Äntligen i ölglas

 
Såg att Iittala kommit med ett ölglas i serien Essence. 
Har vinglas, vattenglas och champagnekuperna och har saknat glas till just öl. 
Super bra =) 
 
Bild: Iittala.se 
 
 
 
 
 
 

Underbara november

 
 
 
 
Eller hur underbar är den egentligen? Regn, grått och kallt! 
Fast igår tyckte jag det var en härlig höstdag. Passade på att ta en promenad runt Slottsparken. 
Det var många som var ute, en del på promenad med musik i öronen, några barnfamiljer som matade ankorna, några hundägare och alla av samma anledning tror jag = att njuta av en härlig höstdag. 
 
Idag har jag suttit vid matbordet i vardagsrummet och läst bl.a. konsumentlagen, föreskrifter gällande hissar, föreskrifter om tillgänglighet och så underbara PBL och BBR.
 
Imorgon ska jag ut och se om jag hittar några dåliga lösningar vid allmänna platser och publika lokaler för att sen referera till HIN 3, Avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser. En plats har jag hittat och det var när jag gick inne på Triangeln köpcentrum. 
Vad är en sådan typ av lösning? Kontrastmarkering av trappor som jag själv har väldigt svårt med. 
 
 
Hoppas ni får en mysig kväll !! 
 
 
 

Paj med lite tilltugg

 
 
 
Igår gjorde jag två små pajer till oss. Till det hade vi lite tilltugg som brie, ananas och lite salami som vi köpte i Torvehallerne i Köpenhamn. Det blev enkla pajer med broccoli och lök. Men gott blev det =) 
 
Broccoli- och lökpaj 
 

2 st gula lökar 
1 st stor broccoli 
 
4 ägg 
2 dl matlagningsgrädde 
1 dl mjölk 
ca 1 dl riven ost 
salt, peppar, salladskrydda 
 
125 gram smör 
3 dl mjöl 
3 msk vatten 
 
Gör så här: 
 
Smält smöret i en kastrull. Låt det svalna. 
Blanda smöret, mjölet och vattnet i en bunke. 
Knåda till en deg. 
Tryck ut degen i en pajform. 4 st små former eller 1 st stor pajform. 
Ställ formen/formarna i kylen i ca 30 min. 
Sätt ugnen på 200 grader. 
Nagga skalen med en gaffel. 
Grädda skalen i 10 minuter. 
Under tiden hackar du löken och delar broccolin i bitar. 
 
Vispa ihop äggstanningen. 
Knäck äggen i en skål, vispa ner grädde och mjölk. 
Krydda med salt, peppar och salladskrydda. 
Vispa ner osten. 
 
Fördela löken och broccolin i formen/formarna. 
Häll i äggstanningen. 
 
Grädda i ca 30 minuter, tills äggstanningen är "fast" och pajen har fått en fin färg. 
 
Klart ! 
 
 
 
 
 

De senaste dagarna

 
 
 
 
 
 
Denna veckan har gått väldigt fort. 
Mycket plugg som alltid. Men det är himla skoj!
 
Onsdagseftermiddagen var det dags för informationsträff på Skatteverket. Tycker det är väldigt bra och trevligt att Skattverket anordnar olika träffar för att informera hur allt "ska vara". För att t.ex. fylla i momsdeklarationen vid tjänster utomlands som just denna träffen handlade om. Fast att man kan det så är det bra att få informationen igen, ta upp nya saker m.m. 
 
Mingelkväll i torsdags hos Mäklarehuset i Vellinge, intressant kväll med många tips och idéer för att inreda sitt hem på "rätt sätt". Måste åka till Slättarpsgården utanför Skegrie snart !! 
 
 
 

Gulacshsoppa med köttfärs

 
 
 
Dagens middag blev gulaschsoppa med köttfärs och potatis. Jag köpte ett gott sportsbröd på Momors bageri som vi hade till. 
 
