Busunge

 
Ännu en sak som man måste hålla koll på, är det inte tortillabröd så är det krustader. Haha din lilla buse. 
Står och fixar glasyren till kladdkakan i lugn och ro, hör hur Pintos busar runt i köket men tänker inte direkt på det. Sen hör jag hur han tuggar på något, jodå, han har rivit ut ett par krustader ur lådan och mumsar nöjd.  

Nedräkning

 
Ohh, nedräkning på hög nivå här hemma. Ska bli så otroligt skönt att få komma bort från detta gråa trista vädret. Att stiga planet på Kastrup och landa i ett land med värme, förhoppningsvis runt 20grader. 12 dagar kvar och till helgen tänkte jag börja packa, iallafall lite smått. Brukar alltid vara ute i god tid, skriva en lista någon månad innan avresa. Alltid så skoj att planera. Måste hämta ut mitt pass nästa vecka, skulle gjort det nu i tre veckor men det har inte blivit av. Kapstaden snart kommer vi!! Laddade för en massa nya och roliga upplevelser. Vingårdar, safari m.m. 
 
 

La Roche

 
Igår "firade" vi vår 1årsdag på La Roche med en flaska vitt vin och olika tapasrätter. Bl.a. scampi, lammracks och charktallrik. Vi satt ute på deras mysiga innergård och njöt av god mat och gott vin. 
 
Tack älskling för en kanon god middag. ♥

Hallonmuffins

 
 
 
 
 
 
 
Hallonmuffins
 
5 dl vetemjöl 
2 dl strösocker 
2,5 tsk bakpulver 
2 st ägg 
1 dl gräddfil 
1 dl mjölk 
50 gram smör 
4 dl hallon 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader 
Smält smöret och låt det svalna. 
Blanda alla torra ingredienser. Rör ner ägg, gräddfil mjölk och smör.
Rör ihop till en jämn smet. 
Häll smeten i muffinsformar, fyll ca 2/3 delar. 
Tryck i hallonen. 
Grädda i ca 12 minuter. 
 

Inspiration = Baby room



 
 
 
One day ..... 
Bjuder på lite inspiration för baby/barnrum. Och nä inget sådant på gång här! Älskar bara att kika runt och få inspiration till olika rum i hemmet och fastnadev just idag för barnrum. En stor pampig babysäng, luftiga rum och absolut inte övermöblerat. Får se om man håller detta om några år, haha =) 
 

You & me

 
Idag är det vår dag. ♥ Jisses vad tiden har gått fort, var har detta underbara året tagit vägen? Är SÅ glad att jag träffat dig, Jag älskar dig !! Att få planera framtiden med dig är helt fantastiskt. Snart åker vi på semester tillsammans och vi kommer att upptäcka många roliga saker tillsammans. ♥ L.y.c.k.l.i.g. 
 
 
Älskar dig !! 

Halv åtta hos mig

 
G.o.d.k.v.ä.l.l.
 

Idag blev det en runda inom gymmet för kondition och styrka. Kände att man behövde lite mer energi när det är tråkigt, mörkt och kallt ute. Fick energi till att städa, tvätta och plocka undan här hemma, sådan energi behövs på mörka höstkvällar. Sista maskinen är igång och jag passar på att slappa i soffa med en kopp te och tidningen Mat & vänner. 

Från Älska mat & vin


 
 
Vi köpte lite smått och gått från mässan igår. Bl.a. lite olika korvar (goda som tilltugg eller grillat), glögg från Saturnus en med choklad och en med hallon och lakrits. Alltid roligt att få inspiration och testa nya och spännande saker/smakupplevelser. 
 
 

All is pretty .....

 
Tavlan som jag klickade hem för ett par dagar sedan har nu hamnat i en svart ram från IKEA och sitter perfekt på väggen i vardagsrummet. All is pretty / Andy Warhol / Moderna Museet .. Den rymde stort sätt hela väggen och jag blev riktigt nöjd med resultatet. Är nu lite inne på att köpa mig ett gammalt sybord att ha under tavlan eller så blir det bara en enkel pinnstol och en stor ljuslykta. Får känna efter ett tag innan jag tar nästa steg.. 

Bodum

 
 
 
Detta underbara röda knivstället från Bodum står nu vackert i vårt kök. Har länge, länge kikat på detta knivställ men i söndags fick det följa med hem. Jag köpte en ny helt svart kniv också, så några av våra gamla knivar åker ut i veckan. 
 
Jag drömmer mig bort .... ett stort kök i vitt och svart med lite härliga färgklickar av rött. 

Parmachips

 
Parmachips
 
1 paket parmaskinka 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 150 grader 
Lägg bakplåtspapper på ett galler. Lägg skivorna på pappret. 
In i ugnen i ca 15 min, tills det fått en fin krispig yta. 
 
Perfekt som tilltugg till fördrinken 
 
 
 
 

Krustader med skinkfyllning

 
 
 
 
 
 
 
 
Krustader med skinkfyllning 
 
För ca 16 st 
 
4 msk creme fraiche 
10 skivor rökt skinka 
80 gram riven prästost 
salt, peppar, chilipulver 
gräslök till garnering 
 
Gör så här: 
Skiva skinkan i små bitar. 
Blanda creme fraiche, ost och skinka
Smaka av med salt, peppar och chili 
Finhacka gräslöken 
Klicka 1 tsk skinkblandning i en krustad, strö över lite gräslök. 
 
 
 

Älska mat och vin

 
 
 
Idag besökte vi mässan på Slaghuset, Älska mat och vin. En mässa fylld med en massa godsaker. Vi köpte 5 st dryckbiljetter för att sedan smaka lite olika vin. Några väldigt goda och några mindre goda viner. Ser framemot mässan nästa år. 
 
Det var på denna mässan förra året som vi träffades första gången. Härliga och roliga minne. ♥ 
Älskar dig !! 
 
 
 
 

Höstdukning

 
En riktigt höstdukning blev det igår. Löv plockade i Bellevue Parken samt röda äpple på bordet och i mitten av vit fat med vita och orangea ljus. Plockade fram mina stora härliga Mateus tallrikar. En dag hoppas jag på att ha en hel och stor samling med bara Mateus porslin. 

Fläskfile med italienskt täcke

 
Igår hade vi Fredriks familj här för middag. Varmrätten bestod av fläskfile med italienskt täcke och potiatisgratäng. Hittade detta goda receptet på alltommat.se 
 
Fläskfile med italienskt täcke: 
500 gram fläskfile 
2 msk smör 
salt & peppar 
 
1 paket riven mozzarella 
1 st basilika i kruka 
50 gram grillad paprika (på burk) 
2 st vitlöksklyftor 
salt & peppar 
 
sky 
1,5 dl vatten 
3 dl grädde 
2 msk kalvfond (konc.) 
1 dl creme fraiche 
1 tsk soja 
1 msk maizena (ljus) 
svartpeppar 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 grader 
Putsa filén från fett och senor. 
Bryn i stekpanna med en klick smör till filen har fått en fin brun färg. 
Salta och peppra. Ta upp filen på en skärbräda. 
Häll vatten i stekpannan sila sedan ner skyn i en kastrull. 
Plocka och hacka  bladen från hela basilikan. Skär paprika i små bitar. 
Skala och skiva vitlöken. Blanda vitlök och paprika.
Skär fläskfilen i ca 2cm tjocka skivor. Lägg i en ugnssäker form. 
Lägg på paprikablandningen. Strö över basilika och mozzarella. 
In i ugnen i ca 15 minuter. 
Koka upp skyn och fonden i en kastrull. Vispa ner grädde och creme fraiche. 
Låt sjuda en stund, smaka av med soja och peppar. 
 
