlijsocker och majsstärkelse. 
Rör ner äggen, ett i taget. Tillsätt grädden och saften från limefrukten. 
Bryt och smält chokladen över ett vattenbad. Blanda ner den smälta chokladen i smeten. 
Häll smeten över kexbotten. 
Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Täck ev. med folie när kakan börjat få färg, så att den inte blir för mörk. Pass på så att folien inte fastnar i kakan. 
Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i 30 minuter. 
 
 
 

Sallad med parmaskinka

 
 
Igår efter kalaset var jag inte alls sugen på mat, hade ätit för mycket kakor och andra godsaker. Men något var magen tvungen att ha. Fredrik tog rester och jag körde ihop en liten sallad till mig. Ruccola, cocktailtomater, gruka, purjolök, morötter, ägg, parmaskinka och lite balsamvingär ringlat över salladen. Den salladen la sig fint magen. 

Buonanotte

 
Klockan är snart ett, idag igen =) Jiisses så länge brukar jag aldrig vara uppe. Har lagt mig vid ett-två tiden stort sätt alla dagar denna veckan. Fast jag är ju inte trött, lika bra att sitta uppe då och hålla älsklingen sällskap när han jobbar. 
 
Har varit mysigt att ha släkten på besök här hemma, så de får se hur vi bor. Prata framtid, resor m.m.
Och jag känner att jag är inne på helt rätt spår = karriär, resor gärna utanför Europa med min kärlek, en massa äventyr och njuta. Och så gosa med mina underbara vänners barn =) 
Älskar livet ♥
 

Drömmar

 
Ett önskemål från Fredrik och det blev drömmar till kaffekalset idag. Himla gott! 
 
Drömmar 
 
100 gram smör, rumsvarmt 
2 dl strösocker 
1 dl rapsolja 
4,5 dl vetemjöl 
1 tsk hjortronsalt 
3 tsk vaniljsocker 
 
Gör så här 
Sätt ugnen på 150 grader. 
Vispa ihop smör och socker. Häll i oljan och rör till smeten blir vit och porös. 
Blanda mjölet med vaniljsocker och hjortronsaltet. Blanda väl så att allt blandas. 
Rör ner mjölblandningen i smeten. 
Rulla små bollar av degen och lägg på en bakpappersklädd plåt. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 17-20 minuter. 
 

Vanilj- och kanelbullar


 
Igår var jag i fullgång med bakandet till klockan blev nio. Det blev dammsugare, tryfflar, drömmar, cakepops, 2 olika cupcakes, cheesecake, chokladbullar och så vanilj och kanelbullar. 
 
Vanilj- och kanelbullar 
 
50 gram jäst 
4 dl mjölk 
4 st ägggulor 
14 dl vetemjöl 
1 tsk hjortronsalt utrört i lite vatten
 
100gram smör, rumsvarmt 
6 msk strösocker 
3 msk vaniljsocker 
0,5 msk kanel 
 
2 st ägg 
pärlsocker 
 
Gör så här: 
Smula jästen i en bunke. 
Värm mjölken i en kastrull till 37 grader. 
Häll mjölken över jästen och blanda till jästen löst sig. 
Tillsätt äggulorna, hjortonsaltet och hälften av mjölet. Blanda. 
Häll i socker, smör och resten av mjölet. Blanda till en smidig deg. 
Låt degen jästa under bakduk i ca 30 minuter. 
Ta upp degen på ett mjölet bakbord och knåda degen lite lätt. Dela på hälften. 
Kavla ut degen till en rektangulär platta ca 40 x 25 cm. 
Blanda samma fyllningen och bre på hälften på varje platta. 
Vik ihop halva degen och skär i remsor. Vrid remsorna och forma till kringlor. Lägg kringlorna i bakformar på en plåt. 
Jäs kringlorna i 30 minuter. 
Pensla kringlorna med två uppvispade ägg och strö över pärlsocker 
Grädda kringlorna i ca 7-9 minuter i 225 grader. 
 
 
 

Sephora

 
Gårdagens shopping på Sephora. Ett torrschampoo, solpuder och en mascara. Har inte testat torrschampoo innan men detta stod fint framme vid disken så detta blir först ut. Tvättar mitt hår varje dag och det är inte speciellt bra för håret, ska därför försöka använda detta lite då och då istället. 
 
 
 

Perfect

 
 

Julklapp

 
Min fina julklapp av Fredrik. Igår fick jag minskat ner länken och kunde äntligen använda den. Blev super super glad. ♥
 
Nu blir det en runda till min föräldrar för att lämna jullådorna ( yes all jul är redan nere) och sen ska jag hämta kaffeservisen inför morgondagens kalas. 
 
Hoppas ni får en kanon fin torsdag. 

Makaronilåda


 
 
 
Det blev en enkel middag idag, båda känner sig krassliga och vi var hemma sent efter shoppingrundan på Emporia. 
 
Makaronilåda
 
6dl mjölk 
2 dl vatten 
4 dl makaroner 
1 st schalottenlök 
1 st salladslök 
ca 400 gram rökt bog / rökt sidfläsk 
3 dl riven ost 
salt, peppar, malen muskotnöt 
 
3 st ägg 
2 dl mjölk 
1 dl vispgrädde 
salt, peppar 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp mjölk och vatten i en kastrull, häll i makaronerna och koka enligt anvisning på paketet. 
Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Ställ åt sidan. 
Skala och hacka löken och schalottenlöken. Dela bogen i avlånga bitar. Stek bogen med löken i en stekpanna med en klick smör. Salta och peppra. Blanda makaronerna med bogen. 
Smörj en ugnssäker form. Varva makaroniblandningen med ost. Avsluta med ett lager riven ost. 
Vispa ihop äggstanningen och häll i formen. Peta lite med en sked så att äggstanningen rinner ner liten i makaroniblandningen. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter tills makaronilådan är fast. 
 
Klart att servera
 

Day Home

 
 
Min fina bricka från Day Home nu på kvällen med ljusen tända. Tack mamma och pappa ! ♥
 
 
Ligger i soffan och tycker lite synd om mig själv. Vet att det är många som också ligger och är krassliga/sjuka. 
Jag fick hoppa över träningen idag och får se om det blir en liten promenad imorgon istället. Kände att det inte var lönt att utsätta min kropp för en löparrunda + styrka när min kropp inte var hundra. Bättre att det försvinner helt. 
Istället fick vi uträttat ärende på Svågertorp och Emporia. Tror att alla var på Emporia idag, det fanns endast 57st platser i garaget när vi kom. Timmarna på Emporia går väldigt snabbt och ca fyra timmar senare satt vi i bilen, nöjda med våra små köp. 
 
Hittade bl.a. en söt liten orkide som nu står fint på min bricka. 
 
Nu ska jag äta en massa c-vitaminer och hoppas på att skrämma bort förkylning och halsont. 
 
 

Annandag jul

 
Godmorgon! 
 
Igår satt jag uppe länge för att skriva klart listan inför morgondagens bakning. På fredag är det släktkalas här hemma så imorgon ska det bakas sju olika kakor. =) 
Tror att jag sticker iväg till gymmet om en liten stund fast min hals mår sådär, tänkte köra lite lätt. Varför blir jag  alltid sjuk när jag sätter igång med träningen igen?!! Sen blir det en runda till Emporia för lite shopping inför nyår,får se om jag hittar något fint. =) 
 
Ska försöka färdigställa menyn till nyår. 
Ser framemot nyår med mina tjejer. 
 

Idag är det min dag

 
I min fina Odd Molly kofta som jag fick i julklapp av mina föräldrar. 
Bild från Istagram 
 
Hipp hipp hurra på din födelsedag!! 
 
Idag var det min dag, min födelsedag och nu fyllda 26. Jag har haft en super mysig dag, blev väckt med frukost och present av Fredrik imorse. Nygräddade våfflor till frukost är aldrig fel. Fick ett nytt och jätte fint/bra objektiv av Fredrik, wow =) Håller fortfarande på att lära mig kameran men det börjar gå bättre. 
 
Vid tre kom familjen och mormor hit för fika. Mormor hade bakat jätte många goda kakor. Jag fick jätte många och jätte fina presenter av familj/släkt och vänner. Kokboken från Allt Om Mat som jag saknat väldigt mycket, blev super glad. Presentkort, ugnsformar, löpare, baktillbehör, te, Greengate muggar, tändsticksask av Kristina Stark och en bricka från DAY Home. Tack tack tack!!! 
 