Gulaschsoppa med köttfärs 
2-3 personer 
 
500 gram nötfärs
6 st potatisar 
1 st gul paprika 
1 st gul lök 
3 st vitlöksklyftor 
2 msk tomatpure 
1 st röd chili 
500 gram krossade tomater 
1 st buljongtärning, kött 
5 dl vatten 
2 st lagerblad 
svartpeppar, salt 
spiskummin, cayennepeppar 
 
 
Gör så här: 
 
Hacka löken. 
Stek köttfärsen i lite smör. När färsen fått färg. 
Lägg ner löken och låt den steka tillsammans med färsen. 
Krydda med svartpeppar och cayennepeppar. 
Dela paprikan och potatisen i bitar. 
Häll de krossade tomaterna i en kastrull. 
Tillsätt vatten, tomatpure och buljongtärningen. 
Låt det koka upp. 
Lägg ner lagerbladen, potatis och den stekta färsen+löken. 
Krydda med svartpeppar, salt, spiskummin och cayennepeppar. 
Dela, kärna ur och finhacka chilin, och ner i kastrullen. 
Låt det puttra i ca 15 minuter tills potatisen är mjuk. 
 
Servera med en bit bröd. 
 
 
 
 

Fika x 2 & tenta

 
Både igår och idag intog jag min lunch på ett Café.
 
Igår var det Wahne´s Coffee på Mobilia med en god Latte och en smörgås.
 
Idag blev det Espresso House vid Triangeltorget, ett nytt Espresso House som är mycket mysigare än de andra som jag känner till, här blev det bara en enkel scones och en Mocca Latte. 
 
Det blev en väldigt liten lunch idag, då jag inte var speciellt sugen. Hade precis kommit från Lund där jag gjort tentan för Byggmaterial och var fortfarande himla nervös. Ja hur gick det ?? Jag vet inte.. bra kanske.. Hoppas på att vi får svar snart på om vi klarade det eller inte. Proven vi fick som övning var tusen gånger lättare än detta men äh jag svarade på allt förutom en fråga som jag faktiskt inte hade en aning om. Det första jag gjorde när jag kom ut från salen var att kolla upp det. OSB-skiva som jag sett tusentals av på bygghandeln men som jag aldrig lagt på minnet förrän nu. 
 
 
 
Idag har mina kära klasskamrater haft en föreläsning i Umeå. Jag har ca 1,5 timme kvar på föreläsningen innan jag håller kväll. Det är fullt ös på BBR 21 och det är väldigt intressant men ändå lite komplicerat. Fast komplicerat kan man kanske inte heller säga. Det är mycket information om allt man skall ha kännedom om men ändå kunna väldigt bra. Nästa gång jag åker upp till Umeå är den 18 november och då får man kanske uppleva ett vitt och fint vinterlandskap. 
 
Dags att dyka ner i BBR 21. 
 
Ha en mysig kväll !!! 
 
 
 

Godmorgon

 
Så himla skönt med en timmes extra sömn och ljuset på morgonen. Precis vad man behöver nu när det är kallt, grått och ruskigt ute. 
Igår var vi hemma hos mina föräldrar och fixade en bra stund, fick bra ordning på allt och vi blev himla nöjda. 
 
Sen blev det Tacomys i soffan med ett glas alkoholfritt vin. 
 
Hoppas ni får en bra måndag !! ♥
 
 

Jul redan ?

 
Igår var det tjejkväll hemma hos R i Trelleborg. Det bjöd på goda ostar, salami och tilltugg. Och en super god fördrink med hallon och Snapples. 
 
Julen är redan igång i flera varuhus men jag tycker att det är lite för tidigt. Klart att julen är mysig och att man kanske längtar dit lite men inte så att de behöver börja försäljningen med julmust och juldekorationer. Det är lite väl tidigt. Vi kan väl ha Halloween först?? Fast en sak som de gärna hade fått börja sälja nu när allt är igång är Lussebullar. Det är ju bara så himla gott. Kanske skulle man bakat en omgång lussebullar?? 
 
Fast denna veckan hinner jag nog inte med något bakande. 
Imorgon är det tentaplugg som gäller. På tisdag då gäller det, tenta i Lund klockan åtta. Onsdag ev. föreläsning som klassen hade i Umeå under tisdagen, sen på eftermiddagen är det informationsträff på Skatteverket. Torsdag och fredag blir det plugg och andra vardagssaker. 
 
Och så äntligen matlagningen !! Äntligen är det roligt att stå vid spisen igen !! =) 
 
 
 
 
 

Älska Mat & Vin

 
 
Att besöka mässan, köpa dryckeskupoonger och testa lite olika viner. Smaka olika ostar, lakrits m.m. Detta året tyckte jag dock är det var färre utställare men jag vet inte. Med oss hem fick lite cider från Kivik, marmelad, kronärtskockscreme, cheddarost och kex. 
Vi fick testa en massa goda viner, det som kom högst upp på listan detta året var ett dessertvin som vi fick testa hos Vinovativa, ett dessertvin från Österrike och heter Tschida. Fanns som beställningsvara hos Systembolaget, perfekt! 
Jag testade även ett rött vin från hos Apricot som heter Amicone. Ett vin med god och rund smak, även detta gick att beställa på systembolaget.
 