Servera med potatisgrantäng och sallad. 
 
 
 
 

Amerikanska pannkakor

 
Fredrik önskade amerikanska pannkakor till frukost idag, så det var bara att sätta igång. Gott, enkelt och onyttigt. 
 
Amerikanska pannkakor
50 gram smör 
3 st ägg
2,5 dl mjölk  
5 dl mjöl 
2,5 tsk bakpulver 
1,5 tsk vanlijsocker 
1 msk strösocker 
 
Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull, låt svalna. 
Blanda alla torra ingredienser. Blanda väl med en gaffel 
Blanda mjölk och ägg, häll i smöret. 
Häll ner de torra ingredienserna i äggsmeten. 
Vispa till en fin slät smet, låt smeten vila en stund. Ca 10 minuter. 
Stek pannkakorna i smör på medelhög värme. (Håll pannkakorna varma i ugn tills alla pannkakor är klara) 
Servera med lönnsirap och färsk frukt. 
 
 

IL NOSTRO

 
 
Fredag = ett nytt vin att testa. Igår blev det ett italienskt vin från Sicilien. Min älskling stod för maten igår, pasta med bacon och smörstekta champinjoner. Ett gott torrt vin som passade perfekt till den goda pastan som min underbara sambo tillagade. 
 
il Nostro Grecanico
Odlingområde: Sicilien, Italien 
Smak: Torrt och fruktigt vin med inslag av vanlij, mango och ananas
Druva: Grecanico 
Passar till: Fisk, fågel och pasta. Ett perfekt sällskapsvin 
 
 
 

Höstfeeling

 
 
 
Förberedelserna inför middagen imorgon är igång. Efter jobb gick jag ut i skogen intill mitt jobb för att plocka en massa löv. Sen fyndade jag en brun duk på Hemtex, rabatt på redan nedsatt pris. En ny duk för endast 55kr, inte alls fel. Just nu är det SPARANDE på väldigt hög nivå. 
Innan jag körde hem blev det en runda till Mobilia för att köpa fredagsblommor och fredagsvin. 

It's friday

 
Snart helg. Och imorgon blir det sovmorgon på HÖG nivå om jag får bestämma. En massa roliga saker att se framemot denna helgen. På lördag kommer bl.a. Fredriks familj hit för middag, ska bli roligt. Förhoppningsvis hinner jag med lite träning också. Sen hoppas jag på solsken hela helgen. 
 
 
Dessa bilderna får mig att längta till Paris. Kärlekens stad, eller? Hade gärna velat åka tillbaka till Paris någon gång men gärna på våren. Strosa runt i Paris, dricka kaffe på ett mysigt café, shoppa en massa och bara njuta Paris-känslan.  

Emporia

 
 
 
Efter jobb igår åkte jag ut till Emporia för att ta en titt. Förstod först inte varför så mycket folk kom mot mig, men det visade sig att brandlarmet inne på Emporia hade gått. Fick fint så och vänta i kylan tills de hade återställt allt. Emporia har många roliga butiker och jag kommer absolut börja shoppa där. Skönt att ha en tågstation så nära att man är ute på Hyllie på ett par minuter. Butiker jag saknar på Emporia är en djuraffär samt en inredningsbutik med bla greengate, Lisbeth Dahl m.m. 
Fick fyndat en sommarklänning, perfekt till Sydafrika samt en present till min sambo. 
 
1 år på tisdag ♥ You & me 

I wish

 
Denna fina kamera hade gärna fått flytta hem till mig. Just nu använder jag mig endast av Iphone och det är mycket sällan jag lånar Fredriks systemkamera. Därför hade denna smidiga kamera varit perfekt. Lätt att ta med sig och en kamera som tar riktigt bra bilder. VILL HA VILL HA!! =) 

Sandwich med räk & äggröra

 
Sandwich som jag bjöd på när jag hade Afternoon Tea Party i slutet av september. 
 
Sandwich med räk & äggröra
5st skivor formfranska, ger 10st trekantssmörgåsar 
250 gram skalade räkor 
3 st hårdkokta ägg 
0,5 dl dill 
lite riven pepparrot 
saft från 0,5st citron 
1dl majonäs 
smör
 
Gör så här:
Sila av räkorna och grovahacka äggen 
Blanda samman ägg och räkor med övriga ingredienser. Smaka av och häll ev. i lite med riven pepparrot eller citronsaft. 
Skär av kanterna på formfranskan
Bre ett lager smör på alla skivor
Fördela röra på ett av bröden för att sedan lägg på den andra skivan. Tryck till smörgåsen lite lätt 
Låt det stå kallt en stund, gärna över natten om du har tid och möjlighet. 
Skär sedan smörgåsarna till två trekantiga snittar. 
 
 

Fläskpannkaka

 
Har fortfarande lite ont i halsen och undrar om det ligger en liten förkylning bakom och lurar... Stoppar i mig en massa vitaminer för att hålla förkylningen borta. Och förhoppningen att den försvinner helt. Tänkte gå hem från jobb men kände att jag inte hade någon direkt klädsel för det med tanke på halsen. 
 
När jag kom innan för dörrarna här hemma var det bara att sätta igång med de vardagliga sysslor, städning, tvättning och matlagning. Allt klart innan Fredrik kom hem från jobb. Maten klar och serverad även idag. :) 
 
Fläskpannkaka
2.5 dl mjöl 
1 tsk bakpulver 
6 dl mjölk 
1 msk smör, rumstempererat 
3 st ägg 
salt, peppar 
ca 200 gram skinka i bit 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 grader
Blanda mjöl och bakpulver i en skål. 
I en annan skål vispar du upp äggen tillsammans med mjölken. 
Häll ner mjölkblandningen i mjölet, vispa ordentligt så att allt blandas väl. Se till att där inte finns några mjölklumpar. 
Ta i smör och krydda med salt och peppar. 
Smörj en ugnssäker form 
Häll i smeten 
Skiva skinkan och strö över smeten. 
Avsluta med lite svartpeppar 
In i ugnen i ca 25 minuter 
 
Servera med en sallad och lingonsylt 
Eller varför inte lite smörstekta äpple. 
 
 

Vilka ögon ♥

 
Kan man något annat än att älska denna katt? När han sitter så här fint har man ju svårt att säga nej till honom. Och det går knappt att vara "sur" på honom. Denna blicken fick jag igår när han fick syn på en tops. 

Dukning till Halloween

 
Inspiration inför Halloween. Dekorera snyggt på matbordet eller soffbordet till Halloween. Fynd små pumpor i din närmsta blomsterhandel (t.ex. Buketten Mobilia i Malmö) sen hittar du små och söta ljushållare på Panduro till en billig peng. Klart och kanon fint på bordet/borden. Ljushållaren kan man sen använda för att t.ex.  göra en fin adventsljusstake när det är dags.
 
Bild: gooogle.se 

John Houdi

 
Ikväll var jag iväg på ett event där jag bl.a. fick se John Houdi uppträda. Har aldrig sett honom innan och faktiskt inte hört talas om honom. Jag skrattade så att tårarna rann, jisses vad bra han är!! Han vill jag gärna se fler gånger! Ett av hans trick, buktalare. 
 

Korv stroganoff

 
Skulle tränat efter jobb igår men min hals mår inte så bra tyvärr. Får hoppas på att det försvinner snart, vill absolut inte bli sjuk igen. Speciellt när resan till Kapstaden börjar närma sig. 
Här var middagen klar igår när sambon kom hem från jobb och det blev korvstroganoff. 
 