Ska sätta mig ner imorgon och skriva ner det jag fick. Blandar ihop vad som är födelsedag och julklapp. Och även vad man fick. 
 
Tack så mycket för alla gratulationer och för alla fina presenter! 
 
 
 
 
 

Julafton 2012

 
 
 
Min julafton var perfekt, precis så jag vill ha det. Med familj, släkt och Fredrik. God mat, många skratt, lek och bus. Klockan halv tolv var det dags att packa in allt i bilen och åka hem till en busig Pintos. 
 
Fick super fina julklappar lite som ni ser på bilden sen även presentkort, vattenkokare, kofta från Odd Molly, en egen hemsida, böcker, dollar och en super fin klocka. 
 

Härlig start på julen

 
Igår på julafton så körde vi enligt Fredriks tradition och tränade på morgonen. 
Blev först kondition tills mina ben inte orkade längre sen körde jag styrka. Underbara träning!! Tyvärr verkar det som att jag åkt på en förkylning, orkar inte detta och vill absolut inte vara sjuk. Det verkar som många ligger hemma och är sjuka. =( 
 
Får stoppa i mig en massa vitaminer och hoppas på att vara frisk imorgon. Imorgon väntar träning på gymmet. Sen ev. en runda till Emporia med Min Darling. 

Nytt till mig själv

 
 
Fick handlat lite nytt till mig själv igår, kände att det var väldigt länge sedan jag köpte kläder och absolut skor.
Blev bl.a. två nya skor, underkläder och en klänning till juldagen. Mycket nöjd med mina inköp. 
 
 

Minestronesoppa

 
 
Då kom snön till Malmö igen. Såg på nyheterna igår på morgonen att det skulle snöa men det såg inte ut som att det skulle komma just här. Men när jag kom ut från Jägersro efter att ha fikat med mamma så låg det snö på gatorna och det blåste och snöade som bara den. Körde hem och bytade både skor och jacka för att ge mig ut på gågatan här hemma. När jag kom hem så frös jag om kinderna och näsan. Vad passar inte bättre då än en god soppa. 
Minestronesoppa 
4 personer
 
600 gram nötfärs 
1 st gul lök 
2 st morötter 
1 st röd paprika 
3 st vitlöksklyftor 
0,5 dl torkad persilja 
1 msk oregano 
svartpeppar 
400 gram krossade tomater 
1 liter kycklingbuljong 
ca 4 dl okokt delad spagetti ( ca 3-5 cm) 
smör 
 
Gör så här: 
Skala och hacka löken. Bryn i en stekpanna tillsammans med färsen. Krydda med svartpeppar, salt, persilja och oregano. 
Lägg över i en stor kastrull. Häll i buljongen och krossade tomater. 
Dela paprikan i bitar. Skala och skiva vitlöken och morötterna lägg ner allt i kastrullen. Låt koka i ca 10 minuter. 
Tillsätt pastan och låt soppan koka i ca 5 minuter. 
Klar för servering. 
 
Mumsig soppa när det är kallt och ruskigt ute. 
 
 
 
 

Varm choklad med mjölkchoklad och vaniljsocker

 
 
 
 
 
 
 
Jag gjorde varm choklad till oss imorse. Varmchoklad är aldrig fel. Idag tog jag vaniljsocker istället för vaniljstång. Pudrade i lite kanel i kastrullen och tillsist lite kanel och kardemumma på grädden innan servering. 
 
Varmchoklad 
 
8 dl mjölk 
1 1/2 tsk vaniljsocker 
2 msk råsocker 
ca 60 gram mjölkchoklad 
kanel och kardemumma 
 
Gör så här: 
Värm mjölken i en kastrull. 
Häll i vaniljsockret. 
Hacka chokladen och blanda ner i mjölken. 
Strö i lite kanel (efter smak) och häll i råsocker. Rör om. 
Ta bort vaniljstången innan servering. 
Servera med lite vispad grädde och pudra över lite kanel och kardemumma. 
 

Äggbakelse

 
 
Äggbakelse är min favorit när man vill lyxa till frukosten lite. Mamma gjorde dessa till mig för något år sedan och de är så goda, kombination med ägg och bacon. Kan ju inte bli mycket bättre. =) 
 
Äggbakelse 
4 st ägg 
1 st paket skivad bacon 
svartpeppar 
muffinsform (bakplåt) 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 grader
Klä formen med bacon, börja med att dra en skiva runt kanten. Sen klipper du en skiva i två bitar och följer den som ett kryss. Så att man täcker botten. Se bilden nedan. 
Knäck i ett ägg. 
Strö över lite svartpeppar 
In i ugnen i ca 18 minuter tills ägget stelnat. 
 
 
 
 

Scones med jultema

 
 
Imorse blev det en liten julfrukost här hemma. Scones med jultema, äggbakelse och varmchoklad med kanel och kardemumma. 
Jag tog sovmorgon och Fredrik passade på att jobba. Skönt att sova ut lite och ta det lugnt på morgonen. Klockan tolv var jag redo för att sätta mig i bilen och fixa lite saker. 
 
 
Engelska scones med lite julkänsla 
8 dl vetemjöl
1 tsk salt 
4 tsk bakpulver 
100 gram smält smör 
3dl mjölk 
1 tsk kanel alt. pepparkakskrydda 
ägg till pensling 
pepparkaksformar
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 250 grader 
Blanda mjöl, bakpulver, kanel/pepparkakskrydda och salt. 
Smält smöret och låt det svalna innan du häller ner det i mjölblandningen. 
Tillsätt mjölet och arbete ihop det till en slät deg. 
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. ca 3 cm hög 
Ta ut rundlar med måttet (jag använde mig av pepparkaksformar) och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. 
Arbeta ihop degen. Kavla ut degen på nytt och ta ut nya rundlar. 
Pensla rundlarna med ett uppvispat ägg. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
 
 
 

Hyacint i glasburk

 
 
 
Igår fixade jag ihop en liten hyacintgrupp, hade handlat ett hyacint tidigare i veckan men inte hunnit att plantera om den. Så igår plockade jag fram mossa, pynt och en glasburk från IKEA. I bakgrunden ser ni en ljusstake som jag köpte igår när jag var en snabb runda på Åhlens. De hade 50% på allt julpynt och tyckte ljusstaken var så söt att den fick följa med hem. 
 
 

Lillejulafton

 
Fina vita tulpaner på matbordet. 
 
 
Godmorgon min kära läsare!! 
Idag är det lillejulafton och imorgon är det julafton. Jisses, vad detta året har gått snabbt. Och så mycket som hänt, jag har bl.a. flyttat ihop med min underbara Fredrik och är lyckligare än någonsin. Det kommer att hända en massa roliga saker under 2013 och nya utmaningar och upplevelser som väntar. Mitt New York verkar få vänta till 2014 men det gör inget. =) 
 
Hämtade ut lite saker på posten igår och bl.a. ett paket från Style and Fun stuff. Det kommer att bakas chokladcupcake med marängfrosting i miniformar och sen julgranscakepop. Lite av detta kommer jag att bjuda på när jag ska ha kalas i nästa vecka. 
 
Dagen kommer bestå av mysig frukost som snart väntar sen ett par ärende i stan. 
 
Ta det lugnt i julstressen !! 
 
 
 

Plockepinn i Malmö

 
Foto med Iphone 
 
Ikväll har vi varit ute med R & A. Först träffades vi hemma hos oss, satt och snacka sen fortsatte vi mot Plockepinn för att njuta av god mat och ännu mer prat. Har haft en mysig lördag med min älskling och goda vänner. Jag åt lammracks, olika korvar, oliver och fisksoppa. Till det drack jag ett väldigt gott rödvin Cole Mirador Sel Pinot Noir -08. 
 
Nu säger jag godnatt!! Sovgott! 
 

Fint till baby

 
 
Se, så fina baby/barnkläder som kommit in på Nelly. Nyårsfint till baby. Så otroligt söta kläder. =) 
Nu har jag inte barn eller planerar att skaffa (har för mycket kvar att upptäcka och göra)  men om man hade haft en tjej eller kille hade jag gärna stylat dem i något av dessa plaggen. 
 
 

Mysiga lördag

 
Började dagen med träning på mitt älskade gym Forum Live. Det var ett tag sedan jag var där, har mest tränat på jobb. Är helt slut i kroppen nu, min "lilla" mage och mina ben, det ska kännas att man varit och tränat. =) 
 
Blir ev. träning imorgon också annars så startar jag och Fredrik julafton med lite träning. Väldigt smidigt på det sättet att vi tränar på samma gym. Fast vi har aldrig tränat tillsammans. Han kör sitt race och jag tränar på mitt håll. 
 