 
 
 

Lång paus

 
 
 
 
 
 
Bilder från en liten kräftskiva vi hade här hemma med mina föräldrar och lillebror. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilder från vår lilla tripp till Österlen och Ystad i somras. Det blev utflyktsmål som Olof Viktors, Kabusa, promenad i Ystad och små stopp på vägen hem bl.a. i Smygehuk. 
 
 
En lång och välbehövlig paus från bloggen men nu känner jag mig som Veronica igen. Stort sätt, inte helt där men nästan. Den glada tjejen som njuter av livet och älskar att laga mat, baka och fixa i hemmet. 
Det är mycket som varit på gång under detta året och allt är inte helt klart än, mer om det när allt är offentligt och klart. =) 
 
 
En stor förändring som skett är att jag tagit tjänstledigt från mitt arbete och börjat studera. 
Jag läser på heltid men på distans i Umeå till Bygglovshandläggare/Bygginspektör och har även tagit två mindre distanskurser i Dalarna, byggmaterial och Bygg-CAD. 
På tisdag är det dags för tenta i Byggmaterial sen är det bara en inlämning innan jag är klar med den kursen. 
Bygg-CAD är jag också snart klar med. Till våren är det endast fokus på Bygglovshandläggarutbildningen.
 
 
Vi får se om jag kommer igång med denna bloggen igen, hoppas på det iallafall.  Glad och som älskar att fixa&dona i hemmet och hitta på nya recept i köket. 
 
 
 
 
 
 
 

Panerad torsk med morotstzatziki

 
Jag har inte lyckats så till 100% med en panering innan. Men denna gången blev det bara så himla bra. 
Jag gjorde även något helt nytt som morotstzatziki,
 
Panerad torsk 
 
400 gram torskfilé 
1 dl mjöl 
2 st ägg 
1,5 dl ströbröd 
salt, citronpeppar 
 
Gör så här: 
Torka av fisken med lite hushållspapper 
Salta och peppra 
Häll mjöl i en skål
Knäck äggen i en skål, vispa äggen lite lätt.
Sila ströbröd i en annan skål. 
Doppa först fisken i mjöl, sen ägg och sista ner i skålen med ströbröd. 
Stek fisken i en klick smör 
 
Morotstzatziki 
 
2 st morötter, 200 gram 
2 dl turkisk yoghurt 
2 st vitlöksklyftor 
lite lite citronsaft ca 0,5 msk - 1 msk 
salt och peppar 
 
 
Gör så här: 
Skala och riv morötterna och blanda med yoghurten. 
Pressa i vitlökskyftorna, smaka av med citronsaft, salt och peppar 
 
 
 
 

Kycklingpaj med svamp och sparris

 
 
Denna är bara mums mums, enligt mig. Hittade receptet på nätet men sen ändrade jag lite runt lite bland ingredienserna och fick min egna variant. 
 
Kycklingpaj med svamp och sparris 
 
1,5 dl grahamsmjöl 
1 dl vetemjöl 
75 gram smör 
0,75 dl kesella/kvarg 
 
Fyllning 
3 st kycklingfiléer ca 400 gram 
200 gram champinjoner 
1 bunt sparris 
1 st gullök 
0,5 dl teriyakisås 
vitlökspluver, salt, gurkmeja, svartpeppar 
 
Äggstanning 
1, 5 dl creme fraiche 
1 dl mjölk 
3 st ägg 
salt, svartpeppar, torkad basilika 
 
Gör så här: 
 
Sätt ugnen på 200 grader 
Nyp ihop smör och mjöl, till en grynig massa.
Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. 
Tryck ut degen i en pajform, ställ i kylen i 30 min. 
Nagga pajskalet och grädda i 10 min 
 
Skär kycklingen i små bitar. 
Hacka löken och skiva svampen. 
Bryn kycklingen i olja. 
När kycklingebitarna har fått färg så lägg i svampen och löken. 
Krydda med salt, svartpeppar, vitlökspulver och gurkmeja (endast för färg) 
Stek till löken blivit mjuk och svampen har fått lite färg. 
Häll i teriyakisås, blanda om. 
Koka upp lättsaltat vatten och lägg i sparrisen. Ca 2 minuter. 
Fyll pajskalet med kycklingblandningen. 
Skär av ändbitar på sparrisen. Lägg sparrisen ovanpå kycklingen som ekar i ett hjul. 
Vispa ihop alla ingredienserna till äggstanningen. 
Häll sedan äggstanningen över kycklingen. 
In i ugnen i ca 30 minuter. Till äggstanningen stelat och fått en fin färg. 
 