Korv stroganoff
 
400 gram falukorv 
1 st gullök 
1 burk krossadetomater (400gram) 
1 tsk sambal oelek 
1,5 dl grädde 
2 st vitlöksklyftor 
2msk tomatpure
svartpeppar, salt, chilipulver 
 
Gör så här: 
Skala och skiva löken, stek i smör i en kastrull
Dela falukorven i bitar och stek i smör i en stekpanna
Häll i krossadetomater,grädde och sambal oelek i kastrullen. 
Låt koka upp. 
Häll ner kroven. Pressa ner vitlöken och tomatpure. 
Smaka av med salt, peppar och chilipulver 
 
Låt det puttra en stund innan du serverar det med ris och sallad 
 
 
 
 
 
 

Helstekt fläskytterfile med ugnsbakad potatis och kantarellsås

 
Baconlindad fläskytterfile, ugnsbakad potatis och kantarellsås blev sambons val i fredags. 
 
Kantarellsås: 
300gram kantareller (vi använde burksvamp, hade inget annat hemma) 
0,5st gullök 
100 gram smör 
2 dl vatten 
0,5 dl kalvfond
3 dl vispgrädde
0,5 msk balsamvinäger
mjöl + vatten för redning
 
Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull, lägg i kantarellerna och en halv hackad lök.
Häll på vatten och låt det koka upp. Häll sen i vinäger, grädde och fond.
Smaka av med salt och peppar  
Red av såsen med vatten + mjöl för önskad konsistens. 
 
Ugnbakad potatis: 
Ca 10st potatisar 
Honung 
Olivolja 
rosmarin 
salt & peppar 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 grader 
Häll olivolja i en ugnssäker form
Tvätta och halvera potatisen. Lägg potatisen i formen
Ringla över honung och krydda med rosmarin, salt och peppar 
In i ugnen i ca 35minuter 
 
Vi tog även lite morötter tillsammans med potatisen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inspiration för sovrum




 
 
 
Gillar en härlig blandning av varma och lugna färger i sovrum. Just nu har jag själv vitt och rött i sovrummet. Älskar den röda brytningen när det gäller inredning. Vitt skapar en lugn känsla och rummet känns stort och luftigt medans den röda färgen gör rummet varmt. 
En dröm är att ha en litet sminkbord i sovrummet en dag, som den sista bilden. 

Apelsinsnittar

 
Blev väldigt sugen på att baka när jag kom hem från jobb idag. Klockan var mycket så det blev något enkelt. 
Körde kolasnittar med en touch av apelsin = apelsinsnittar 
 
Apelsinsnittar
 
200 gram rumstempererat smör 
3 msk ljus sirap 
5 dl mjöl 
1msk vanlijsocker 
2 tsk bakpulver 
2 dl strösocker
skal från en apelsin 
ev. lite saft för extra apelsinsmak 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader 
Blanda smör, socker och sirap. 
Blanda möjl, bakpulver och vanliljsocker i en annan skål 
Vänd ner i smörblandningen. Arbeta ihop till en deg. 
Dela i 3st delar och rulla ut till lika långa längder. 
Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Platta till något och tryck lite lätt med en gaffel. 
Grädda i 8-10 minuter. Låt svalna något innan du skär i bitar
 
 

Riverscape

 
Använde mig av Systembolagetsapp när jag skulle köpa vin till räkfrossan. Och eftersom vi är inne på Sydafrika fortfarande så blev det självklart ett vin från just detta underbara vinland. Vinimportör var Kajsa Bergqvist, Kajsa wine. Något jag själv inte hade någon aning om att hon hade ett företag som vinimportör. De hade många roliga och spännane viner www.kajsawine.se   
 
Riverscape 
Odlingsområde: Sydafrika, Robertson 
Smak: Torr och fruktigt vin med inslag av honungsmelon, citrus och äpple. 
Druva: Semillon 
Passar utmärkt till skaldjur 

Västerbottenpaj

 
Det blev västerbottenpaj till räkfrossan i lördags. Tycker om västerbottenost för den har en sådan god och kraftfull smak. Inte för kraftig men precis sådär lagom. Ibland när jag gör ostpaj brukar jag ta halva prästost och halva västerbottenost, denna gången blev det endast västerbottenost. 
 
Västerbottenpaj: 
3dl vetemjöl 
125gram smör 
2msk kallt vatten 
 
3st ägg 
2 dl grädde 
3dl riven västerbottenost 
salt och peppar 
 
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader
Smält smöret något, låt svalna 
Blanda mjöl, smör och vatten i en bunke 
Tryck ut degen i en form, gärna upp på kanterna
Ställ formen i kylskåpet i ca 15 minuter 
Under tiden gör du fyllningen 
Rör ägg, ost och grädde i en skål. Smaka av med salt och peppar
Fyll sedan formen 
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter 
 
Servera pajen ljummen, toppa med creme fraiche, finhackad rödlök och löjrom. 
 
 
 

Bebismys

 
Gårdagen spenderade jag tilsammans med en av mina bästa vänner och hennes underbart söta dotter. Bebismys deluxe ♥ Började dejten med en mysig promenad i parken innan det blev te och scones.  Tiden rann iväg och vi hade snackat i timmar, tack vännen.  

Louis Jadot Macon Villages

 
Detta goda vinet fick vi när vi hade besök i förra veckan. Ett gott och torrt vin som passade utmärkt till torsk. Med smak av citrus, smör och äpple. 
 
Druva: Chardonnay 
Odlingsområde: Östra Frankrike, område Burgundy (Bourgogne)
 

Rester från igår

 
Ikväll med det rester från igår, inte alls fel. Räkor, baguette, aioli och citron. Mums mums! Nu dyker jag ner i soffan med en bra bok. Hoppas ni har haft en underbar söndag. Imorgon är det jobb igen, tjoohoo =) 
 

Baguette

 
Räkor = Ailoi = Baguette. Ville såklart testa på detta själv, så det blev hembakad baguette till gårdagensmiddag. 
 
Baguette 
25 gram jäst 
5dl fingervarmt vatten 
2 dl olivolja 
1msk salt 
13 dl vetemjöl 
 
Gör så här: 
Smula jästen i matberedarens skål och häll i det fingervarma vattnet. 
Rör ut jästen i vattnet, Häll i olivolja, salt och mjöl. 
Arbeta degen kratfig så den blir smidig. 
Jäs under bakduk i ca 1timme 
Dela i 2 delar och forma till baguetter. 
Lägg på en bakplåtsklädd plåt, pudra över lite mjöl på baguetterna.
Sätt ugnen på 275 grader
Jäs i 30 min under bakduk 
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter 
Låt baguetterna svalna på på ett galler under duk. 
 
 
 
 

Ny favorit

 

(Sorry för en väldigt suddig bild)
 
Det var ett tag sedan för min del som jag åt räkor på detta sättet, med färska oskalade räkor och goda tillbehör. 
Hittade idag en ny favorit i ostvärlden, Gruyere!! Super god hårdost med en fantastisk smak. Om Ni inte testat den så gör det. Erbjudande just nu på Möllans Ost. Vet inte om erbjudandet är veckan ut men köp den ändå. 
 
 
 
Fatet från Gerbera blev perfekt som uppläggningsfat för våra goda räkor. 

Räkfrossa med goda vänner

 
Igår kom Fredriks vänner över på lite middag bestående av räkor, hembakat bröd (baguette), ailoi, ostar, paj och lite annat smått och gott. Trevlig och lugn kväll med vänner. 
 