Nu tänkte jag sätta igång att spåna på en meny till nyår, nyår kommer jag fira med mina tjejer i Trelleborg. ♥
 
Har laddat upp med lite lussebullar och en rejäl kopp med Macchiato. Fick det nya numret av Sköna hem av mamma idag och gåvorna som följde med tidningen. Två fina handdukar och pumptvål från Gant. 
Fick en amarylis igår men efter bilturen hem så var den tyvärr knäckt. Amarylisen står nu fint i ett glas från Iittala istället. Blev ju bra det med. 
 

Semester i juletid

 
Julafton hos mormor, blir extra sugen på att fixa fransk manikyr när jag ser denna bilden. 
 
 
Godmorgon 25-åring ♥
 
 
Min mamma hade dukat så fint på min födesledag förra året när jag fyllde 25 år. 
 
Härlig fredag är här. Julafton på måndag, min födelsedag på tisdag och semster torsdag och fredag. Har precis haft semester men tyckte det kunde vara mysigt att vara lite extra ledigt i juletid. Planering inför mitt kalas och sen är det nyår. Nyår som ska firas med tre av min underbara vänner. 
 
 
 
 

Bobotie

 
Bilder tagna med Iphone 
 
När Sussi och Chris var här på middag igår bjöd vi på Bobotie. En köttfärsgryta med bröd, ägg och massa kryddor. Serveras gärna med mango chutney. 
 
Bobotie
 
700 gram nötfärs 
2 st gula lökar 
4 st vitlöksklyftor 
1 tsk riven ingefära 
2 st tjocka skivor vitt bröd 
2 dl mjölk 
1 st ägg 
0,5 dl mjölk 
1/2 tsk curry 
2 msk mango chutney 
salt & peppar 
3 st ägg 
2 dl mjölk 
6 st lagerblad 
 
Gör så här: 
Kröp ur brödet och bötlägg brödet i 2 dl mjölk. 
Skala och hacka löken och vitlöken. Riv ingefära. Stek lök, vitlök och ingefära i en stekpanna. Dra från plattan. 
Stek nötfärsen i en annan stekpanna, krydda med curry, salt och peppar. Häll ner lökblandningen. 
Pressa ur vätska ur brödet och fördela brödet över färsen. Knäck i ett ägg och häll i 0,5 dl mjölk och chutney och rör runt i färsen. 
Fördela färsen i en ugnssäker form. 
Vispa ihop 3 st ägg och 2 dl mjölk, häll över färsen. 
Fördela lagerbladen över bobotien. 
Grädda i ca 30 min på 180 grader i mitten av ugnen. 
 
Tabort lagerbladen innan servering. 
Servera med sallad, ris och mango chutney. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besök av goda vänner

 
Ikväll var Sussi och Chris här och vi bjöd på en kötträtt från Sydafrika, Bobotie. Glömde såsen bara =) Receptet kommer senare i veckan. Har saknat min underbara vän.
 
Idag har min kropp och knopp mått mycket bättre, var inne i en dålig fas igår. Det är mycket som snurrar runt  huvudet och det är ev. mycket som kommer att hända under våren och sommaren. Rolig och kanske mindre roliga saker. Men speciellt en månad som jag ser extra framemot. =) 
 
För mycket skitsnack från min sida här igår, ursäkta för det! Men det har sina förklarningar varför jag är nere just nu.... 
 

Hudvård

 
Har länge använt mig av Clinique när det gäller ansiktsvård. Har alltid varit väldigt nöjd med produkterna. För ett tag sedan fick jag lite "problemhy" och jag har aldrig haft det innan. Jaha hur gör jag nu?? Googla lite och läst bl.a. att man skulle byta märke lite då och då. Kände inte riktigt att jag ville göra det eftersom jag tyckte jag hittat en bra serie som passat min hy väldigt länge. Torkar inte ut och gjorde inte huden fet. 
Jag har använt mig av 3-stegsserien men dock endast använt mig av steg nr 1 + 2. Har alltid varit dålig med att smörja in mig och är fortfarande extrem dålig på den fronten. Men så i veckan fick jag den informationen att rengörigen med 3-steg av Clinique ska användas fullt ut, alltså steg nr 3 också. Kan vara en av anledningarna till att min kropp säger ifrån. Vi ser om huden svarar annorlunda med rengöringen när jag börjar använda mig av krämen. Steg nr 2 ansiktsvattnet var väldigt starkt och krämen lugnade då ner huden. 
 
Så med alla 3 steg och så produkterna från L'Occitane tror jag att min hud kommer att må super bra. 
 
 
 
 

Friends

 
Tider där man har mycket att göra och där man knappt hinner med själv. Då är det härligt att veta att vännerna ej blir sura osv bara för att man inte hört av sig på ett tag. Är glad att jag har mina vänner. Få och nära vänner, man vet att de alltid finns där! Och jag finns alltid där för dem, dag eller tidpunkt. På andra sidan jorden det spelar aldrig någon roll. Vi finns alltid där för varandra.

L'occitane

 
 
 
Fick en förtidig julklapp av mamma igår när vi var på Emporia. Var inne i L'Occitane och fick ansiktskräm, fuktmask och peeling. 
 
 L'Occitane härliga  produkter kan erbjuda allt från ansikts- och hudvårds-serier till hem dofter. Alla produkter är baserade på naturliga råvaror och ingredienser ,främst från Provence.
 
Jag blev rekommenderad hudvårdserien, Angelica, som är känd för sina återfuktande egenskaper. 
 
Återfuktande kräm/ansiktskräm: 
Angelica Ultra Matte Fluid innehåller kvanne extrakt som återfuktar och hjälper att balansera hudens naturliga återfuktning, och citron eterisk olja som huden blir matt av.

Dagkrämen är perfekt för fet och kombinations hy och innehåller;  
- Citron eterisk olja som renar huden och gör den mattare.
- Zink eliminerar överflödiga sebum i huden. 
- Kvanne extrakt som återfuktar och skyddar huden från fria radikaler.
 
Fuktmask: 
Angelica Hydration Mask är en återfuktande ansiktsmask som ger den torraste och törstigaste hyn en rejäl återfuktning och lyster inom tre minuter. Huden blir genast återfuktad och fräsch som håller hela dagen.  
 
Ansiktsskrubb/Peeling
Angelica Exfoliating Gel är en fräsch och återfuktande ansiktsskrubb. Samtidigt som den exfolierar och tar bort döda hudceller ger den även lyster och fukt. Huden blir genast ren, len och får även friskt lyster.
 
Tjejen i butiken på Emporia var väldigt duktig och trevlig. Ska testa fuktkrämen och skrubben redan ikväll. Återkommer med resultet om någon vecka när jag testat produkterna ett tag. 
 
 
 
 

Måndagsmys

 
 
 
Igår var jag helt slut efter träningen. Det blev mys i soffan, glögg med chokladsmak, pepparkakor och nya numret av Mat & vänner. Satt och fundera på veckans matsedel (skriver ner allt i min fina anteckningsbok) och om jag kanske skulle gjort lite mer julgodis. Skulle gjort lite i söndags men tiden räckte inte till. 
 
Idag efter jobb är det storhandling som gäller, Emporia here I come. Blir ev. lite träning imorgon också, sen blir det inte mer träning denna veckan om jag inte hinner med något på lördag eller söndag. Trist men sånt är livet ibland. 
 
Körde snabbt ihop en liten glasyr till pepparkakorna igår. Hade inga ägg hemma så det blev endast 3 msk florsocker och 1 msk vatten. Gick bra det också. 

In your eyes

 
Just saying ... 

Tre ting till hemmet

 
 
 
Ljus Tine K, Perlanliving. Svart bricka Day Home, Roomplus. Kudde, Svenskt Tenn 
 
Tre saker som jag gärna velat ha idag. Ett ljus från Tine K, kudden från Svenskt Tenn som står högt upp på min lista (när ny soffa är inköpt) och en svart bricka från Day home som kommer bli perfekt för lite ljus och en kruka/vas i fattigmanssilver. 
 
Man måste drömma och ha önskningar här i livet, det är de vi ska sträva mot och att aldrig ge upp =) 

Julklappsinslagning

 
 
Igår när jag kom hem från Limhamn och bebismys var Fredrik iväg. Så jag passade på att slå in alla julklapparna. Hade tänkt göra detta nästa helg men kände att jag ändå kunde passa på när jag var själv hemma. Värmde lite glögg, tog fram lussebullar och sätta på julmusik. Sen var jag i full gång. I år blev det enkel stil på julklapparna. Vit omslagspapper från Åhlens och rött/vitt snöre från Panduro. 
 