Klart =) 
 
 

Coffee Table Books

 
I veckan fick jag ett rejält paket att hämta på posten med 4 st fina coffee table books. Himmelriket när jag öppnade paketet. Tre av böckerna fick direkt en plats på mitt lilla lampbord tillsammans med den söta snäckbollen och ett Voplupsa ljus. Sen fjärde boken ligger fint och väntar på att ett litet sidobord ska byggas. Happy happy happy. ♥
 
 
 
 

Världens kanske härligaste stad - del 2

 

 

 

 

Åker man till Sydafrika & Kapstaden så är det ett plus om man tycker om både vin och god mat. Eller ja .. kanske ett ganska stort plus. För deras viner och vingårdar är helt fantastiska och deras mat .. .WOW !! Det kryllar av vingårdar här. Område som Stellenbosch, Paarl och Franschhoek är väldigt populära.

Här är en liten lista av de vingårdar som vi rekommenderar men det finns många många fler. 

Stellenbosch:


Stellenbosch tillsammans med vinområde som Paarl och Franschhoek bildar de namnet Cape Winelandes, Sydafrikas största vinområde.

Stellenbosch ligger ca 5 mil från Kapstaden och är känt för Sydafrikas centrum för vinindustri.



Asara

Vingården ligger upp på en sluttning och har goda röda viner. Deras bar/restaurang ligger med en härlig utsikt över vinrankorna. www.asara.co.za/


Kleine Zalze

Mysig vingård och så även har hotell. Ät frukosten ute på balkongen med utsikt över deras fina golfbana och bergstoppar i bakgrunden. Jag själv blev väldigt förtjust i deras Pinotage. Kunnig personal och även här mysig miljö. Ät lunch på deras restaurang som vunnit flera priser. www.kleinezalze.com


Simonsig

Vi var inte speciellt förtjust i deras viner men alla har vi olika smaker när det kommer till vin. Vad vi tycker om och inte tycker om. De har många viner att välja mellan och servicen var bra. Ta ett bord ute på terrassen och njut. www.simonsig.co.za


Warwick

Även denna vingård har picknick. Har du barn så är detta ett perfekt ställe för Er. Låt en av er testa lite viner, barnen plaskar i dammen och ni andra njuter av natur under ett parasoll.

De har Wine Safari får Ni åker ut bland deras vinrankor och få information om deras druvor m.m. Avslutas upp på en utsiktsplats med ett glas vin. 

Varför inte testa att dricka ur The Wedding Cup när ni är där?www.warwickwine.com


Tokara

En vingård som är väldigt berömd för deras restaurang och för deras viner. Här kan man även göra en olivoljeprovning. www.tokara.co.za


Jc Le Roux

Bubbel, bubbel, bubbel.. Värt ett besök! Testa deras mousserande vin tillsammans med maräng eller nougat. The House of JC Le Roux, Sydafrikas första och ledande källare som helt ägnades åt konsten att göra mousserande vin. www.jcleroux.co.za


Van Ryn’s

Vill du testa världens kanske bästa brandy? I vackra lokaler får du provsmaka olika brandy med t.ex. choklad. Domarna vid International Wine & Spirit Competition ( IWSC ) i London har tilldelat Van Ryn s årliga titeln IWSC Wide Bästa Brandy inte mindre än fem gånger. Van Ryn -talet har också vunnit den internationella Spirits Competition ( ISC ) Bästa Brandy trofén tre gånger . www.vanryn.co.za



Paarl:

Ligger ca 1 timmes bilfärd från Kapstaden. Besöker Ni Paarl-området så ta gärna en sväng med bilen upp till Taal Monument och få en härlig utsikt över landskapet.