Ailoi med chili 
 
2 äggulor 
2 dl olivolja, rumstempererad  
1st rödchili 
1 msk chilisås 
2 st vitlöksklyftor 
 
Gör så här: 
Skala vitlöksklyftorna och pressa ner i en skål
Vispa ner äggulorna 
Dela chilifrukten och ta ur kärnorna, hacka chilin fint och lägg i skålen
Häll i chilisås och blanda. 
Droppa försiktigt i olivoljan i skål, låt äggblandningen ta upp oljan innan du häller på med olja. 
Försiktigt och rör flitigt hela tiden. 
Krydda med lite salt och peppar 
 
Låt den stå en stund i kylen innan servering. 

Hello Sunday

 
Godmorgon söndag. 
Får se vad dagen har att erbjuda =) 
Det blir bl.a. bebismys på hög nivå och såklart att umgås med en av mina bästa vänner. ♥
 
Denna lilla gose tyckte att det var super skoj med besök igår. Vår lilla kille som fått sin svans lite friserad igår. "Mamma" blev nog mest ledsen, haha. Massa massa kärlek. Är nog väligt konstig när det gäller vår katt, fast det bjuder jag på. Vi har en speciell relation jag och Pintos. När jag såg han första gången, så liten och att man fick matta honom x antal gånger per dag. Han är speciell ♥
 
 

Ostbullar

 
 
 
Idag blev det ostbullar till frukost. Nybakade bullar, te, yoggi och hemmagjord musli och god salami. En perfekt start på en solig och skön höstdag. 
 
Ostbullar
25 gram jäst 
2 1/2 dl vatten, fingervarmt 
1 msk olivolja 
7 dl vetemjöl special 
25gram smör, rumsvarmt 
riven ost 
1 ägg, uppvispat 
 
Gör så här
Smula jästen i matberedarens skål. Häll i det fingervarma vattnet. 
Rör till jästen löst sig. 
Lägg i smöret, vattnet och olivoljan. 
Blanda till en smidig smet. I ca 5min 
Låt jäsa under bakduk i 30 min 
Rulla degen och skär ut ca 8st bitar. Forma till bullar. 
Lägg bullara på en bakplåtsklädd plåt
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. 
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över riven ost. 
Grädda i ugnen på 250grader i ca 15 minuter. 
 
 
 
 

Bed Head

Igår kom leverans från Nordicfeel med en massa nya hårprodukter från BIG HEAD. Tycker de produkterna är super bra för håret och sen luktar de otroligt gott också. Hårspray, antifrizz m.m


Höst när den är som bäst

Idag börja vi dagen med att handla skaldjur inför ikväll i Fiskehoddorna i Malmö. Körde hem för att grädda färdigt ostbullarna som legat och jäst till när vi var iväg. En lugn och skön frukost framför Nyhetsmorgon, alltid Nyhetsmorgon :) .
Fixade till oss och gick ner till Möllan för att köpa frukt och grönt. Mycket folk, fräscha saker och bra priser. Det blev även ost till ikväll. Sen mot kanalen för en härlig promenad i solen.

En kanon bra start på helgen ❤


Köksinspiration

Drömmar måste man ha. Man måste ha något att sträva efter här i livet. Just nu har jag våra planerade resor och köksdrömmar i min lilla kikare. Det jag ska sträva efter, just nu iallafall. Allt kan ändras längs vägen. Men min STORA dröm och ett STORT vitt kök med en stor hightech spis och en massa andra roliga finesser. Ljust, luftigt och där ska finnas det jag känner är viktigt när jag lagar mat eller bakar.  Vi får se när denna drömmen uppfylls. Drömma måste man som sagt.
 
Lite köksinspiration: 
 
 
 
 
 


 
 
Bilder från nätet/google
 
 

Fredagsblommor på torsdag

 
Jag passade på att köpa våra fredagsblommor redan igår när jag gick hem från kursen. Det blev två buntar med rosa rosor, en till matbordet och en till soffbordet. 
Helgen blir lugn och vi har inget större planerat, vilket är super skönt och så ska det förbli.Tänkte reseplanera  och ska även kolla upp en massa fakta inför Sydafrika. Framtiden är vår ♥
 
Igår hade vi inte planerat någon mat och ingen av oss orkade laga något heller, därför blev det Tamnack,thaimat. Alltid gott och bara ett par steg från oss. Kanske lite för nära ibland, haha. 

Dagens

 
Idag var det kurs som stod på schemat och huvudet är fyllt med entreprenadjuridik. Nya och spännande saker. Ojojoj jag är helt slut i huvudet nu. 
Tände lite ljus och plocka fram allt material för att läsa lite mer och göra lite fler anteckningar. Orkade inte med så mycket men en liten del fick jag läst. 
 
 
Nu kryper jag ner i soffan under min favvo filt med min älskling. En hög mysfaktor här hemma med en massa tända ljus ♥
Vi ska planera lite nya och spännande saker till Sydafrikaresan och Kapstaden . 

Fler tidningar

 
Igår kom mamma med två nya tidningar till mig. Nya numret av Sköna hem och Allt om mat special. Det fick bli kvällsläsningen igår, jag la boken Femton nyanser av honom åtsidan och så blir det även ikväll. Igår fick jag massa inspiration på nya viner och ikväll blir det inspiration till hemmet av Sköna hem. 
 
 

Shopping shopping

 
Igår mötte jag upp mamma efter jobb för lite shopping och fika på stan. Hittade ett par fynd på Cubus och så denna tube scarfs från Vero Moda. Sen avslutade vi vår mysiga kväll på Espresso House med Chai Latte på sojamjölk och en scons. Tack världens bästa mamma ♥

Nytt från Mandeldesign

 
Igår åkte lite av de nya kläderna på, som jag beställt från Mandeldesign. Jätte sköna byxor med guldiga blixtlåsar som detalj och en tunn stickad tröja. 
 
 
Idag väntar en heldagskurs som jag tycker skall bli väldigt intressant och spännande. Det bli till att proppa huvudet men en massa nya kunskaper, alltid lika skoj. 
 

Hemmakväll

 
Hemma efter en mysig kväll med mamma. Fredrik är ute och jag har myskväll med bra musik, tända ljus, nagelfix och bus med Pintos. Pintos har också myskväll = hans favoritgodis och hans favoritleksak. Eller leksaker, nämligen tops. Han blir helt till sig när han ser tops, vår lilla gosse ♥

Clip Studion

 
Idag var jag hos frissan på jobb, Clip Studion. Det var högtid att fixa luggen och även att kolla över topparna. Jag är nöjd med resultatet, ska bara vänja mig först. Blev sugen på att färga det mörkt, riktigt mörkt. Får se om det blir färgning innan eller efter vår resa till Kapstaden. 

Torsk i paprikasås

 
Igår var ett par av Fredriks arbetskamrater över på lite middag. Torsk stod på menyn, självklart =) Testade något helt nytt och kanske lite oväntat nämligen torsk i paprikasås. Har själv aldrig ätit fisk med paprika, inte vad jag kan minnas iallfall. Måste säga att jag tyckte det blev gott. Det verkade som killarna även tyckte att det blev gott för allt blev uppätit. Det bästa betyget man kan få. 
 
Torsk i paprikasås

800 gram torskfile 
1 tsk salt 
5 dl vispgrädde 
3 st röda paprikor 
2 dl ajvar relish
ca 1 dl riven ost 
paprikapulvar, svartpeppar 
persilja 
 
Gör så här: 
Sätt ugen på 225grader 
Skär fisken i små bitar 
Lägg fisken i en smord ugnssäker form 
Dela paprika i bitar och strö över fisken. 
Vispa ihop grädde och ajvar relish.
Smaka av med paprikapulver, salt och svartpeppar 
Häll såsen över fisken.
Strö över ost och lite hackad persilja 
Gratinera i ugnen i ca 20min tills fisken är genomkokt 
 
Servera med ris och ångkokta grönsaker. 
 