Ljust, enkelt och stilrent. Saknar gran här hemma nu. Vi har plastgran och den ligger hemma hos mina föräldrar. Har inte haft vägarna förbi eller kunnat göra dit så vi hoppar (tyvärr) gran detta året. Får köra på stort nästa år istället. 
 
Första julklappen blev lämnad igår till den lilla loppan i Limhamn. ♥ 
 
 

Godmorgon på er

 
Godmorgon härliga måndag! 
 
Tror att jag publicerat denna texten innan men jag tycker att den är så himla bra. 
Funderar på att be mamma skriva ut den till mig. Kanske kommer upp på mitt jobb ovanför mitt skrivbord??!! 
 
Jisses var tar tiden vägen, om en vecka är det julafton. Om 8 dagar är det min födesledag, hela 26 år =) 
Nu hoppas jag på att det ska komma lite mer snö, all vår fina snö har ju nu blivit slask. 
 
Dags att kicka igång denna arbetsvecka. Love it! Sen väntar en vecka semester. 
 
 

3:e advent

 
 
 
Dagens instagram. 
Julklappsinslagning, glögg, lussebullar, julmusik och vi njöt av att det var 3:d advent. 
 
Nu = dricker Roobios vanilla tea och pysslar med julkort i Photoshop. 
 

South Africa Part 3

Här kommer lite fler bilder från vår semesteri Kapstaden. Vi tog väldigt många bilder med systemkamerna och jag tog en del bilder med min Iphone. Vi hade en resa fylld med upplevelser, äventyr och massor med kärlek.
Som jag skrivit innan så var Kapstaden en fantastisk stad att resa till. Maten var super bra och till ett mycket bra pris. Det finns mycket att göra och upptäcka och alla är väldigt trevliga. På kvällarna ska man dock se till var man går och gärna ta taxi fast det inte är så långt. Shoppingen tyckte jag var sådär fast sen var jag inte ute efter shopping.  
 
  
 
Mysig kvällspromenad längs havet. 


Segelbåten vi åkte ut med på vår sista kväll i Kapstaden.....



Som inte riktigt blev som vi hade tänkt oss. Vi tänkte champagne cruise sunset, ohh vad romantiskt.. Visst var det fint och romantiskt om det nu inte hade blåst så mycket som det gjorde. Det första vi beställde på restaurangen efter segelturen var varsin varm choklad. 
 



En supet god skaldjurstallrik. På en restaurang mitt ute i hamnen bland en massa containrar. Vi hade fått tips om denna restaurnagen innan vi åkte och när vi fråga personerna som var med på segelturen så skulle vi helt klart åka dit om vi ville äta skaldjur. En mysig och kanske lite annorlunda restaurang och absolut värt besöket. 
Panama Jack's heter restaurangen. Om ni är i Kapstaden så måste ni ta en taxi till denna restaurangen. 
 
 
Näst sista kvällen åt vi middag i Waterfront. Till förrätt blev det vitlöksbulle (måste vara världens godast vitlöksbröd/vitlöksbulle), till varmrätt blev det struts till mig och Zebra till Fredrik och till efterrätt blev det en typ av chokladkaka.Till detta delade vi en flaska vin


 
En god lunch på Longstreet. 
 
 
Då var det dags att flyga helikopter och jag måste säga att det var riktigt läskigt med starten. Man ser nog det i min blick att jag inte tyckte att detta inte var en höjdare. Fast när vi var uppe i luften (fy f*n vad högt) så var det väldigt häftigt. 
 
 
 
 
Helikoptern som vi åkte i. =) 
 
En av dagarna hade vi bokat in Afternoon Tea / High Tea på Mount Nelson Hotel. Vilken underbar buffe med helt fantastiska godsaker. Här tillbringade vi en väldigt lång stund, drack mycket te och åt många goda bakelser/godsaker. Ett väldigt populärt Afternonn Tea så man måste boka ett bord. 
 
 
 
 
En dålig bild men man ser på något ungefär hur det såg ut. Fint är bara förnamnet! 
 

Nya favoriter

 
Köpte mig en ny parfym och lite blandat från VS när jag var på Kastrup. ( Innan vi flög mot Zurich och Kapstaden) En blommig och söt doft från Ralph Lauren och bl.a. en Body Mist från VS. 
Har aldrig riktigt känt att jag hittat min vardagsparfym innan men nu äntligen, Ralph Lauren nr 2. 
Till fest m.m. använder jag Marc Jacobs Daisy, lite mer kraft. Till vardag ska det vara lugnare. 
 
 

Paj med julskinka och broccoli

 
 
Jag har sprungit runt i stan hela dagen i jakt på de sista julklapparna. Nu äntligen är alla julklappar inköpta. Kom hem och var helt slut i kroppen och knoppen. Hade kvar lite rester av julskinkan som vi griljerade  förra helgen. Så jag svängde ihop en paj med julskinka och broccoli. Snabbt och enkelt. 
 
Paj med julskinka och broccoli 
 
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl 
100 gram smör
2 msk vatten 
 
5 st ägg 
2 dl mjölk 
1 dl vispgrädde 
svartpeppar, salladskrydda 
 
ca 200 gram skivad julskinka 
200 gram fryst broccoli 
cocktailtomater 
 
Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader
Smält smöret något, låt svalna 
Blanda mjöl, smör och vatten i en bunke 
Tryck ut degen i en form, gärna upp på kanterna
Ställ formen i kylskåpet i ca 15 minuter 
Grädda skalet i mitten av ugnen i 10 min. 
Under tiden: 
Tina broccolin och dela i mindre bitar. Låt den rinna av i ett durkslag. 
Dela julskinkan i mindre bitar. 
Vispa samman ägg, mjölk, grädde och kryddor. 
Fördela skinkan och broccolin i skalet. 
Häll över äggstanningen och lägg på cocktailtomaterna. 
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter, tills äggstanningen stelnat och fått en fin färg. 
 

15 december

 
 
Godmorgon ! 
 

Igår satt jag och Fredrik lite med min blogg och ändrade min header. Blev bättre än den förra tyckte jag. Kanske att jag bytar ut någon bild men det tar jag senare isåfall. 
Sen var jag lite onyttig och plocka fram naturgodiset jag handlat på Hemköp. 
 
Ha en kanon lördag! 
 

Sovgott

 
Dagens instagram och dagens outfit. Idag blev det kavaj, svarta byxor, pumps och ett av mina favorit halsband.
Middagen blev snabb och enkel, skönt ibland. Ingen av oss var speciellt sugna på mat och inte på att ställa sig att göra något iheller. Det har varit mycket de senaste dagarna. Tankeverksamhet på hög nivå, väldigt hög nivå. 
 
Klockan är strax efter 22 och min kropp och mitt huvud skriker efter sömn. Dags att krypa ner i sängen med nya numret av Allt i hemmet. Imorgon hoppas jag på solsken och julklappshandling. 
 

Super trevligt julkort

 
Idag fick vi ett överraskande julkort från Agda Lund Bed & Breakfast. Vi bodde där i somras när vi tog en liten tripp till Österlen. Ett super sött och otroligt trevligt Bed & Breakfast. Hade gärna spenderat en natt eller två nätter där även nu till sommaren. Personalen var väldigt snälla och hjälpsamma, frukosten var god och mycket fräsch och rummen var mycket fina. Kommer ihåg att vi åt frukost ute i deras mysiga trädgård. 
 
Och att vi fick ett julkort bara sådär gör ju att man gärna hade hyrt ett rum där igen. Visar att de bryr sig om de som bott där. 
 
Här hittar ni inlägget som jag skrev när vi varit på Österlen i somras. 

Finally friday

 
Fredagen är äntligen här. Älskar mitt jobb men just nu är det mycket som snurrar runt i mitt huvud och känner därför att fredagen och helgen är mer än välkommen. Ska försöka fixa de sista julklapparan imorgon. Jag kom ju aldrig iväg förra helgen pga snöovädert så hoppas nu på en finfin lördag
 
 
 
HAPPY FRIDAY !! 
 

Blev tyvärr inget Luciafirande på jobb för mig igår, jag åkte hem istället. Min kropp mådde inte bra. Kände att jag lika bra kunde se Lucian på tv. Men vilken katastrof, ångrade mig som bara den att jag inte stannade kvar på BP. Done is done..men Rappa vid luciafirande??!! HALLÅÅ !!!!! 
 