Fairview

Mysig vingård, populär för deras vin- och ostprovning. www.fairview.co.za


KWV

Detta är ingen vingård utan med fabrik-lager- och butikslokal. KWV marknadsför många olika märke som Roodeberg m.m www.kwv.co.za


Franschhoek:

En liten stad i Sydafrika som är en av deras äldsta städer. Detta är vinet och matens stad för finsmakare. Franschhoek är en mysig liten stad/by med små butiker längs den stora gaten. Längst upp på gatan hittar ni Hoguenot monumentet.


Boschendal

Franschhoeks mest kända vingård. Goda viner och mysigt utemiljö. Även Boschendal har picknick. www.boschendal.com


Constantia:

Ta en tur hit efter att Ni besökt Kirstenbosch Botaniska trädgård. Ett härligt område med en fantastisk natur.


Groot Constantia

En av Sydafrikas äldsta vingårdar. Tyvärr lite dålig service när jag besökte vingården gång nummer 2 men deras viner är mycket goda. www.grootconstantia.co.za


Vingårdar som vi tyvärr inte hunnit besöka men som vi hört mycket gott om:


La Motte

En populär vingård i mysiga Franschhoek. www.la-motte.com


La Petite Ferme

Denna “lilla” vingård har en av Sydafrikas bästa restauranger. www.lapetiteferme.co.za


Steenberg

Modern vingård en bit från Kapstaden i vinområdet Constantia. www.steenberg-vineyards.co.za
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

Kanske världens härligaste stad

 

 

Vill du åka till en av världens bästa städer? Om svaret är JA, så säger jag: Åk till Kapstaden !! 
Har varit i Kapstaden tre gånger. Enligt mig så är det wow upplevelser stort sätt hela tiden. Naturen är helt fantastisk som t.ex. Botaniska trädgården, Cape Point, alla vinområde, safarituren m.m. 
Maten här är väldigt bra och med ett enormt utbud från alla olika kontinenter. Och så vinet så klart!! Att ta heldagar för att besöka olika vingårder, få testa många olika viner eller bara av att njuta av dessa vackra vingårdar. 
Tänkte dela med mig lite av min tips och fakta, och delar upp det i lite olika delar. Först ut lite allmän fakta om staden/landet. 

 

Kapstaden

 

Även kallat Mother City är Sydafrikas näststörsta storstadsområde efter Johannesburg.

Kapstaden ligger i den sydvästra delen av landet.

Staden är känd för dess stora hamn, härliga natur samt för Taffelberget och Cape Point.

Det lever ca 3,7 miljoner invånare i Kapstaden enligt beräkning från 2011. Idag är Kapstaden en av världens mest mångkulturella städer.



Vädret:

Sommaren varar från november - februari. Under sommaren kan vädret vara väldigt varmt och torrt. Genomsnitt temperaturen är ca 26 grader. Kör man inåt i landet blir värmen mer tryckande och temperaturen hamnar runt 35 grader.



Flyg:

Det finns många flygbolag som flyger till Kapstaden. Jag har åkt med Emirates 2 gånger, vilket jag tyckte var det bästa. Lite längre flygtid men enligt mig värt både att betala mer och att flyga en längre tid, då det var skönare flygstolar, bättre mat och ett bra utbud av filmer. Vi har även använt oss av KLM och Swizz air. (Kortare restid)

 

Boende:

Första gången vi åkte hit så bokade vi boende via airbnb.com och bodde lite utanför Kapstaden. Hotell som vi bott på och kan rekomendera är Park Inn by Radisson Foreshore och The Westin Cape Town. Båda hotellet ligger ca 15 mins gångväg från Waterfront.

Givitvis finns det massor av hotell precis vid Waterfront och i andra härliga område som Camps Bay och Sea Point.

Bil:

Bil är nästan ett måste om du vill se lite andra bitar av Sydafrika, som att åka på safari och besöka vingårdar. (Många Safari ordnar transfer från/till hotellet) Vi har hyrt bil via ebilhyra.se och det har fungerat bra alla gånger. Välj en bil utan självrisk.

 

Valuta och pengar:

Sydafrika har Rand. Sydafrika är ett bra turistland pga av deras valutakurs (2014-05, 1 rand = 0.63 sek)

Jag föredrar kontanter när jag reser till Kapstaden. Betala med kort i matbutiker och på köpcentrum går bra, om du föredrar kort.

Be om kvitto (Tax invoice) för att kunna dra av momsen när du reser ut ur landet (2013= 14% moms)

Dricks:

Normalt 10%.