 
 
(Ursäkta för en väldigt dålig bild) 
 

Grönsakspaj

 
 
 
I söndags blev det grönsakspaj till middag här hemma. Fredrik hade varit iväg och jobbat hela dagen och själv var jag allmänt seg. Det fick därför bli en enkel och snabb middag. 
 
Grönsakspaj: 

3dl vetemjöl 
1/2 tsk salt
125gram smör
2msk vatten 
 
1st rödpaprika 
1st gulpaprika 
1st rödlök 
1st broccoli 
1st bit purjolök 
ca 3dl riven ost 
cocktailtomater
 
4st ägg
3dl vispgrädde 
1dl vatten 
2st vitlöksklyftor 
Salladskrydda 
salt, peppar 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 225grader. 
Blanda mjöl och salt i en skål. Dela smöret i små bitar och finfördela smöret i mjölet med en gaffel, fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vatten och arbeta ihop till en smidig deg. 
Tryck ut pajen i en ungssäker form, så att den täcker formens botten och kanter.
Nagga skalet och förgrädda pajskalet i ca 10 min. 
Sätt ugnen på 200grader.
Skär broccolin i små buketter och koka i lättsaltat vatten ett par minuter så att broccolin mjuknar något. 
Häll av i ett durkslag.  
Skär paprikan i bitar, strimla rödlöken och purjolöken. 
Lägg grönsakerna i pajformen. 
Vispa ihop grädde, ägg och mjök. Pressa i vitlöksklyftorna och smaka av med salladskrydda, salt och peppar. 
Häll äggblandningen över grönsakerna. 
Strö riven ost över pajen. Stoppa ner cocktailtomaterna i pajen. 
Tillaga i ugnen i ca 20minuter. 
Låt pajen svalna en liten stund innan du skär upp den i bitar. 
 
 
 

Pannbiff med brunsås och stekt lök

 
Husmanskost när den är som bäst. Igår blev det pannbiff med brunsås och stekt lök. 
 
Pannbiff med brunsås
ca 500gram nötfärs 
4msk ströbröd 
1 1/2dl vatten 
1tsk salt 
1ägg 
1st finhackad gullök 
svartpeppar 
paprikapulver 
 
1st gullök 
 
3dl vispgrädde 
1dl vatten 
1msk lingonsylt 
1st buljongtärning 
svartpeppar 
maizena 
en skvätt soja 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 200grader 
Blanda ströbröd och vatten i en skål. Låt svälla i 10 minuter. 
Lägg i färsen och salt. Blanda väl. 
Rör ner ägg, peppar, paprikapulver och lök. Blanda. 
Forma biffarna och stek snabbt i en stekpanna med en klick smör. 
Lägg i en ugnssäker form. Tillaga i ugnen i ca 10minuter. 
Skaka och skiva löken, stek i samma stekpanna som biffarna. Löken ska få en gyllenbrun färg. Lägg i en skål. 
Häll ner grädde och vatten i stekpanna med fettet från biffarna och löken. 
Rör ner lingonsylt och smula ner buljongtärningen. 
Ta en skvätt soja för att få lite färg. 
Strö i maizena så att såsen blir tjock. 
Smaka av med svartpeppar. 
 
Servera pannbiffarna med kokt potatis, brunsås, stekt lök och lingonsylt.
Vi stekte även lite bacon som vi toppa våra pannbiffar med. 
 
 

Hello :)

G.o.d.m.o.r.g.o.n. 
 
Ohh I'm so happy. Jag är så lycklig och glad. Svävar på rosa kärleksmoln och njuter av livet. Planerar och pratar om allt. Härlig känsla i kroppen. Reseplanering/önskemål men först ska vi åka på vår första långresa tillsammans, Sydafrika. ♥ Resor innan allt annat, vi har hela livet framför oss. Så varför stressa?? 
 
 
 
 
 

Beställning

 
Idag fick jag kläderna som jag beställde i förra veckan från Mandeldesign. Det blev 3st byxor till jobb och en tröja.Blev mycket nöjd med hela leveransen. Brukar vara inne på Mandeldesign lite då och då men ibland har tyvärr varorna tagit slut allt för snabbt. Fast de brukar iofs vara väldigt snabba med att fylla på med nytt. En bra sida med bra priser, det gillar vi. 

Nu börjar det hända saker

 
 
Igår efter maten blev det en massa bus med denna underbara kille sen kröp jag ner i sängen med Femton nyanser av honom. Nu började det hända lite i boken, ska det hålla på såhär hela boken?? Hmmm... 
Var väldigt seg igår så det var skönt att krypa ner i sängen tidigt och även att släcka lampan tidigt. 
 
 

Hemlagad musli med äpplejucie

 
Fick ett ryck och gjorde lite musli. Det var ett tag sedan jag gjorde musli, kan inte komma ihåg när jag gjorde det senast. Igår försökte jag något nytt nämligen med lite äpplejucie. Själv tyckte jag att äpplesmaken blev lite klen så nästa gång blir det lite mer jucie i honungsblandningen. 
 
Musli med äpplejucie 
5dl havregryn 
1dl solrosfrön 
1dl pumpakärnor 
0,5dl linfrön 
2dl hasselnötter 
2,5dl valnötter 
1dl kokosflingor 
1,5dl gojibär 
 
1,5dl vatten 
1dl äpplejucie
0,5dl flytande honung 
 
Gör så här: 
Rör ihop alla torra ingredienser förutom bären.
Blanda honung, vatten och äpplejucie i en skål.
Häll ner honungsblandningen i de torra ingredienserna och rör om ordentligt.
Strö ut på en bakplåt och rosta i ugnen på 175 grader i ca 20min. Rör om var 5:e minut.
Låt svalna innan du rör ner bären. 
 
 
 

Pose


 
 
Haha pose !!! =) Hur många bilder tar man egentligen innan man känner sig någorlunda nöjd. Det kan bli väldigt, väldigt många bilder. 
 
Igår var det 31års fest för Fredriks kompis. Rolig kväll med ett härligt gäng och super god mat. Vi bröt upp vid tolv tiden eftersom Fredrik skulle jobba idag. Han stack strax innan nio och ska jobba till ca fyra. Så ikväll ska han få slappa i soffan medans jag ordnar middag m.m. 
När vi gick hem igår fick vi ringa ambulansen då en tjej helt plötsligt ramlar ihop framför oss. Lite läskigt då hon var helt borta. Ambulansen kom otroligt snabbt och jag hoppas att det gick bra. 
 
 
 

Sankt Markus vinkällare

 
 
Bilder från gårdagens besök på St Marcus Vinkällare. Blev Bufe´ med bl.a. räktårta, vitlök, lax, oliver och sushi. Allt så otroligt gott. Får boka ett bord till nästa år för mig och Fredrik. 
 
 

Njuter

 
Äntligen har jag fått tillbaka mina normala hy och hoppas att det är slut på en väldigt  långperiod med en tråkig och röd hy men nu njuter jag av att gå osminkad. Stress eller hormoner ja, vem vet. Därför passade jag på att ta en runda i stan osminkad och vilken känsla.  

Ja tack =)

    

        
  


     
 
 
Alla eller några av dessa kokböcker hade gärna fått flytta in i min lilla samling. Lite vardagsmat, fredagsmys och sötsaker. Få inspiration inför bjudningar och testa nya saker. 