 

Paket från Country Dreams

 

 
 
 
Igår kom paketet från Country Dreams.Lite julklappar och en liten present till mig själv.
Ljuset står fint bland lite andra ljus på soffbordet och sprider en god doft över rummet och lägenheten. 

House Doctor

 

Fastnade för denna rullvagnen, vet inte riktigt om den hade passat in i vårt hem just nu. Men i framtiden hade jag säkert hittat den perfekta väggen/platsen. 
 
 
 
 
 
 
Härlig inspiration från House Doctor och Lilla Villa Vita. Blev otroligt sugen på att beställa hem allt men just nu stampar vi på samma steg. Hur ska vi göra här hemma? Vilken stil, röda tråden igenom allt och något lite annorlunda. Gillar House Doctor, enkelt och stilrent. VILL HA VILLA HA VILL HA!! 
 
Bilder från Lilla VIlla Vita
 

Vit chokladkladdkaka

 
 
Detta smarriga recept på vit chokladkladdkaka hittade jag på Allt om mat. Chokladkladdkaka gjord på vit choklad har jag varken bakat eller smakat förut. Alltså måste det testas! Kombinationen med citron gjorde hela kladdkakan. En efterrätt som snabbt går att svänga ihop och som är väldigt enkel att göra. Kladdkakan bjöd jag på till eftermiddagsfikan på jobb. 
 
Vit chokladkladdkaka 
 
100 gram vit choklad 
100 gram smör 
2 dl strösocker 
2 tsk vaniljsocker (jag tog närmare 2,5 - 3 tsk) 
2 st ägg 
1 st citron, skalet 
1 msk pressad citronsaft (jag tog nästa en halv citron. OBS! smaka av så att du inte får för mycket citronsaft) 
2,5 dl vetemjöl 
 
1 msk smör 
ca 1 dl kokos 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader 
Smörj och strö kokis i en form med löstagbar kant. 
Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen. Bryt ner chokladen och låt den smälta i smöret under omrörning. 
Blanda socker, vaniljsocker i en skål. Knäck i äggen och rör till att blandats sig. 
Häll i smör och chokladblandningen, blanda ordentligt. 
Tillsätt citronskal, citronsaft och mjölet. Rör snabbt ihop till en smet. 
Häll smeten i formen. 
Grädda i mitten av ugnen i 12 - 15 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. 
Pudra över florsocker och toppa med färska bär innan servering. 
Servera med en klick grädde eller glass. 
 
 
 

Photoshoot at the beach

 
 
 
 
 
 
Tyvärr verkar det som att bildernas kvalitet försvinner när jag laddar upp bilderna här på bloggen.
Förstår inte riktigt varför.Men iallafall här kommer några av bilderna som Liz-Anne tog på oss vid havet. Ljust och härligt ute, tidigt på morgonen och vi var stort sätt själva på stranden. Försökte vara på stranden så pass tidigt att solen inte var allt för skarp. 
 
Några av bilderna ska vi förstora upp och hänga i sovrummet. Har svårt att välja vilka bilder vi ska förstora. Får helt enkelt suga på karamellen ett tag till. 
 
 

Lucia

 
Godmorgon alla underbara läsare. 
 
Hoppas ni får en mysig dag och att ni får se något Luciatåg.
Själv ska jag se Luciatåget som kommer till vårt jobb. Mysigt! 
 
Ha en kanon dag! 
 
Bild: Årets Malmö Lucia 2012. Malmö Folkets park
 

Nya bilder

 
 
Så, nya och något bättre bilder på min Maraboufudge är nu uppe. Receptet hittar du här. 
 

Griljerad julskinka

 
 
 
 
 
 
 
Tjuvstartade lite på julmaten.. I söndags blev det julskinka till middag.Saftig och mumsigt god.  Mumma!!
 
Griljerad julskinka
 
3kg kokt julskinka med svål 
1 ägg 
2 msk ljus sirap 
3 msk skånsk senap 
ströbröd 
 
Gör så här: 
Skär loss nätet och yttersta svålen den kokta julskinkan.
Lämna ca 0,5 cm av svålen. 
Blanda ägg, senap och sirap i en skål. 
Pensla blandningen över sidan med svål. 
Sikta över ströbröd. 
Grädda skinkan gyllenbrun på 225 grader i ca 20 minuter. 
Låt skinkan svalna något innan du skär den i tunna skivor. 
 
 

Maraboufudge

 
 
Testade ett nytt julgodis detta året, Maraboufudge. Alltid roligt att testa nya saker och det var inte speciellt svårt. Har lite julgodis kvar att göra, får se om jag får tid över i helgen. 
 
 
Maraboufudge
 
3 dl strösocker 
3 dl vispgrädde 
1 dl ljus sirap 
1 1/5 - 2 msk flytande honung 
50 gram smör 
100 gram Marabou mjölkchoklad
 
Stektermometer
 
Gör så här: 
Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull. 
Koka upp och låt stå på medelhög värme tills kolan uppnått 120grader. 
Dra kastrullen från plattan och rör ner honung och smör. 
Låt kolan koka upp igen i ca 2 minuter. 
Dra kastrullen av plattan och stäng av spisen. 
Bryt ner 100gram mjölkchoklad, rör tills all choklad smält. 
Klä en form med bakplåtspapper. Jag använde mig av en brödform, lite beroende på hur tjock du vill ha din fudge. 
Häll upp fudgen i en form. 
Låt svalna i rumstemperatur. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylen över natten. 
Skär sedan upp i bitar. 
 
 
 

Saffransbiscotti

 
 
 
 
 
Ohh så goda. Jag och mamma bakade saffransbiscotti förra året och de blev super goda. Var tvungen att göra saffransbiscotti även detta året. 
 
Saffransbiscotti 
 
2 paket saffran (2x0,5 gram) 
2 ägg 
100 gram sötmandel 
1 dl strösocker 
100 gram rumsvarmt smör 
1 tsk bakpulver 
4 dl vetemjöl 
 
Gör så här: 
Grovhacka sötmandeln 
Vispa ihop ägg, saffran, socker och smör. 
Blanda ner mandeln, bakpulver och mjöl. Blanda till en jämn och ganska kletig deg.
Dela upp degen i 3 st lika stora delar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. 
Grädda i 15 minuter, mitt i ugnen på 200 grader. 
Låt svalna något innan du skär dem i sneda bitar, ca 2 cm tjocka. 
Låt de torka i ugnen över natten (avstängd ugn) 
 
 
 
 

Glögg med smak av hallon & lakrits

 
Igår njöt jag av en kopp glögg från Saturnus med smak av hallon & lakrits. Min nya favorit, hade kunnat dricka hur många koppar som helst. Vi köpte den på Mat & vin mässan men tror att den finns på ICA och Willys. Denna måste ni testa om ni inte redan gjort det! 
 
Ikväll kommer Fredriks arbetskamrater hit för middag. Nu ska jag sätta igång med efterrätten, vit chokladkladdkaka. 
 
 

Knäck

 
Ännu mer mumsigt julgodis. Vi delar upp det lite på julafton och jag fixar julgodis. =) 
Ett mycket enkelt recept på knäck 1+1+1 och det tar inte så lång tid. 
 
Knäck 
 
1 dl vispgrädde 
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker 
1/4 dl hackad mandel 
 
Gör så här: 
Blanda vispgrädde, sirap och strösocker i en kastrull. Koka upp och rör om med en träslev. Rör till allt blandar sig. Låt sen knäcken småkoka på svag värme utan att röra om i smeten. Efter ca 15 minuter gör du ett kulprov. 
Kulprov= Du fyller ett glas med kallt vatten, ta en sked av knäcksmeten och häll ner i glaset. Ta upp knäcken från botten. Om du kan rulla smeten till en kula så är knäcken klar. Låt den annars koka ytterliggare ett par minuter och gör om kulprovet. 
Tillsätt finhackad mandel i knäcksmeten. Ta bort från spisen.
Häll upp i knäckformar. 
Låt stelna på en bricka i kylskåpet. 
 

Tiden går fort

 
Utgång med lillebror en av kvällarna i Berlin. 
 
 
För ungefär ett år sedan var jag i Berlin med min lillebror och vår mormor. Ett par underbara dagar i ett underbart Berlin. Vilken fantastisk start på julen med alla mysiga julmarknader. 