När du tankar bilen ge gärna några rand extra för servicen.

 

Visum och pass:

Som svensk får du upp till tre månaders upphållsvisum.

Ha gärna några tomma blad i passet när du reser in i landet.

Tänk även på att passet är giltigt 6 månader efter det att du åkt till landet.

 

El och adapeter:

Det behövs en speciell adapter för att använda eluttagen.

 

Körkort:

Du ska kunna köra med ditt internationella körkort.

 

Tips:

Ta alltid taxi hem på kvällarna trots att det bara är en liten bit.

När du parkera så brukar det oftast finns en kille/man som vaktar parkeringen och så även din bil. Ge honom en slant (jag brukar ge mellan 2-5 rand beroende på hur länge man står) när du kör därifrån. På vissa gator och område går det “riktiga” parkeringsvakter, du betalar till personen vad det kostar att stå per timme. (Olika från plats till plats) Du får oftast en lapp som de sätter på bilrutan som visar att du betalat för parkering

 

 
 
Jag och mormor på Signal Hill 
 

 
 


Lördagsmorgon

 
Härlig sovmorgon även denna helgen, underbart !!! 
Gick ner en runda till Lidl för att handla mat inför kvällens grill- och Eurovisionfest. (Hoppas på en regnfri kväll) 
Köpte nybakade bullar sen hade vi en lång härlig frukost. En super bra start på helgen! 
På dagens shecma förutom fest ikväll står det shopping. Och som alltid annars så hittar jag väl såklart inget då man verkligen vill förnya garderoben. Sen kommer den där dagen då man hittar super mycket och när man egentligen inte ska handla något. Så jag får väl gå in med känslan av att jag inte ska handla =) 
 
Påskägget står fortfarande kvar på soffbordet, dels för att jag tycker ägget är fint och sen för att vi inte hunnit äta upp den goda chokladen som är i. 
 
Ha en underbar lördag mina goa läsare och tack för att ni ville titta in idag. ♥
Nu har denna tjejen fått skriva av sig lite. 
 
 
 
 
 

Lövbiff och vår nya favorit mos

 
Gårdagens middag bestod av lövbiff med mos gjort på mandelpotatis och jordärtskocka. (Ny favorit här hemma) Och sen slängde jag snabbt ihop en kallsås på Turisk yogurt, massa färsk mynta, lite vitlökspulver och honung. Man hade nog kunnat ha i lite limesaft också men vi hade ingen lime hemma. 
 
 
 

Lampbordet är äntligen klart !

 
 
 
Måste bara säga det själv, jag är grymt nöjd med resultatet av lampbordet. En ganska tidlös design och den svarta halvblanka ytan passade perfekt. 
Jag var en snabb runda inom IKEA och köpte lampan som Ni ser på bild. Framtill mina snygga coffee table böcker kommer så får nu två kokböcker pryda lampbordet. På böckerna står mitt nya Eiffeltorn som mamma och pappa hade med sig hem från Paris och så min lilla snäckboll från Long Coast Living. 
 
Lovade mig att inte starta några nya projekt men det kunde jag bara hålla i två dagar. Nu har jag ett nytt litet projekt igång men det kan jag nog inte starta på förrän om två veckor. 
 
 
 

Rensat kameran på bilder. Mat - Pintos - Sopot

Fylld lövbiff med stekta champinjoner och bryssekål m.m 
 
 
Fläskpannkaka med bacon och steka äpple 
 
Köttfärsgratäng med potatis 
 
Laxgryta
 
Färska blommor här hemma 
 
 
 
Har resnat min kamera lite och här såg nu några av bilderna. Får faktiskt erkänna att jag saknar bloggen lite men ser att många tittar in här varje dag trots att det inte kommit ett inlägg på väldigt länge. Tack så mycket!!! Det gör mig väldigt väldigt glad. Kanske ska lägga in lite strö inlägg tills jag är helt tillbaka som den vanliga Veronica
 
 
 
 
Och denna underbara varelse ♥ Som igår, så fort tortillabröden kom fram så satt du där bredvid mig med dina otroligt söta ögon och bara bad om en liten .. bara liten bit tortillabröd. 
Ja det är kanske många som undrar och tänker .. nej ger du det till din katt. Och ja ... det gör jag! Fast bara pyttelite och väldigt väldigt sällan. ♥ Min bebis, mitt lilla barn. ♥
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy - Cape Town

 
Denna videon gör att jag vill hoppa på ett flyg imorgon som tar mig till Kapstaden. Denna underbara stad som jag saknar så otroligt mycket. Älskar staden och allt som landet har att bjuda på. 
 