Dont' you worry

 
Vilken kväll igår, så god mat, så gott vin och ett underbart gäng. Kan inte bli en bättre avslutning på en jobbvecka. Vaknade dock med huvudvärk. Om ni inte varit på Sankt Markus vinkällare i Malmö så måste ni gå dit. En magiskt god buffe med allt för mycket goda ting. Ja och deras vinlista är ju helt magisk även den. Ojoj vilka viner. 
 
Imorse fick Fredrik sticka iväg och jobba, vi hade precis hunnit äta frukost innan han stack iväg. Det är inte lätt ibland =) Han är så duktig min sambo ♥ 
 
Själv passar jag på att spela denna låten om och om igen. Ska försöka orka/hinna städa och fixa här hemma innan älsklingen kommer hem. Tjingeling 

Laugh

 
 
 

Grönsaksris

 
Grönsaksris som jag servera till tandorikryddad kycklingklubba och limesås. Roligt att piffa till riset lite då och då. Gott som vegetariskt alternativ men också till kyckling och kött. En billig och väldigt enkel rätt
 
Grönsaksris
Kokt ris
Rödlök 
Ärtor
Röd och grön paprika 
Majs 
 
Gör så här: 
Blanda det kokta riset med alla grönsaker. 
Klart att servera. 
 
 

YAY, its friday

 
Tjoohoo, happy friday.
 

Dags att sticka iväg till jobb, älsklingen ligger kvar i sängen och sussar sött. 
Ikväll blir det AW med ett härligt gäng sen middag på Sankt Markus vinkällare. Denna gången ska jag orka ta mig till varmrätterna. De andra gångerna som jag ätit buffe där har jag hoppat över varmrätterna för att kunna hugga in bland efterrätterna. 
 
 

Hej, höstväder

 
Igår åkte de stickade plaggen fram ur garderoben och en tunn klänning från VILA fick inviga hösten. Kallt och riktigt rusktigt ute men vilken härlig höstdag det blev. Tänk höst kunde vara som idag, sol och lagom kallt ute. Vi skippar regnet och det gråa vädret. Stoppar undan sommarkläderna för ett litet tag, om en månad är det dags att plocka fram linne, shorts, klänning och kjol igen. 

Limesås

 
Limesås: 
2dl creme fraiche 
1tsk flytande honung 
saft från 1/2 lime 
2st vitlöksklyftor 
 
Gör så här: 
Rör ner creme fraichen i en skål
Häll ner honung och pressa i saften från en halv lime
Pressa i vitlöksklyftorna 
 
Servera till grönsaksris och tandorikryddade kycklingklubbor.
Såsen passar även bra till en grillat. 

Stars and stripes

 
 
 
Den omtalade filten, på sin plats i sovrummet. Stars and stripes är ett genomgående tema i sovrummet. Vår sänggavel som vi tillverkat själv och klätt med tyg från Stoff och Stil, kuddar från Lexington och så... filten.;) 
 

Hello SUNSHINE

 
Godmorgon, Happy T.h.u.r.s.d.a.y. !! 
 
Hoppas ni får en underbar torsdag och att det inte regnar och blåsar allt för mycket idag. Dags att plocka fram halsduk, mössa och vantar snart. Imorgon är det fredag och en fullbokad helg som väntar. 

Den nya filten

  
 
 
 
Idag fick jag en ny härlig filt, "beställt" från Gekås. Den andra gosiga filten som jag använt i soffan åker nu tillbaka på sin plats. Filten med den amerikanska flaggan hör hemma på sängen. Hade önskat den i blått eller rött men när jag fick samtalet om att den även fanns i vitt så tveka jag inte, vitt blir det =) 
Har legat i soffan under den nya filten och njutit av varm choklad med grädde.

Pastagratäng med chorizo

 
 
 

 
 
Idag blev det en enkel middag här hemma. Var otroligt sugen på pasta så det fick bli pastagratäng med chorizo och paprika. Fredrik, stackaren, jobbade länge även idag så jag försökte ha maten klar till han kom hem. Lyckades nästan =) 
 
Pastagratäng med chorizo 
Ca 300gram pasta 
5st chorizokrovar 
400gram krossade tomater 
2,5 dl vispgrädde 
1st grönsaksbuljongtärning
2st vitlöksklyftor
svartpeppar 
1dl riven mozzarella + ca 1 dl 
1st paprika 
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader 
Koka pastan enligt anvisning på paketet 
Häll krossade tomater och grädda i en kastrull. Låt koka upp. 
Smula ner buljongtärningen och pressa i vitlöken. 
Häll ner riven ost och låt puttra en liten stund. Smaka av med lite svartpeppar. 
Dela paprikan i bitar och skiva kroven. 
Låt pasta rinna av ordentligt och häll över i en ugnssäker form. 
Lägg i korven och paprika.
Häll över tomatsåsen och strö över riven ost.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.  
 
 

Torsk i foliepaket

 
 
 
 
 
 
 
Ännu mer torsk, igår blev det torsk i foliepaket med potatis, purjolök och tomat. När jag lagar fisk i foliepaket tycker jag det är viktigt att lägga på en rejäl klick smör innan man viker ihop de små paketen. Fisken ska ju bli saftig och smöret ger en väldigt god smak. 
 
Torsk i foliepaket 
2 personer 
2st torskfiléer 
6st potatis, kokt  
1st citron 
1st tomat 
ca 4dl purjolök
citronpeppar, hackad persilja
folieark 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 225grader 
Lägg ut ett ark av aluminiumfolie 
Dela potatisen i skivor och lägg på folien
Lägg på fisken och krydda med citronpeppar
Skiva purjolök, tomat och citron, lägg på fisken
Krydda med lite citronpeppar och persilja 
Lägg på ett par skivor av smör
Förslut paketet ordentligt och in i ugnen i ca 20min. 
 
 
 

Längtar

 
Vårt underbara hotel där vi kommer spenderar de två sista dagar i Kapstaden. Tänk att få äta frukost, simma i poolen eller basta med den otroligt vackra utsikt över Kapstaden, tjoohoo! Tror det blir en fantastisk avslutning på vår lilla resa. 
 
Ikväll ska jag forsätta att läsa på om landet och staden. Hitta ett safari i närheten där man kan se The BIG five. Vilken resa detta kommer bli, en massa upplevelser och annat roligt. 
 

Fyra ting

 
 
Nu har jag bestämt mig hur jag ska ha det i vardagsrummet, en liten del av rummet. En stilren Lamino fåtölj i hörnan med den klassiska tavlan av Andy Warhol - All is pretty. Ett nytt doftljus från DAY HOME och en ny kudde i soffan också från Day Home. En liten önskelista i oktober, ting som gärna hade fått flytta in i mitt hem.
 
Bild: Svenssons i Lammhult, Tintinstyle, Country Dreams och Tradera. 
 

Enkel efterrätt

 
 
Det blev en mycket enkel efterrätt igår.Jag var inte så snabb på att ta bilderna så tyvärr sjönk allt ihop innan jag hann fram. Först en klick Kesella Citron, krossade digestivekex, bär (hallon och björnbär), kesella, riven mörk choklad, krossade digestivekex och toppa med lite bär. 
 
Detta behövs: 
Kesella citron eller vanlij
bär
digestivekex 
mörk choklad 
 
 

Gulaschsoppa med köttfärs

 
 
 
Igår körde vi på spicy spicy. Det blev gulschsoppa med köttfärs och lite rester av kalvrostbiff. Passade på att äta de sista bitarna av majsbrödet. Ingen soppa utan bröd! Hade tyvärr glömt köpa creme fraiche annars hade jag serverat soppa med en rejäl klick creme fraiche. 
 