Lussebullar utan kesella

 
 
Hela söndagen var full med julbakning. Lite julgodis, lussebullar och biscotti. Underbar högtid! Massa rolig bakning och pyssel. Det snöa stort sätt hela dagen och blåste tyvärr väldigt mycket. Är glad att jag har en matbutik så nära, det blev ett par rundor upp och ner. Glömde lite viktigt ingredienser som bl.a. socker och jäst. När klockan var 20.00 var allt klart och vi hade ett rent och fint kök igen. 
 
Lussebullar utan kesella 
 
200gram smör 
5 dl mjölk 
1 paket jäst 
2 kuvert saffran 2 x 0,5 gram 
1,5 dl socker 
0,75 dl ljummet vatten
2 st ägg  
17 - 18 dl mjöl 
 
Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken. Låt blandninge bli 37grader / fingervarmt. 
Häll socker, saffran och ljummet vatten i en bunke. Blanda väl. 
Häll i mjölkbladningen och kläck i äggen. Rör till att blandats. 
Ta i mjöljet, lite i taget. Tills degen släpper från kanterna. Degen ska fortfarande vara lite kladdig men slät. 
Låt jäsa under en bakduk i ca 1timme. 
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta degen lite lätt. 
Ta en liten bit deg och rulla ut till lussebullar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. 
Jäs under bakduk i 20 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. 
Tryck i russin om så önskas alt. strö över pärlsocker. 
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 7-8 minuter på 250 grader. 
 
Lussebullar och min himmelskt goda varm choklad. Gott, gott, gott!! 
 
 

Snöbollar

 
Lite julgodis till julafton. Dessa är ruskigt goda!! 
 
Snöbollar 
 
200gram vitchoklad 
2,5 dl kokosflingor 
2,5 msk pressad apelsinsaft 
 
Kokosflingor eller strössel att rulla i. 
 
Gör så här: 
Smält chokladen över ett vattenbad, blanda ner kokosflingorna och apelsinsaften. 
Smaka av. Om du ev. vill ha i lite mer apelsinsaft. 
Låt svalna något. 
Forma till bollar och rulla i kokosflingor eller strössel. 
 
 
 
 
 
 

Julkort på gång

 
Julkort i fullgång, inte riktigt klar med pyntet. 
 
 
Igår satt jag och pysslade färdigt med mina julkort och även en liten inbjudan till kaffekalas. Tänkte för första gången ha mitt kalas i mitt egna hem. Någon gång måste man bli vuxen, hahaa!! De andra åren har jag hoppat över att ha kalas eller haft kalas tillsammas med min lillebror. Men detta året har jag tagit semester i mellandagarna och tänkte då planera in ett litet kalas. Får tyvärr inte plats med hela släkten men några av dem. 
 
Min lilla "arbetsplats" med en mysig fårpläd en kopp te och några clementiner. 
 

Helgmys

 
 
Finns knappt något bättre på helgen. Långa härliga frukostar är den perfekta starten på helgen. Igår blev det bullar från Mormors bageri. De har de bästa surdegsbullarna i Malmö! Godmorgon jucie med grapefrukt och en kopp kaffe. Sen blev resten av söndagen fylld med julgodis och julmys medans snön yrde utanför fönstret. 
Hade planerat att ta en snabbrunda till Gustav Adolfs Torg för lite shopping men vädert ändrade de planerna. 
 

Happy 2:a advent

 
 
Då var det redan 2:a advent. Tiden bara susar förbi! Jag har en liten paus i allt bakandet och Fredrik passar på att jobba lite. Pintos ligger så nära som möjligt. ♥
 
Blir en snabb runda ner till Lidl sen blir det lussebullsbak. 

Glögg med vänner

 
Vänner över på glögg och bildvisning från Sydafrika. Testade Årets glögg, Yuzu Ingefära. 
 
 
Igår hade vi lite vänner över på glögg sedan det blev middag på Rebell. Testade Blossas Årsglögg Yuzu Ingefära. Vi serverade glöggen kall med lussebullar och pepparkakor som tillbehör.
 
Det var första gången jag åt på Rebell. Underbart ljus och stilren inredning, väldigt skandinavisk. Maten var super god. Jag tog Griljerad rapsgris med syrad rödlök, morötter, potatisstamp och senap. Orkade inte efterrätt men för de andra blev det bl.a. Äppleterrine och Snusklubba. Såg väldigt väldigt gott ut! 
 
 
 
 
 

Pasta med sparris

 
I fredags var Fredrik ute med killarna och jag tog det lugnt hemma med en massa tända ljus, ett glas vin och en enkel men god pastarätt. 
 
Köpte färsk tortellini med tomat, basilika och mozzarella. Sen stekt jag upp grön sparris, champinjoner och rostade pinjenötter. Toppade med riven parmesanost. Mumisgt!! 
 
Såg finalen på X-Factor, Awa är och var riktigt grym i fredags! Vilken röst hon ligger inne med. 
Tror att hon kommer ha samma gång som t.ex. Agens. Hon släpper ett eller två album nu sen fokusera på skolan och kommer tillbaka stort!!! 
 

Ohh .. VILL HA !

Festklänningar , Estelle Dress , Forever Unique - NELLY.COM
 
Ojojoj vilken perfekt klänning till nyår. Om de bara hade haft min storlek, endast XS och S kvar. Passar gör det nog men det sitter nog som ett korvskinn, inte så snyggt! Har lagt in en bevakning på Medium och hoppas på att de får påfyllning. Får se om jag hittat någon annan klänning innan. 
 
Nelly.com 
 

Country Dreams

 
 
Igår gjorde jag en liten beställning från Country Dreams, just nu har de REA 25 - 70 % på väldigt mycket. Bl.a. Odd Molly, Volupsa och Day Home. 
 
Denna söta klänning hade gärna fått komma hem till mig. Underbar klänning från Ester Elenora. 
 

Saffranssnittar med vit choklad

 
Här hemma har det bakats saffranssnittar. Riktigt gott och igår ringlade jag lite vit choklad över. Blev väl inte super bra på vissa snittar men ..... typiskt!!! Goda är de iallafall och det är huvudsaken. 
 
Saffranssnittar med vit choklad 
 
1 kuvert saffran ( 0,5 gram ) 
1 dl socker + 1 tsk 
2 msk ljus sirap 
150 gram smör
1 1/2 tsk bakpulver 
3 1/2 dl mjöl 
 
Gör så här: 
Stöt saffran i 1 tsk socker. 
Sätt ugnen på 225 grader. 
Lägg smöret i en bunke, häll i saffransblandningen, sirap och socker. 
Rör till du får en ljus och krämig blandning. 
Blanda mjöl och bakpulver i en skål och häll ner i degen. 
Rör snabbt tills allt blandats. 
Dela degen i tre jämnstora bitar. Rulla ut dem och lägg på en bakplåtsklädd plåt. 
Platta till dem lätt. 
Grädda i ugnen i ca 10 minuter. 
Skär längderna i snittar medans de är varma. 
 
Smält vit choklad och ringla över snittarna. 
 
 
 
 

Ugnsbakade potatishalvor

 
I onsdags hade vi lite myskväll här hemma. En massa tända ljus, vin och god middag. En rejäl köttbit, god sallad, Mango salsa och ugnsbakade potatishalvor. 
 
Ugnsbakade potatishalvor: 
 
6-8 st potatisar 
salt
peppar 
hackad chili 
lite prästost 
 
Gör så här. 
Dela potatisen i halvor, oskalade. 
Ringla olivolja i en ugnssäker form och lägg i potatisen. 
Krydda med salt, peppar och hackad chili. 
Baka i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.
Ta ut och strö över osten. Baka potatisen i ca 10 minuter. 
 
 
 

Egentid

 
Idag har jag egen tid och bakning står på schemat. Tanken är att jag ska baka till en förening som ska sälja kakor i Trelleborg på lördag. Får se om jag blir så pass nöjd att jag vill att de ska sälja dem. Bor ni i Trelleborg, kom och handla hembakade kakor!!! Pengarna går till föreningen, en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv.  
 
 
Jag har njutit av Carpaccio. Mums! 

Inredning = Inspiration


 
 
 
 
 
Bjuder på lite härlig inspiration från Sköna hem. Med en härlig blandning av gammalt och nytt. Ljus och fräscht som jag älskar när det gäller inredning. 
Vi håller ( läs jag ) på att kolla in vårt nästa projekt. Vad ska vi nu hitta på? Målning i kök och vardagsrum är jag väldigt sugen på, men Fredrik vill inte att allt ska bli vitt. =) Problem.... Får se hur vi kan lösa de, hade gärna velat ha vita väggar även i vardagsrummet. Fast sen är detta endast en hyreslägenhet, vad och hur mycket vill man lägga ner själv? 
 