Frånvaro

Ja, som många märkt så lyser jag med min frånvaro på bloggen. Tyvärr, för jag saknar den otroligt mycket.
Men just nu måste jag lyssna på kroppen och då blir det är att ta det lugnt och inte stressa. Stressa vet jag inte om jag gör men det är lätt att ha för många projekt på gång. Allt vill man skall bli perfekt och  klart direkt. 
Känner ni igen det..=)

Inspirationen har försvunnit helt och jag hoppas på att den snart är tillbaka. Så att jag kan ställa mig i köket och börja göra mina egna recept igen och testa nya saker. 
  
Dubai - Alltomdubai 
 
Mexiko - Fritidsresor 
 
Jamaica - Ving 
 
 
 
 
 

 
 
Nu jag gjort klart efterätten till imorgon då några vänner kommer över för - En kväll på stan =)
Enkel men förhoppningsvis god sådan. 
 
 
 
Och så lite middag = Carpaccio och ett glas vitt vin. 
 
 
 
 

Pear tree white

 
 
Vi ska försöka dra igång vår lilla "tradition" som vi hade på fredagar. Att testa ett nytt vin, kanske inte varje helg men lite då och då. Himla roligt och ganska mysigt. I fredags valde vi ett vin från Sydafrika, jag hade testat det innan men inte Fredrik. Ett väldigt gott och lättdruckit vin, perfekt som mingelvin. 
 
 

Enkelt och lätt

 
 
I förra veckan så hade vi några potatisar och äpple som behövdes "tas om hand". Vi bestämde oss för att göra en egen liten variant av pytt i panna fast med rödlök, chorizokorv, röda äpple och potatis. Dela allt i bitar ungefär lika stora. Stek med lite smör, krydda med peppar, salt och någon hett krydda som chili eller smoked paprika. Servera med stekt ägg. Riktigt gott med äpple =) 
 
 

Chokladmousse med daim

 
 
 
 
Cholkadmousse med daim 
 
ca 150 gram mjölkchoklad 
1 st dubbeldaim 
2 dl vispgrädde 
2 st äggulor 
 
 
Gör så här: 
 
Vispa grädden. Den ska inte bli för hård! 
Smält chokladen över ett vattenbad. 
Rör ner äggulorna i chokladen, ett i taget. 
Vänd ner den smälta chokladen i grädden. Rör tills chokladen blandat sig. 
Hacka daimen och rör ner i moussen.
Fördela i portionsskålar. 
Ställ i kylen, minst fyra timmar
 
 
Dekorera moussen med hackat daimchoklad, några hallon och citronmellis. 
 
 
 
 

Pannkakor

 
Förra tisdagen (4 mars)  var det pannkaksdagen ( Och Fettisdagen) Jag som älskar pannkakor var ju bara tvungen att göra pannkakor på kvällen, trots att detta går emot min viktminskning. Men pannkakor måste man ju ha på pannkakansdag. Serverades med vispad grädde, jordgubbssylt och blåbär. Mumma !!! 
Nästa temadag som jag känner till, våffeldagen. Våffeldagen infaller samma datum varje år, den 25 mars, alltså 9 månader innan jul. 
 
 
En liten portion till ca 2 personer (beronde på om du heter Vera eller inte) 
ca 6 st pannkakor 
 
2 st ägg 
1 dl socker 
0,5 tsk vaniljsocker 
2,5 dl mjöl
5 dl mjölk 
lite salt 
ca 1,5 msk flytande smör 
 
Gör så här: 
Vispa ägg och socker poröst. 
Rör ner vaniljsocker och smör. 
Vispa. 
Tillsätt mjö och mjölk. Vispa till en slät smet. 
Klart att börja steka pannkakor. 
 
Mums !!! 

Miniodling i köket

 
 
 
Igår var vi på Villa mässan, mötte upp pappa utanför och gick runt där inne tillsammans i nästan två timmar. Vi hittade lite fröer och kryddor som Mynta. Myntan står nu i köksfönstret tillsammans med citronmellis och pesilja. 
 