Gulschsoppa med köttfärs 

500gram nötfärs 
6st potatis 
3st morötter 
2st gul lök
2 burkar krossade tomater
5dl vatten
2msk vatten
1tsk sambal oelek
6st vitlöksklyftor, hackad (kan minskas) 
hackad chili
paprikapulver, salt, svartpeppar
smör
(rester av kalvrostbiff)
 
Gör så här: 

Stek färsen i en klick smör. Krydda med peppar och salt. Lägg åt sidan. 
Skala och hacka rotfrukternai små bitar. Bryn detta i smör i en stor kastrull. 
Häll på vatten, krossade tomater, soja, sambal, chili och kryddor. 
Häll i färsen. 
Låt det koka till rotfrukterna är mjuka. 
Servera med en skiva bröd och en klick creme fraiche. 
 
 

Inspiration = Höst


 
 
Hösten står runt hörnet och jag måste erkänna att jag tycker det är väldigt mysigt. Okej höst = rysligt kallt men jag älskar att ligga i soffan med en bra bok eller tidning, en massa tända ljus och under en härligt gosig filt. Här är lite höstinspiration för hemmet och middagsdukningarna.
 
 
 

Härlig avslutning

 
Maten står och puttrar och jag njuter att ett glas rött. Mysig avslutning på veckan. Dags att duka fram och tända alla ljus i vardagsrummet. 

Rensat och städat

 
 
 
Idag har vi fått uträttat ett par saker på förmiddagen innan jag gick loss i förrådet. Hittade en massa roliga saker bl.a. kokbokstället som dirket åkte upp på bänken i köket.Fick organiserat i förrådet och tömt 6st flyttkartonger. 
 
 

Party

 
Igår var det fest för min vän Linda. Fredrik var så snäll och körde mig dit för att sen ha grabbkväll hemma. 
Roligt kväll med vänner och nya ansikten. 

Majsbröd

  

 
Har länge varit väldigt sugen på att baka ett majsbröd. Imorse blev det äntligen av. Jag och Fredrik gick loss och gjorde varsitt majsbröd. 
 
Majsbröd: 
25gram jäst 
5dl vatten, fingervarmt 
0,5 dl raspolja + 2msk raspolja
0,5 msk salt 
0,5 msk strösocker 
1dl majskorn + 0,5dl majskorn
2dl polentamjöl 
12 dl vetemjöl 
1msk flingsalt 
 
Gör så här: 
 
Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör till jästen av löst sig. 
Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, socker, majs och polenta. 
Häll ner mjölet lite i taget tills du får en smidig deg. 
Smörj en brödform och strö den med polenta. Tryck ut degen i formen. 
Låt jäsa under bakduk i ca 30min. Sätt ugnen på 225grader. 
Ringla ca 2msk rapsolja på brödet och strö över lite majskorn och flingsalt. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. 
Låt brödet svalna något innan du skär upp brödet. 
 
 
 
 
 
 

Fredagsmys

 
 
 
Vårt fredagsmys. Ett glas vin och lite naturgodis, en massa framtidsplaner och mycket funderingar och idéer. Älskar dessa kvällarna. ♥

Veckans vin: Fish Hoek

 
Veckans vin blev ett vitt vin från Sydafrika. Ett fruktigt, torrt och lättdrucket vin. Jag tyckte det var väldigt gott medans Fredrik tyckte det var helt okej. Ska försöka testa många viner från just Sydafrika innan vi reser dit. Själva namnet Fish Hoek känner jag igen från fakta böckerna som är en liten ort längs kusten False Bay.
Ser framemot vår resa, snart en månad kvar =) 
 

Kalvrostbiff med rödvinssås

 

 
 
 
Igår blev det något nytt. Kalvrostbiff med rödvinssås och ugnsbakad potatis. Hade inte gjort rödvinssås från grunden helt själv innan och måste säga att det var himla enkelt och super gott. 
 
Kalvrostbiff med rödvinssås

700gram kalvrostbiff
Rosmarin
Vitlök 
 
Rödvinssås: 
1msk smör 
1st schalottenlök
2msk råsocker 
4dl rödvin 
4dl vatten 
4msk kalvfond 
1msk maizena majsstärkelse 
2msk smör 
 
Gör så här: 
Skär ett snitt i köttet och fyll med skivad vitlök och rosmarin. 
Stek köttet i smör så att den får färg. 
Tillaga i ugnen på 160grader till en innertemperaturen på 58grader. 
 
Finhacka löken. Fräs löken i smör ca 1min utan att den tar färg. 
Häll ner råsocker och låt det smälta i ca 1min. 
Häll ner vin, vatten och fond. Låt koka utan lock tills ca 3dl återstår.
Sila såsen genom en finmaskig sil
Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten.
Koka upp och rör ner smöret.
 
Servera kalvrostbiffen med ugnsbakade rotfrukter, rödvinssås och en god sallad. 
 
 
 
 

Fiskgratäng med räkor och tomat

 
 
Fiskgratäng med räkor och tomat 
 4 port. 
600gram torskfile 
500gram skalade räkor 
2st tomater 
salt, vitpeppar 
 
Mos:
800gram potatis
1dl varm mjölk 
1 äggula
2msk smör 
salt, vitpeppar 
 
Sås: 
4msk smör
2msk mjöl 
4dl vispgrädde 
0,5dl vitt vin 
saft från en halv lime 
citronpeppar, salt 
 
Parmesan 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 225grader
Skär fiskfiléerna i små bitar och lägg i en smord ugnssäker form. 
Skiva tomaterna. Strö över räkorna och lägg på tomaterna. 
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölet. 
Häll i grädden, saften och vinet. Låt det puttra en stund. 
Smaka av med citronpeppar och salt. 
Skala och skiva potatisen i bitar. 
Koka den mjuk i lättsaltat vatten. 
Häll av vattnet och stöt sönder potatisen
Blanda ner het mjölk och smör. Smaka av med salt och vitpeppar 
Rör ner en äggula 
Klicka eller spritsa ut mosen kring fisken.
Häll såsen över fisken och strö över lite räkor
Toppa gratängen med lite riven parmesan. 
Gratinera i mitten av ugnen i ca 20min eller tills mosen fått gyllenbrunfärg.  
 

Kanelbullar

 

Igår var det kanelbullens dag, perfekt för mig som älskar kanelbullar.

 Här hemma blev det kanelbullar i soffan med Faktaboken om Sydafrika.  Mumsigt som bara den.

Jag vill gärna ha mina kanelbullar stora och riktigt saftig, inga torrbollar.

Kanelbullar 

Deg

150 g smör, smält 
5 dl mjölk 
50 g jäst 
0.5 dl strösocker 
1 tsk salt 
15-16 dl vetemjöl 
Fyllning

150 g smör, ca 
1 dl strösocker, ca 
1 msk kanel, ca 
1 st ägg till pensling 
Till dekoration

pärlsocker

 

Deg
Blanda smör och mjölk.

Värm blandningen till fingervarmt och rör ut jästen.

Tillsätt socker och salt och arbeta in mjöl till en smidig deg. Knåda degen noga.

Låt jäsa bakduk i cirka 30 minuter.

Arbeta sen degen på lätt mjölat bord.

Dela degen i två delar.

Kavla en del till en avlång platta.

Fyllning
Hyvla smöret och lägg över plattan.

Strö på lite socker och kanel och rulla ihop.

Skär rullen i bitar och ställ dem i bullformar. Gör likadant med resten av degen.

Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.

Värm ugnen till 250 grader.

Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i 8-10 minuter.

Låt svalna på galler under duk.

 

 


Friday

 
 
Snart kommer vår fastighetsskötare för att kika på vårt badrum sen bär det av till jobb. Äntligen Fredag  =) 
Fast snart är det måndag igen, en ny vecka med härliga utmaningar och möjligheter. Helgen kommer bli lugn förutom lördagkväll, då blir det party. 
 

Te och Choklad

 
Njuter i soffan med nya numret av Allt i Hemmet med en kopp te och lite choklad. 

Vaccination

 
Idag var det dags. Dags att besöka Värnhems Vaccinationscentral för en spruta. Efter 1 1/2 timmes väntan var det äntligen min tur. Jag inte alls förtjust i sprutor men det gick fint fint. Läkaren var super duktig. 
 
 

Trelleborg

 
Igår körde jag till Sussi & Chris i Trelleborg. Jag har inte träffat S på väldigt länge och vi hade mycket att snacka om. Vi tog en promenad i det nybyggda området, det är alltid lika roligt att gå runt i nybyggda område  och få en massa inspiration. När vi kom tillbaka hade Chris lagat en väldigt god korvstroganoff. Sussi & Chris gav mig en massa tips, råd och idéer. Så nu ska det räknas, tänkas och sparas. Hade en jätte mysig tisdagskväll med goda vänner. ♥

Engelska scones

 
 
 
På Afternoon Partyt hade jag bakat scones på engelskt vis. Engelska scones är höga och runda. 
 
Engelska scones
8 dl vetemjöl
1 tsk salt 
4 tsk bakpulver 
100 gram smält smör 
3dl mjölk 
ägg till pensling 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 250 grader 
Blanda mjöl, bakpulver och salt. 
Smält smöret och låt det svalna innan du häller ner det i mjölblandningen. 
Tillsätt mjölet och arbete ihop det till en slät deg. 
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. ca 3 cm hög 
Ta ut rundlar med måttet och lägg på eb bakplåtspappersklädd plåt. 
Arbeta ihop degen. Kavla ut degen på nytt och ta ut nya rundlar. 
Pensla rundlarna med ett uppvispat ägg. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 
 
Servera sconesen varma, gärna med färskost och Orange Curd. 
 

Gateau

 
Fick ett te av Anna i söndags från Gateau och jag blev förälskad direkt. Ett svart te med havtorn och ljung. Det låter kanske lite speciellt men det är väldigt gott. Får ta och kika in en Gateau butik snart. 

The bathroom

 
 
 
Lite av de rosor som blev över från helgen fick åka in i badrummet i en liten vas från Åhlens. Ljus från IKEA och tvål från Ullared. Allt i tema rosor. 

Igång

 
Äntligen tillbaka på gymmet, körde ett lugnt pass igår med kondition och mage. Ska börja lugnt så att jag inte blir sjuk igen. Har varit tillräckligt sjuk detta året så nu får det vara slut på det. Blev gymmet på jobb, nära och bra. Målet med en kropp till Sydafrika känns väldigt väldigt långt bort. Får kanske satsa på beach 2013 istället. 

Dreaming

Man måste ha drömmar, stora som små. Annars är det inget skoj. Man måste ha något att jobba och sträva efter här i livet. Och göra så gott man kan. Att aldrig ge upp för vi kan!


Min lilla plats

 
Gör ibland en lite hörna i vardagsrummet för datorn och en kopp te. Är inte speciellt förtjust att sitta med datorn i soffan utan sitter hellre vid matbordet och skriver. Sen kan man bre ut sig lite mer också. Klockan är strax efter nio och Fredrik jobbar fortfarande. Saknar honom och hoppas på att han kommer hem snart. Har suttit här en bra stund ikväll, bläddrat i reklam och fått en massa inspiration. 

Lite orolig

 
Igår hade jag linser i, vilket inte händer allt för ofta. Är super rädd om mitt lilla öga men igår tänkte jag "piffa" till mig lite och lägga glasögonen på hyllan. Men jag ångrar mig som bara den idag för jag har haft så otroligt ont i ögat hela dagen och det gör fortfarande ont. Är väldigt orolig nu. Blir det inte bättre imorgon så får jag nog ta och ringa min ögonläkare. Mitt lilla öga. ♥

Afternoon Tea Party





 
 
 
 
Äntligen, äntligen ordna jag ett Afternoon Tea Party för mina tjejkompisar. Rosa och rosor fick bli ett genomgående tema. Så det blev ett par "rundor" till Panduro Hobby där jag hittade lite piff och annat skoj.
Mitt Tea Party bestod av Hallonmuffins, brysselkex, tarteletter med bär, sandwich, engelska scones, marmelader, cake-pops och olika tesorter.

Orange curd

 
Orange curd 
 
1 apelsin (saft + skal) 
1 citron (saft + skal) 
3 ägg (svenska ägg) 
2 dl socker 
50 gram smör 
 
Gör så här: 
Pressa citronen och apelsinen, det ska bli ungefär 1,25 dl. 
Vispa ägg, socker, rivet skal och pressad apelsin och citron i en rostfri kastrull. 
Värm försiktigt på svag värme. Rör hela tiden tills krämen tjocknat. 
Krämen ska inte koka. 
Dra från värmen, låt svalna något och rör i klickar av smöret. 
Låt curden svalna innan du häller upp det i en burk. 
 
Underbart god curd till scones m.m. Inte lika syrlig smak som det oftast kan vara i en lemon curd. En härlig blandning av lite sött och syrligt. En favorit här hemma. 

Cake pops

 
Cake pops 
 

1 paket Ballerina kladdkaka
100 gram Philadelphiaost 
150 gram vitchoklad 
jordgubbsströssel 
grillpinnar, delade på mitten eller cake pops pinnar 
 
Gör så här: 
Smula sönder kakorna med hjälp av en matberedare. 
Blanda ihop kaksmulorna med philadelphiaosten.Låt stå kallt en stund 
Rulla degen till bollar. 
Ställ i frysen så att bollarna blir riktigt kalla. 
Smält chokladen över ett vattenbad. 
Doppa ena änden i chokladen, låt stela något innan du sticker den i bollen. Då sitter pinnen fast bättre. 
Rulla hela bollen i choklad. 
Dekorera med valfritt strössel innan chokladen helt har stelnat. 
Låt stelna. 
 
Klart =) 
 
Ett busenkelt och super gott alternativ till kalas eller andra bjudningar. 
 

Rosdekoration





 
 
 
 
 
Inför Afternoon Tea Party pysslade jag ihop några små bordsdekorationer. Hade fyndat ett söt skål och lite koppar på loppis. Köpte lite härliga rosor och brudslöja på Gustav Adolfs torg och sen var det bara att sätta igen. Älskar detta och hade hoppats på att man tagit sig mer tid att pyssla. Ovan har ni resultatet. 

Femtio nyanser ...

 
Som många andra i detta avlång land, har även jag varit "tvungen" att köpa boken Femtio nyanser av honom .  som det är så mycket snack om. Hörde om boken på Malou efter tio den veckan som jag låg hemma med feber och blev också lite taggad på att läsa boken. Passade på att köpa mig ett exemplar i förra veckan. Har inte hunnit så många sidor  än men vi får se om man vill läsa bok 2 också. 

Godmorgon

Det var ett tag sedan jag blogga sist men har haft fullt upp. Vilket är rätt härligt på ett sätt. Igår hade jag afternoon tea party här hemma men mer om det ikväll.

Update: Tror att jag ska försöka fixa fram en tavla med just denna texten och sätta på mitt kontor. 


RSS 2.0