Godmorgon

 
Godmorgon i kylan! 
 
 
Vi hinner inte riktigt med dagarna på vårt blockljus, får "elda" på ordentligt till helgen tyckte Fredrik. Klart, älskar ljus!! Snö fortsätter att komma, själv trodde jag att snön skulle försvinna igen i måndags. Men den ligger fint kvar. Mysigt! Igår hade jag och Fredrik myskväll. Inget jobb på kvällen efter maten utan bara han och jag.Tända ljus och ett glas vin.Myyys!! Har blivit mycket med våra projekt på kvällarna och detta har resulterat i att vi sitter i varsin del av rummet. Han i soffan och jag vid matbordet.
 Pintos som går fram och tillbaka mellan oss, blir först kliad av Fredrik och när han tröttnar och blir tråkig kommer Pintos till mig. Då börjar han om, går till Fredrik..Så fortsätter han ♥
 
Hoppas ni får en mysig torsdag! 
 
 

Photoshoot

 




 
 
 
 
Tyvärr blev färgkvaliten mycket dålig när jag laddade upp bilderna. Men här är ett par av bilderna som Fredrik tog på mig vid stranden strax utanför Kapstaden. Var där tidigt på morgonen men  tyvärr hann vi inte komma innan solen blev allt för stark för ögonen. 

Pastastubbar med spenat och parmaskinka

 
 
 
 
 
 
 
Snabbt, enkelt och gott. Kan det bli bättre? Pastastubbar med spent och parmaskinka serverades här hemma efter att jag bakat saffranssnittar. 
 
Pastastubbar med spenat och parmaskinka 
 
 Färska lasagneplattor  (vi körde egen pastadeg, igenom pastamaskinen och taaada lasagneplattor) 
100 gram parmaskinka 
200 gram cream cheese 
65 gram babyspenat 
1st scharlottenlök 
svartpeppar, salt
2 st vitlöksklyftor 
1 dl riven mozzarellaost 
 
1 burk krossade tomater 
0,5 msk vitt vin (matlagningsvin) 
2 st vitlöksklyftor 
svartpeppar, salt 
 
Gör så här 
Skala och hacka scharlottenlöken. Bryn löken i stekpanna med en klick smör. Skölj av spenaten och lägg i stekpannan. Häll i cream cheesen. Låt koka upp. Pressa i vitlöksklyftorna och smaka av med salt och peppar. 
 
Tomatsåsen: 
Hett upp en kastrull, häll i de krossade tomaterna. Låt koka upp, häll i vin och pressa i vitlöken. 
Lägg i riven mozzarella och smaka av med salt och peppar. 
 
Lägg ut lasagneplattorna på en bricka. Lägg på parmaskinka så att det täcker plattan. Bre på spenatröran. Rulla ihop lasagneplattan. Skär rullen i bitar och ställ i en ugnssäker form. Upprepa till spenatröran tagit slut. 
Häll tomatsåsen i formen och strö över riven ost. 
 
In i ugnen på 225 grader i ca 20 - 25 minuter. 
 
 
 

Hello Santa

 
I veckan kom mamma med en liten påse där det bl.a. låg ett par julgardiner. Ett par gardiner som jag nog köpte förra året men som aldrig kom upp. Nu fick de vädras lite och sitter nu i köket och ger en extra julkänsla här hemma. 

Love !

 
Jag och min underbara sambo!! ♥
 
 

Present

 
Fick en fin bricka, söta handdukar och pysseltillbehör av mamma och pappa i adventspresent i söndags. ♥
Brickan invigdes igår till frukosten och handdukkarna hänger fint i köket. Har jag sagt att jag älskar julen? 
Och så snön såklart, underbart! Fast samtidigt hade jag gärna tagit värmen i Kapstaden. 
 

Pytt i panna

 
 
 
 
Gårdagens middag blev pytt i panna av resterna från söndags då vi åt Nötstek med kokt potatis. 
 
Pytt i panna 
 
4 st potatisar, kokta 
ca 200 gram nötstek (tillagad) 
1 st rödlök 
6 st champinjoner 
1 tsk honung 
1 msk socker 
salt, peppar och paprikapulver 
 
Gör så här: 
Tärna potatisen och köttet. Skala och hacka rödlöken. Skiva svampen. Stek allt i en stekpanna med smör. 
Häll på socker och honung, smaka av med salt, peppar och paprikapulver. 
 
Servera med stekt ägg och rödbetor. 
 
 
 

Sore throat

 
Vill inte bli sjuk, inte igen! Är så sugen på att sätta igång med träningen igen efter semestern men det blev ändrade planer. Blev städning, tvättning och matlagningen istället. Njuter av en kopp Rooibos Tea från Sydafrika och  hoppas på att det onda försvunnit till imorgon. Har hittat ett nytt favorit te, Rooibos Te. Otroligt gott och tack för att jag fick testat en kopp!! Nästan farligt gott. 
 
 

Do not want to get sick, not again! Are eager to get started with training again after the vacation, but it got changed plans. Now, I enjoy a cup of Rooibos tea from South Africa and hope that the evils disappeared tomorrow. Have found a new favorite tea, Rooibos Tea. Incredibly good and thanks for having me tested a cup! Almost dangerously good. 


Nötstek med lagerblad och timjan

 
En riktigt smaskig söndagsmiddag. 
 
Nötstek med timjan och lagerblad
 
1 kg nötstek t.ex. fransyska 
1 st rödlök 
4 st morötter 
4 st lagerblad 
svartpeppar 
1 tsk hackad timjan 
3 tsk honung 
2 msk soja 
5 dl kalvfond 
2 dl vitt vin 
 
Gör så här: 
Skala och skiva löken och morötterna. Lägg i en gryta. 
Bryn köttet i smör. Sätt in stektermometerna i nötsteken. Lägg nötsteken i grytan. 
Häll på kalvfond och vitt vin. Låt koka upp. 
Tillsätt honung, soja, lagerblad, timjan och svartpeppar (efter smak) 
Låt nötsteken bräsera under lock till köttets innertemperatur visar 72 grader.  Ca 45 minuter. 
Lyft upp köttet och sila skyn. Lägg rödlöken och morötterna i en skål. Ta bort lagerbladen.
Häll skyn i en kastrull och låt det koka upp. Red av med maizena utrört i lite vatten. 
Låt nötsteken vila en stund innan servering. 
Servera med kokt potatis, rödlöken, morötterna, skysåsen och gelé. 
 
 
 
 
 

Adventsljusstake och julgrupper


Visst är det underbart med julen, all bakning och allt pysslande. Fick köpte lite mer igår när jag var på Emporia. Hela matrumsbordet var fyllt med krukor, ljus, blommor, mossa, pynt m.m. 
Nu har vi kikat igång julen här hemma på riktigt. Julgrupper runt om i lägenheten, massa ljus och lite annat julpynt. 
 
 
 
Årets adventsljusstake. Med vita spetsband, snöflingor och silvriga stjärnor. 
 
 
Kruka från blomster landet, ljushållare från Panduro och julstjärna i plast från Nille. 
 
 
Köpte denna söta hyacint i silvrig kruka när Blomster bönan var på jobb i fredags. Ett ljus med dekor från Panduro.
 
 
En liten adventsljusstake som ska stå på köksbordet. 
 
Brukar alltid göra egna julkort men vet inte om det blir några i år. Får se om inspirationen kommer när det gäller julkort. Så länge blir det julgodis och lite annat julpynt här hemma. 
 

Nytt till köket

 
I helgen tyckte jag att vi gjorde ett riktigt klipp, en rejäl skärbräda i trä för endast 99kr. Har varit ute efter en sådan ett tag men har väl varit lite snål och tyckt att de varit för dyrt för en skärbräda. Så när jag såg denna kunde jag inte låta bli. Den fick följa med oss hem och jag är super nöjd med mitt lilla köp. 

Vaktar frysen

 
Tur att vi har någon som vaktar frysen, haha =) 
Idag, äntligen, frostade vi av vår frys och det var verklingen på tiden. Jatack, till avfrostningsfri frys i vårt nästa hem! 
Pintos hade stenkoll på frysen stort sätt hela tiden och hördes det något från köket så var han där på sekunden. 
 
Tog en runda till Emporia för att fixa lite fler julklappar. Hur smidigt som helst med tåget! Nu har jag bara några få julklappar kvar och det känns kanon. 