 
 

Nytt från Vero Moda & Snabba laxen

 
Igår var jag på Mobilia med mamma en snabb sväng för att köpa födelsedagspresent till lille nästkusinen som ska ha kalas på lördag. Av någon konstigt anledning så följde en jacka med mig hem. =) Ett himla kapp jag kom över, 300 kr för jackan. Då blir man glad. Nu är det bara vårskor som ska inhandlas. 
 
 
I tisdags blev det snabb men mumsig middag, jag gjorde "snabba laxen" till oss. En av typ hundra varianter. 
Lax i portionsbitar á 125 gram. Tinade och klara. Ugnen på 225 grader. En burk Creme Bonjour med smak gräslök, en rejäl bunte babyspenat, flytande smör och citronpeppar. Ner med laxen i en smord form. Hacka spenaten och blanda med en klick creme bonjour. Krydda laxen med citronpeppar sen på med gojjan. In i ugnen i ca 15 minuter, tills laxen är klar. Serverades med ångkokta grönsaker som broccoli, brysselkål och morötter. Och ja något jag älskar just nu, sojabönor (Tina och stek med lite smör) 
En laxfilé åkte med till jobb den ala Fredrik style, endast citronpeppar. 
 
 
 

News H&M Home

 
 
 
 
Det har kommit in riktigt många godbitar på H&M home. Det kliar i fingrarna och just nu vill jag klicka hem allt. Ljusrosa toner ska visst vara inne gällande inredning 2014, om jag inte har helt fel för mig. Själv är jag inte alls en "rosa person" fast kan ändå tänka mig att sätta lite ljusrosa toner i vardagsrummet, perfekt med den lite gråa inredningsstilen jag har idag. En långsmal trädlåda med en massa olika kryddor i köket, snygg förvaring i badrummet m.m. 

Ugnsbakad torskrygg med vitvinssås

 
 
För någon helg sedan var det middagsbjudning här hemma. Det blev ändrade planer p.g.a. sjukdom så mina föräldrar kom hit. 
Vi bjöd på ugnsbakad torskrygg med vitvinssås, pressad potatis, ärtor och haricot verts. 
Busenkelt och himla gott. (Om jag får säga det själv)
 
Ugnsbakad torskrygg 
4 pers 
 
6 torskryggar 
ca 3 st citroner 
citronpeppar 
skvätt vitt vin 
smör 
flingsalt 
 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader 
Ringla flytande smör i en ugnssäker form. / Gnid in lite smör i formen. 
Lägg ner torskfiléerna. 
Strö över citronpeppar och flingsalt. 
Pressa citronsaft över filéerna. 
Skär tunna skivor smör och lägg några skivor ovanpå fisken. 
Häll lite vitt vin i formen. 
In i ugnen i ca 15 minuter, till du ser att torsken börjar "dela på sig". 
Faller den lätt isär, då är fisken klar. 
 
 
Vitvinssåsen gjorde jag enligt recept från Alltommat. 
Eller ja inte riktigt enligt recept. Men jag skrev inte ner hur jag gjorde. 
Vi tyckte att såsen smakade för mycket fond och tog i lite mer vin. 
Och super lite socker. 
 
 
 
 
 
 

Ta mig tillbaka

Brandy festivalen, mycket trevligt =) 
 
 
Champs bay ♥
 
Fariview wine estate 
 
Ännu ett foto från Fairview wine Estate 
 
 
Gaw !!! Ta mig tillbaka, till Cape Town. Hur länge ska det dröja =) 1 år, 2 år, 5 år, 10 år eller kanske aldrig. Funderar ni på ett utlandsresa men helt underbara minnen och upplevelser, åk till Sydafrika. Ni kommer aldrig ångra det. Dyka med hajar (vilket jag aldrig fick göra), besöka massa vingårdar, åka på Safari, titta på valar i Hermanus (om man har tur, vi hade tur), äta god mat, shoppa, sola, bada och mycket mer! Boende via Airbnb, super smidigt. Flyg med bl.a. KLM eller Emirates. Hyra bil via ebilhyra.se. 
 
 
 

 

 

Min profilbild

Välkommen

Veras kök

Mitt namn är Veronica och bor i centrala Malmö med min sambo och vår katt.Här älskar jag att pyssla, baka, laga mat och inspireras av nya projekt i vårt hem. Just nu njuter vi av livet, planerar framtiden tillsammans med resor o.s.v. Bloggen uppdaterar jag med matlagning, bakning och delar av min vardag.