Saffransbullar med mandelmassa

 
Idag när man vakna var det vitt och härligt ute, tanken var att jag skulle köra till Vellingeblomman men det blev ändrade planer. Det ville inte sluta snöa och jag ville inte sätta mig i bilen. Istället så bakade jag saffransbullar med mandelmassa. Himmelskt goda saffransbullar!!! 
 
Saffransbullar med mandelmassa 
 
150 gram smör 
5 dl mjölk 
1 paket jäst 
3 paket saffran 
1 burk kesella 
0,5 tsk salt 
2 dl socker 
1 ägg 
15 dl vetemjöl special 
 
200 gram mandelmassa, riven 
150 gram smör 
1 dl socker 
 
1 st uppvispat ägg 
pärlsocker 
 
Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandning till ca 37 grader. 
Häll blandningen i en bunke, smula ner jästen. Rör till jästen löst sig. 
Tillsätt kesella, saffran, socker och salt. Blanda väl, se till att allt blandas. 
Häll i mjölet, lite i taget. Arbeta till en smidig deg. 
Degen ska släppa från kanterna och fortfarande vara lite kladdig. 
Låt degen jästa under bakduk i 45 minuter, till dubbel storlek. 
Knåda degen på mjölat bakbord. 
Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangel. 
Bre ut smöret, strö över socker och riven mandelmassa.
Rulla ihop degen från långsidan. 
Skär rullen i bitar. Lägg i bullformar. 
Jäs under bakduk i 30 minuter. 
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, strö över pärlsocker. 
Grädda bullarna i mitten av ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. 
Låt svalna under bakduk. 
 
 
 
 

South Africa Part 2

Här kommer del nr 2 av våra bilder från Sydafrika. 

15 dagar spenderade vi i Kapstaden / Sydafrika. Vi hyrde bil och tog oss runt i Sydafrika. Besökte Hermanus för att se valar, åkte runt på olika vingårdar, tog linbanan upp till Taffelberget, promenera runt Signal Hill och mycket mer. Detta var en resa fylld med nya upplevelser och äventyr. Långt ifrån en sol och badsemester. 
Via Airbnb.com hyrde vi en super fin lägenhet som låg en bit utanför Kapstaden. Där hade vi tillgång till en pool och med otroligt härliga promenader runt detta stora området. 
 
Jag blev väldigt förtjust i Sydafrika och Kapstaden! Är ni sugna på att resa och är ute efter äventyr och nya upplevelser, där allt inte är dyrt. Då rekommenderar jag Kapstaden. Och älskar ni vin kan det ju inte bli bättre. Deras vin och deras vingårdar är WOW !! 
 
 
Utsikten från området där vi bodde, Atlantic Beach Estate. 
 
 
Fick gosat med detta djuret, som  jag nu inte kommer ihåg vad det heter. Återkommer med det =) 
Lite speciel känsla i kroppen när man var så nära. Och hon tyckte det var hur mysigt som helst, det hörde man. Väldigt roligt! Inte som i Thailand där djuren är drogade!! 
 
 
Ett besök med guide i Kåkstäderna. Här besökte vi ett dagis, där var det fullt ös! Vi sjöng bl.a. bää bää vita lamm. 
 
 
Morgonpromenad för pingvinerna vid Boulders beach 
 
 
Vilken utsikt och vilken wow upplevelse. The cape of good hope. 
 
 
Tog en runda ut till Cape Point / Danger Point det var inte läskigt att gå ut dit, bara väldigt fint. 
 
 
Nere på stranden vid Godahoppsudden. 
 
 
The Cape of Good Hope 
 
 
Hermanus för att kika efter valar. De ville inte vara framme och leka så mycket just den dagen. Vi fick sett två styckna på avstånd. 
 
 
Brandyprovning på Van Ryn's. 
 
 
Vinprovning på Asara. Mycket gott vin, otroligt fin utsikt från vingården och god mat i restaurangen. 
 
 
Vinprovning på Warwick. Vi kom precis innan de skulle stänga men vi hann med en snabb vinprovning. Mycket goda rödvin. Vi hade planerat att ta göra en Winesafari och drick ur deras speciella Wedding Cup men tyvärr hann vi inte det. 

1:a advent

 
 
 
V.ä.l.k.o.m.m.e.n. 
1 advent
 

Nu går tiden fort och snart är julen här, min födelsedag sen firar vi in det nya året. 
Mysiga, roliga, festliga och kalla dagar framöver. 
 Idag blir det en runda till Vellinge Blomman, en ny runda till Emporia (var där igår och shoppade julklappar) och sen hem för att baka och frosta av frysen. 
 

Godnatt

 
 
 
Idag fick jag fixat de flesta julklapparna och det känns riktigt skönt. Nu njuter jag av en kopp glögg i en av mina favoritmuggar från Filippa K. Passar på att fixa lite här hemma medans Sex and the city 2 går i bakgrunden. Fredrik är ute med vänner så det är jag och Pintos som har myskväll ikväll. ♥
 
Lekte lite med kameran imorse (blev ingen toppen bra bild) och även liten nu ikväll. Börjar lära mig mer och mer, var alla knapparna har för funktion. Nu börjar det bli riktigt riktigt roligt. Någon som vill bli fotad? Hade gärna velat lära mig kameran och alla funktioner även utomhus. =) 
 
 

Julen smyger sig fram

 
Här har julen börjat smyga sig fram mer och mer. Mysigt med alla adventsljusstakar här hemma och i alla fönster runt om. (Nästan alla fönster) Idag tänkte jag åka ut för att fixa julklappar, blommor, pyssel och kanske lite mer julpynt til hemmet. 
 
Mina påslakan med julmotiv har försvunnit, vet inte om jag kastat dem eller vad jag gjort men de finns inte i mina jullådor. Julgardiner orkar jag nog inte byta ut så de vita gardinerna får hänga kvar. 
 
 

South Africa Part 1

 
Första dagen besökte vi Taffelbergt, en riktigt varm dag och en dag med perfekt utsikt över Kapstaden. 
Denna dagen brände jag mig rejält på bröstet och axlarna, vi hade glömt solskyddet där vi bodde. 



Klippdassar såg vi på olika ställe runt i Sydafrika, bl.a. på Taffelberget. 



Utsikt från Taffelberget



Lite afrikans musik vid Waterfront 
 
 
De härligt färgrika husen i Bo-Kaap. 
Jag var inte riktigt vän med vår GPS och helt plötsligt var vi i området Bo-Kaap, då kunde vi bocka av det på listan. =) 
 
 
 
Kirstenbosch National Botanical Gardens. "The Most Beautiful Garden in Africa" 
Runt om i parken satt det människor och hade lite picknick, hade vi vetat det hade en picknickkorg fått följa med. Många fina platser, blommor, träd och fåglar. Här kunde man gå i timmar. 
 
 
 
 
Groot Constantia är en av de äldsta vingårdarna i Kapstaden och grundades 1685. Detta blev vår första vinprovning i Kapstaden. Fin och mysig vingård nära Kirstenbosch botaniska trädgård. 
 
 
Högt upp på ett berg låg detta minne av semi hundraårsminnet av afrikaans som officiellt språk, skild från holländska. 
 
 
Dags för safari. Vi hade bokat övernattning på ett safari, ungefär 6 timmar från Kapstaden. Vi bodde i ett tält direkt vid dammen där flodhästarna flöt omkring. Tyvärr fick vi inte sett så många djur men upplevelsen av att vara på safari var otroligt rolig. Något jag absolut vill göra om! 
 
 
 
 
 
Solnedgången från safarituren. 
 
 
En av elefanterna som vi såg, dessa elefanterna var tama. 
 
 
En flodhäst som flöt omkring i dammen strax intill vårt tält. 
 
 
 
 
Vilken resa, vilket land och vilken stad. Vill tillbaka till Kapstaden!
Vi hyrde ett litet hus/lägenhet med tillgång till pool i utkanten av Kapstaden (Melkbostrand). Området där huset låg var en Golf Estate och säkerheten där var otroligt hög. 
När det kom till trafik och väsntertrafik tyckte jag att det var lite jobbigt i de första dagarna men efter ett par dagar  i bilen hade man vant sig. Tyckte däremot att det alltid var lika jobbigt att köra in i rondeller, tur att Fredrik var med =) 
 

Vill ha!

 
 
Dagens vill ha! 
 
Underbara illustration från Lovisa Burfitt hade gärna fått flytta hem till mitt vardagsrum. 
 
Bild: Wonderwall
Take a bow by Lovisa Burfitt 
Pris: 960kr 
 
 
 

RSS 2.0